Kako prenijeti svoj blog sa WordPress.com na web lokaciju s vlastitim hostom

kako prenijeti wordpress com blog web stranica s vlastitim hostom


Jedna od najpopularnijih platformi za bloganje je WordPress. Ako ste započeli svoj blog na WordPress.com, to je u redu jer su mnogi od nas isprobali ovaj sjajni softver poput ovog. Početak s vašim osobnim ili hobi blogom na besplatnoj hosting platformi odličan je način da naučite prve korake. Međutim, ako planirate dugoročno, trebali biste svoj blog premjestiti s WordPress.com na račun za plaćeni hosting.

U ovom ću vas članku voditi kroz postupak prenošenja vašeg bloga WordPress.com na web lokaciju s vlastitim hostom.

Ali zašto biste uopće prenijeli svoj blog WordPress.com? Prije nego što započnem ovaj vodič, želim objasniti zašto biste trebali razmotriti pomicanje bloga na plaćeni hosting plan. WordPress.com pruža sjajnu i pouzdanu platformu za blog, ali ima ogromna ograničenja u odnosu na web lokaciju WordPress s vlastitim hostom:

 • Možete instalirati i prilagoditi bilo koju WordPress temu na samopuštenom WordPress web mjestu, dok ćete na WordPress.com imati ograničen broj tema za odabir (besplatno i komercijalno)
 • Na WordPress.com nisu dopušteni dodatci (osim ako kupite VIP plan koji košta 2500 USD mjesečno i daje potpunu kontrolu nad CSS-om, PHP-om, dodacima i temama), dok na zajedničkom planu hostinga (koji košta oko 5 USD mjesečno) možete instalirati koje dodatke želite.
 • Blog domaćin na besplatnoj WordPress.com vrlo je težak i ima ograničene mogućnosti unovčivanja; Jednom kada prihvate, prihod trebate podijeliti s tvrtkom Automatic Inc, koja posjeduje i vodi WordPress.com. Na web lokaciji WordPress sa hostovima možete dodati bilo koji kanal za unovčavanje na svoju web lokaciju i ne morate dijeliti svoj profit s bilo kime.

Nedostatak pokretanja vaše WordPress stranice na vlastitom hosting računu je taj što morate njome upravljati. Bit ćete odgovorni za ažuriranje svoje web lokacije, ažuriranje sustava, dodataka i tema.

Priprema za pokretanje prijenosa

Sada znate koje su prednosti i mane da imate WordPress pod svojom kontrolom i upravljanjem. Ali za početak prijenosa morat ćete kupiti ime domene i pouzdan plan hostinga za WordPress. U tu svrhu toplo preporučujemo BlueHost iz više razloga: dobit ćete besplatnu .com domenu, popust od 50% na njihov zajednički plan, puno besplatnih dodataka i garancija i sjajnu tehničku podršku obučenu za pomoć korisnicima koji se izvođenje njihovih web stranica s WordPressom.

1. korak: Izvoz podataka s WordPress.com

Da biste izvezli svoj WordPress.com blog, morate se prijaviti na nadzornu ploču i kliknuti na “Export” koji možete pronaći u izborniku “Tools” (Alati). Da biste pristupili nadzornoj ploči, idite na:

yourblog.wordpress.com/wp-admin

Alat za izvoz odvest će vas na novu stranicu na kojoj možete birati između besplatnog ili vođenog prijenosa (košta 129 dolara u trenutku pisanja). Treba odabrati opciju besplatnog izvoza, dok će vas ovaj vodič voditi kroz sve korake.

izvoz web stranice wordpress com

Za odabir besplatnog izvoza kliknete na gumb Start izvoz. Ovo će vas odvesti do posljednjeg koraka, gdje možete odabrati vrstu podataka koju želite izvesti. Prema zadanim postavkama odabrana je opcija “Sav sadržaj”. Zadržite ovu mogućnost ako želite prenijeti cijeli svoj blog, uključujući postove, stranice, prilagođena polja, komentare, navigacijske menije, prilagođene postove, itd..

pokrenuti besplatni izvoz wordpress com

Kliknite na gumb “Preuzmi datoteku za izvoz” i spremite je na svoje računalo. Datoteka će biti spremljena u .xml formatu. Ovo se može otvoriti bilo kojim uređivačem teksta ako želite pogledati kôd.

izvesti sav sadržaj wordpress com

2. korak: Instaliranje WordPressa na vaš hosting račun

Ako se odlučite prijaviti putem BlueHosta za hosting svog WordPress web mjesta, imat ćete mogućnost automatske instalacije sustava. Za ovaj korak nisu potrebne nikakve programske vještine, samo nekoliko minuta da biste ih postavili. Neću ulaziti u pojedinosti o tome kako instalirati WordPress na BlueHost ili druge pružatelje usluga hostinga, jer sam u poveznom članku opisao cijeli postupak pokretanja WordPress web stranice..

Ovdje ćete pronaći dvije metode za postavljanje svoje WordPress stranice: ručno ili automatski. Video tutorial je također uključen.

