Vrhunski vodič za web hosting, nazive domena i web stranice

vodič za web hosting imena domena


Većina ljudi nije svjesna što se događa kada pristupaju svom Facebook računu ili pretražuju na Googleu ili samo gledaju Youtube video. Sve što radite na Internetu iz dana u dan zapravo je vezano za web stranice i web hosting. U ovom ćemo članku objasniti osnove web hostinga, različite vrste koje postoje, kako web stranica funkcionira i kako je izraditi i kako kupiti hosting.

Što je web mjesto?

Kada govorimo o web stranici, zapravo mislimo na zbirku datoteka i mapa koje su povezane i zajedno rade na iskazivanju web stranice. Ovisno o složenosti i funkcionalnosti web stranice, to se može graditi od jedne do tisuće datoteka. Jednostavna web stranica sastavljena s HTML-om može se prikazati na vašem računalu, ali složeno web mjesto izgrađeno sa PHP ili ASP može se pregledavati samo na web poslužitelju ili uz korištenje softvera koji će stvoriti potrebno okruženje na vašem računalu. Ako ste novi u izgradnji web stranica, možda ćete se u startu složiti, ali u stvari je vrlo lako stvoriti vlastitu web stranicu; nastavite čitati da biste saznali sve dijelove potrebne za objavljivanje web stranice na mreži.

Kako izraditi web stranicu?

izgradnja web stranice

Za izradu web stranice ili web aplikacije potrebno je koristiti programski jezik. Za vrlo jednostavnu i osnovnu web stranicu najčešće se koriste programski jezici HTML i CSS. Ova dva jezika koriste se za izgradnju statičke web stranice. Za dinamičnu web stranicu koja također koristi bazu podataka potreban je napredniji jezik poput PHP-a ili ASP-a.

Ako niste upoznati s ovim programskim jezicima, moguće je koristiti softver, takozvani graditelj web stranica, koji dolazi s korisničkim sučeljem koje će vam pomoći da stvorite strukturu web stranice, dizajn web stranice, prenesite slike, tekst, pa čak i videozapise na svoj web stranica. Međutim, ovaj softver ima određena ograničenja i može se koristiti samo za stvaranje jednostavnih, statičkih web stranica s ograničenom funkcionalnošću.

Međutim, postoje i drugi načini za stvaranje web stranice, na primjer, sustav za upravljanje sadržajem (CMS) jedan je od najmodernijih načina ovih dana za izgradnju bloga, foruma, vijesti ili gotovo bilo koje vrste web stranica. Najpopularniji sustav za upravljanje sadržajem je WordPress. Ovdje možete saznati više informacija o WordPressu, Joomli i Drupalu, tri vodeća CMS softvera u svijetu.

Većina pružatelja web hosting usluga omogućuje vam instaliranje odabranog CMS-a na vaše ime domene i započinjanje izrade vaše web stranice odmah.

Što je naziv domene?

imena domena

Naziv domene zapravo je adresa koju upišete u web preglednik dok pokušavate pristupiti određenoj web stranici. Naziv domene sastoji se od 3 dijela: riječ, točka, ekstenzija. Na primjer, ako želite pristupiti Googleovoj web stranici, morat ćete upisati google.com u svoj preglednik. Također biste mogli pristupiti Googleu upisivanjem u IP adresu web mjesta; Međutim, mnogo je lakše uputiti se na ime domene umjesto na IP adresu.

Ime domene može istovremeno registrirati samo pojedinac ili tvrtka. Dakle, ako je ime domene koju tražite kupiti već registrirano, možete pričekati dok trenutni vlasnik to ne istekne (za to će najvjerovatnije proći godine ili se nikad neće dogoditi), ili možete kontaktirati trenutnog vlasnika i nabaviti to određeno ime. Imajte na umu da je tržište imena domena vrlo ogroman posao i tvrtke su spremne potrošiti milijune na dobro ime domene. Dakle, vjerojatno je najbolji izbor samo nastaviti pretražiti dobru domenu i registrirati onu koja je dostupna. Nema ograničenja na koliko domena možete biti registrirani, no jednom kada se registriraju, naknada za obnavljanje se produžuje na godinu dana, a koja se mora platiti, inače ćete izgubiti vlasništvo.

Pa kako vaše računalo zna koju će web lokaciju prikazati kad upišete određeno ime domene? Kada pristupite imenu domene s vašeg računala putem web preglednika, to pokreće vezu s web poslužiteljem (web hosting server) putem IP adrese koja je objavljena u DNS-u (poslužitelji imena domena) – oni čuvaju sve informacije o domenama kao što su kao IP adrese). DNS podatke može uređivati ​​vlasnik domene i može ažurirati IP adresu na kojoj se preglednik treba povezati. Dakle, ako promijenite svog pružatelja usluga hostinga (IP adresa će se također promijeniti), i podatke možete lako ažurirati.

Gdje tražiti dostupna imena domena i kako ih kupiti? Proces je jednostavan, većina pružatelja usluga hostinga također će ponuditi registraciju imena domena, ali ako želite da domena ostane odvojena od vaše hosting tvrtke, možete provjeriti GoDaddy i NameCheap za vrlo brzu provjeru imena domena i povoljne cijene..

Što je web hosting?

Web hosting poslužitelj je high end računalo koje je posebno izgrađeno i optimizirano za pohranu web stranica i web aplikacija. Ti se poslužitelji nalaze u podatkovnom centru, koji je zapravo zgrada u kojoj se fizički pohranjuju stotine poslužitelja. Zgrada će pružiti potrebnu zaštitu od požara, neovlaštenog pristupa poslužitelja, opremljena je generatorima napajanja koji će spriječiti nestanke struje, a povezana je i s brzinim internetom putem jednog ili više pružatelja propusnih opsega..

Što zapravo dobivate prilikom kupovine web hostinga? Kada kupujete zajednički račun za hosting, dobit ćete pristup dijelu poslužitelja na koji možete učitati i pohranjivati ​​datoteke i bazu podataka vaše web lokacije. Uz to ćete dobiti podršku i od hosting tvrtke čiju ste uslugu kupili. Imajte na umu da neke tvrtke nemaju svoj podatkovni centar, ali neke iznajmljuju servere i preprodaju hosting računa vlastitim kupcima. To je vrlo uobičajena praksa; no dokazano je da vrlo često propada. Da biste zaštitili web mjesto, uvijek se obratite tvrtki koja ima vlastiti centar podataka.

Koje su različite vrste hostinga?

različite vrste hostinga

Možete se prebrisati vrlo brzo kad počnete tražiti hosting plan. Očito je da postoje stotine hosting tvrtki koje nude različite hosting planove po različitim cijenama. Umjesto da uspoređujete značajke različitih planova, radije se usredotočite na pronalaženje hosting plana. U nastavku ću vam predstaviti pet različitih vrsta hostinga i za što se koriste:

 • Zajedničko gostovanje
 • VPS hosting
 • Namjenski hosting
 • Cloud hosting
 • Upravljani hosting

Zajedničko gostovanje: je najosnovnija vrsta hostinga koju koristi većina kupaca. Ova vrsta hostinga vrlo je pristupačna, nudi sve osnovne značajke koje su potrebne za postavljanje jednostavne web stranice i mogu podržati stotine jedinstvenih posjetitelja dnevno. No on ima određena ograničenja, poput ograničenog broja web stranica koje možete dodati, ograničenih računa e-pošte, ograničenja u korištenju i propusnosti i manje je siguran. Račun za zajednički hosting stvara se dijeljenjem web poslužitelja na stotine ili tisuće malih računa koji dijele resurse, propusnost i pohranu servera..

VPS hosting: virtualni poslužitelj sličan je zajedničkom računu, ali s puno dodatnih značajki. U slučaju VPS-a web poslužitelj je podijeljen na samo nekoliko računa, gdje ti računi dijele isti poslužitelj, ali imaju vlastita dodijeljena sredstva. Svaki VPS račun može imati različit softver i može se konfigurirati nezavisno od ostalih računa hostovanih na istom poslužitelju.

Namjenski hosting: u slučaju kada kupujemo namjenski hosting račun, zapravo govorimo o iznajmljivanju cijelog web poslužitelja sa svim resursima, širinom pojasa i pohranom. Trošak namjenskog poslužitelja može početi od 120 USD mjesečno, a to isključuje naknadu za postavljanje i druge naknade za licenciranje softvera. Iako je trošak namjenskog poslužitelja vrlo skup, on svojim korisnicima daje potpuno prilagodbu i optimizaciju poslužitelja za njegove potrebe. Također pruža najvišu sigurnost, performanse i fleksibilnost.

Cloud hosting: vrsta je “novog” tipa hostinga, koji je postao vrlo popularan u posljednjih nekoliko godina. U slučaju kada prenosimo našu web stranicu ili datoteke u oblak, te datoteke zapravo grupiramo na različite poslužitelje koji se nalaze diljem svijeta. Tim datotekama možemo pristupiti s bilo kojeg mjesta spajanjem na naš račun za hosting u oblaku. Ova vrsta hostinga uglavnom se koristi za pohranu neosjetljivih podataka.

Upravljani hosting: često biraju webmasteri koji nemaju vremena ili tehničkog znanja za administraciju sustava ili poslužitelja. U slučaju upravljanog web hostinga, osim iznajmljivanja poslužitelja, dobit ćete i podršku od pružatelja usluga hostinga, a oni će se pobrinuti i za nadogradnju softvera, kao i sigurnost web poslužitelja. Većinom računa za web hosting koji dolaze s unaprijed instaliranim softverom, kao što je cPanel, upravlja se, tako da prilikom traženja plana hostinga ne morate posebno tražiti ovu vrstu usluge..

Kako odabrati pravi plan hostinga?