Korak 3: Uvoz bloga WordPress.com u svoje web mjesto s WordPressom

Nakon što je web mjesto s vlastitim domaćinima spremno, prijavite se na nadzornu ploču pristupanjem sljedećem URL-u:

yourwebsite.com/wp-admin

U izborniku “Alati” sada kliknite na opciju “Uvezi”, a vi ćete uvoziti podatke koje ste izvezli ranije.

uvoz podataka za WordPress

Trebat ćete odabrati sustav iz kojeg uvozite. U ovom slučaju odaberite WordPress.

uvoz podataka iz wordpressa

Za uvoz podataka s WordPress.com morat ćete ih brzo instalirati Dodatak uvoznika WordPress-a. U skočnom prozoru kliknite gumb “Instaliraj sada” i aktivirajte dodatak.

instalirati WordPress uvoznik

Nakon što se dodatak aktivira, idite ponovo na “Alati” -> Izbornik “Uvezi”. Pregledajte i odaberite datoteke koje želite uvesti (.xml datoteku koju ste prethodno pohranili) i kliknite gumb “Prenesi datoteku i uvozi”.

upload i uvoz WordPress bloga

Na sljedećem koraku od vas će se tražiti da odaberete korisnika kojem će sadržaj dodijeliti. Korisnika koji ste koristili na WordPress.com možete uvesti, možete stvoriti novog korisnika ili ga dodijeliti trenutnom korisniku na svojoj novoj web stranici. Odaberite i uvoz privitaka. Ova će opcija preuzeti sve slike sa vašeg starog bloga i prenijeti ih na novu stranicu. Ovu opciju možete ostaviti neizabranom; slike će se u tom slučaju učitavati s poslužitelja WordPress.com. To, međutim, nije dobra ideja, jer ćete htjeti izbrisati vlastiti blog (objasniti kasnije).

dodijeliti autorima preuzimanje privitaka datoteke za uvoz

Klikom na gumb “Pošalji” uvest će podatke i automatski će ih objaviti na vašoj novoj web lokaciji. Nažalost, ne možete uvesti svoj stari dizajn, ali postoji mnogo besplatnih i vrhunskih WordPress tema koje možete koristiti.

4. korak: Uklanjanje i preusmjeravanje bloga WordPress.com

Ako ste u potpunosti uvezli WordPress.com na svoju novu web stranicu, toplo preporučujem uklanjanje ili stvaranje vašeg privatnog. Također bi se preporučilo da ga preusmjerite na svoju novu domenu.

Da biste svoj blog postavili u privatni način rada, morat ćete pristupiti “Postavkama -> Reading “na vašoj nadzornoj ploči WordPress.com i postavite” Želio bih da moj blog bude privatni, vidljiv samo odabranim korisnicima. ” opcija.

postavljanje wordpress com privatno

Ako već neko vrijeme blogirate i imate mnogo publike, možete ih obavijestiti prije premještanja bloga. Također možete izbrisati sav svoj sadržaj sa starog bloga i stvoriti singl post koji posjetiteljima kaže da je vaš blog premješten na novu domenu. Morate izbrisati ili stare privatne postove učiniti privatnima jer tražilice ne vole duplicirani sadržaj.

Također možete odabrati preusmjeravanje starog bloga na novu web stranicu. Idite na izbornik “Store” na nadzornoj ploči. Sada pristupite izborniku “Domene” u trgovini i kliknite gumb “Dodaj domenu”.

dodaj domenu wordpress com

Ovo će vam dati nekoliko prijedloga domena koje možete kupiti kao i mogućnost preusmjeravanja vaše web stranice. Kliknite na gumb “Mat it” ako želite nastaviti s preusmjeravanjem. Trebat ćete umetnuti novu domenu i plaćati 13 dolara godišnje naknade za ovu nadogradnju. Ova će opcija preusmjeriti (pomoću preusmjeravanja 301 koji tražilicama govori da je web mjesto trajno premješteno) vaš stari blog na novu web lokaciju s vlastitim hostom. Jednom kada netko pristupi vašem blogu WordPress.com, automatski će pristati na vašu novu domenu i web mjesto. Na ovaj način nećete izgubiti svoje teško stečene čitatelje, a tražilice će također zahvaliti za ovaj korak.

preusmjeravanje wordpress com domene

Dovršavajući ga!

Ako ste slijedili gornji detaljni vodič i učinili sve kako treba, sada bi trebali biti ponosni vlasnik imena domene i nove WordPress web lokacije s vlastitim domaćinima.

Zaista se nadam da vam je ovaj vodič pomogao da svoj blog za WordPress.com premjestite na novu domenu. Ako i dalje imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna pomoć, pošaljite komentar ispod.

Premjestite svoj WordPress.com blog!

Prenesite svoj WordPress.com na BlueHost i dobiti BESPLATNO ime domene i 50% popusta na web hosting.

Započni sada! – 3,95 USD / mjesečno »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map