U ovom trenutku vjerojatno ste već preplavljeni svim informacijama koje ste pročitali gore. Možda mislite da je odabir plana hostinga poteškoća, ali u stvari je vrlo lako ako znate što tražite. Evo nekoliko vrlo jednostavnih pitanja za odgovor koja će vas uputiti u pravi plan hostinga:

Kad mi treba zajedničko gostovanje?

U većini slučajeva, ako izrađujete jednostavnu osobnu ili komercijalnu web stranicu, jednostavan blog ili malu web lokaciju za e-trgovinu, trebat će vam samo zajednički račun. Dijeljeni hosting može podržavati web mjesto s malim i srednjim prometom, a također vam može pružiti veliku sigurnost, međutim stabilnost zajedničkog plana nije tako dobra, a može se dogoditi da vaša web stranica uspori vrijeme. Za početak mislim da je zajednički račun dovoljan svakom početniku.

Kad mi treba VPS?

Kada promet vaše web stranice premaši određeni broj dnevnih posjeta, vjerojatno ćete trebati nadograditi na VPS hosting. Ako imate web mjesto za e-trgovinu, a vaše se poslovanje u potpunosti oslanja na ovu web stranicu, vjerojatno biste trebali razmotriti odabir VPS-a od samog početka i izbjegavati zajedničko hosting. Za web mjesto mrežne zajednice, poput foruma, također se preporučuje upotreba VPS računa.

Kad trebam namjenski poslužitelj?

Ako ste mali i srednji posao, zapošljavate nekoliko ljudi i imate zaposlenu web stranicu, vjerojatno vam još nije potreban namjenski poslužitelj, ali ako planirate ulagati u promet web stranica i očekujete da će dobiti puno učitavanja stranica u sljedećem razdoblju vjerojatno VPS neće stajati i morat ćete ga nadograditi na namjenski poslužitelj. Ovu vrstu hostinga koriste i web stranice ili web aplikacije koje zahtijevaju velike resurse poslužitelja, imaju veliku propusnost i trebaju visoku sigurnost (za obradu kreditnih kartica i pohranu podataka o klijentu).

Trebam li hosting u oblaku?

Ako vaša web lokacija ima publiku širom svijeta i želite pružiti korisničko iskustvo onim kupcima koji vašu web stranicu koriste izvan zemlje na kojoj se nalazi poslužitelj, vjerojatno biste trebali razmotriti korištenje usluge hostinga u oblaku. Prenoseći svoju web lokaciju u oblak, datoteke u osnovi razvrstavate preko mreže poslužitelja u cijelom svijetu, a kad korisnik pristupi vašoj web lokaciji, povezat će se s najbližim poslužiteljem na njezino mjesto. Na ovaj način će se vaša web stranica pokrenuti mnogo brže i za strane korisnike. Smatrajte li da oblak hosting nije za pohranjivanje osjetljivih podataka, pa vjerojatno ne želite pohraniti osobne podatke klijenta u oblak.

Trebam li upravljani hosting?

Kao što sam gore spomenuo, kada kupite hosting račun na kojem je već instalirana nekakva upravljačka ploča ili operativni sustav, to je upravljani hosting. Dakle, ako kupujete zajednički ili vps račun s cPanelom, kupujete upravljani hosting. Trebaš li to? Po mom mišljenju, lakše je i brže raditi s upravljanim računom za hosting i dobivate dodatnu podršku koja vam je možda potrebna.

Spremni za pokretanje vlastite web stranice?

pokrenite svoju web stranicu

Ako ste spremni započeti s prvom web stranicom, evo brzog i jednostavnog načina za odabir domene, prijavite se za hosting račun i objavite svoju web stranicu u samo nekoliko klikova:

 1. Posjetite BlueHost.com i ostvarite poseban popust putem našeg linka
 2. Odaberite hosting paket i besplatno ime domene
 3. Navedite svoje podatke o naplati i plaćanju i kupite plan hostinga
 4. Pričekajte e-poštu s potvrdom i prijavite se na svoj hosting račun
 5. Prijavite se na upravljačku ploču BlueHosta i instalirajte WordPress na svoju web stranicu (Kako napraviti WordPress web stranicu)
 6. Prijavite se na svoju WordPress stranicu i prilagodite je kako želite
 7. Pišite i objavite sadržaj i počnite promovirati svoju web stranicu

Ovdje možete pronaći cijeli korak po korak postupak sa snimkama zaslona.

Kao što vidite, vrlo je jednostavno napraviti vlastitu web stranicu i imati profesionalnu adresu e-pošte. Gore navedeni vodič će vam dati više detalja o tome kako napraviti web stranicu pomoću BlueHost-a i WordPress-a. BlueHost je sjajan pružatelj usluga hostinga s kojim možete brzo započeti, no ako tražite napredniji i potpuno opremljen plan hostinga, pogledajte naš odjeljak za recenzije hostinga.

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao da shvatite kako funkcioniraju web stranice, što je naziv domene i kako se sve to povezuje s računom web hostinga. Ako još uvijek imate pitanja, molimo ne ustručavajte se ostaviti komentar u nastavku, pokušat ćemo odgovoriti na sve vaše nedoumice.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map