Kako napraviti web stranicu s Joomlom

kako napraviti web stranicu s joomlom


Ovih je dana vrlo jednostavno izgraditi web stranicu za sebe. Ne morate čak ni znati programiranje. U ovom ću članku objasniti kako izgraditi profesionalnu poslovnu web stranicu pomoću Joomla CMS-a.

Joomla je drugi najpopularniji sustav za upravljanje sadržajem, nakon WordPressa. Softver je preuzet preko 50 milijuna puta od svog prvog izdanja 2005. godine.

Najbolje web stranice poput Sveučilišta Harvard ili Sveučilišta Alliance for Catholic Catholic University temelje se na Joomli. Ne samo da se sveučilišta oslanjaju na moć ovog sjajnog CMS-a, već i vijesti i portali poput Linux.com, TheHill.com, MTV Grčka i drugi. Odjeljak znanja InMotion hostinga također se temelji na Joomli.

U nastavku ću vas provesti kroz postupak izrade Joomla web stranice ispočetka:

 • Odabir pravog domaćina Joomle
 • Instalacija i konfiguriranje Joomle
 • Instaliranje ekstenzija, predložaka i objavljivanje članaka

Jeste li spremni za početak?

1. Odaberite savršenog Joomla web domaćina

Većinu ljudi ljudima je teško odabrati dobrog web domaćina. Uz toliko hosting planova i tvrtki dostupnih na tržištu, teško je odlučiti koji je pravi plan ili firma. S Joomlom je još teže pronaći pouzdanog pružatelja usluga web hostinga.

odaberite savršenog Joomla web domaćina

Mnogi pružatelji hostinga nude alate koji vam omogućavaju da instalirate Joomla na vaše web mjesto u roku od nekoliko klikova. To ne znači da su dobar Joomla hosting hosting usluga. Budući da je Joomla softver teški za resurse, treba mu pouzdan plan hostinga. Pogrešan izbor hostinga dovest će do sporog učinka web stranice.

Na našoj web stranici Joomla hosting opisali smo kako idealan pružatelj usluga Joomla hostinga treba biti. Ovdje ćete pronaći i najbolje 3 tvrtke koje preporučamo za gostovanje vaše web stranice Joomla.

1.1 Odabir ispravnog plana hostinga

Iako će Joomla koristiti više resursa, ne morate ići ravno za VPS ili namjenski poslužitelj. Joomla će se nesmetano prikazivati ​​i na zajedničkom računu za hosting, ali stvarno ovisi o vrsti web stranice koju gradite.

Na primjer, ako izrađujete web mjesto za svoju tvrtku, predstavljate usluge ili proizvode koje vaša tvrtka nudi, a vaša web stranica prima oko 500 jedinstvenih posjetitelja dnevno, zajednički hosting je način na koji se kreće.

Ako planirate pokrenuti forum, web mjesto zajednice ili web mjesto za e-trgovinu, koje će većina korisnika odjednom koristiti odjednom, svakako biste se trebali odlučiti za virtualni poslužitelj.

Bez obzira na Joomla web mjesto koje gradite, pobrinite se da hosting koji ste odabrali podržava softver. Ne samo s besplatnim instalacijskim alatom, već i s nekim vrstama udžbenika ili s podrškom za podršku uživo.

InMotion, na primjer, ima veliku bazu Joomla tutorijala kojoj možete besplatno pristupiti i naučiti kako graditi, uređivati ​​i popravljati stvari u Joomli. Oni također nude Joomla optimizirani hosting, što znači da će vaša web stranica biti postavljena na poslužitelj koji je postavljen i prilagođen za Joomla web stranice. Kada InMotion raste s vašim web mjestom, možete se odlučiti za veće planove hostinga, što olakšava nadogradnju i nadogradnju između paketa.

2. Kako instalirati Joomla?

Kada je u pitanju instalacija Joomle na vašu web stranicu, imate dvije mogućnosti: ručnu i automatsku instalaciju. Automatska instalacija, točnije, instalacija Joomle pomoću alata je jednostavna. Potrebna je vrlo minimalna interakcija korisnika.

Dok ručna instalacija zahtijeva malo više napora, jer se datoteke moraju ručno učitati na poslužitelj, korisnik mora kreirati bazu podataka, a postupak instalacije trajat će duže.

U sljedećem dijelu ovog vodiča prikazat ću vam obje metode. Ručna instalacija može se izvesti na bilo kojem web hosting poslužitelju koji podržava MySQL i PHP, dok će automatska instalacija biti predstavljena na planu hostinga cPanel InMotion-a..

2.1 Ručno instalirajte Joomla

Ako novu stranicu Joomla gradite ispočetka, uvijek biste trebali koristiti najnoviju stabilnu verziju Joomla.org, preuzmite ga besplatno. Preuzmite arhiviranu datoteku i spremite je na svoje računalo.

preuzmi joomla najnoviju verziju

Nakon završetka preuzimanja, korištenje FPT klijenta ili koristeći FileManager s vašeg hosting panela, učitajte i ekstrahirajte datoteke na poslužitelj. Prenesite datoteke u mapu domene na kojoj će biti instaliran sustav.

Prijenos datoteka trajat će neko vrijeme, ali za to vrijeme možete stvoriti MySQL bazu podataka. Pristupom alatu MySQL Wizard na upravljačkoj ploči hostinga moći ćete postaviti bazu podataka. Slijede koraci koje morate slijediti (dokumentirani sa snimkama zaslona u nastavku):

 • Korak 0 – pristupite alatu MySQL Wizard
 • Korak 1 – stvorite bazu podataka
 • Korak 2 – stvorite korisnika baze podataka i postavite jaku lozinku
 • Korak 3 – dodajte korisnika u bazu podataka s “Sve privilegije”
 • Korak 4 – dovršite redove

step1 step2 stvoriti bazu podataka i korisnika baze podataka

step3 dodati korisnika u bazu podataka

step4 stvaranje baze podataka završeno

Nakon što se datoteke prenesu i baza podataka je spremna, možete započeti instalaciju Joomle pristupom vašem imenu domene.

Proći ćete kroz sljedeća 3 koraka:

1. Konfiguracija – ovdje ćete morati postaviti naslov web stranice i podatke za prijavu Super korisnika (administratora). Ovdje će biti odabran i jezik vaše web stranice. Svaka Joomla instalacija je prema zadanim postavkama postavljena na instalaciju na engleskom, ali možete odabrati drugi jezik iz padajućeg izbornika.

step1 joomla konfiguracija

2. Baza podataka – ovdje ćete povezati Joomla datoteke s bazom podataka koju ste ranije stvorili; samo dodajte ime baze podataka, korisnika baze podataka i lozinku i prijeđite na sljedeći korak

step2 povezati Joomla s bazom podataka

3. Pregled – ovdje možete odlučiti instalirati neke uzorke podataka na svoju web lokaciju ili možete sve ostaviti prazno. Ako je sve postavljeno, završite zadatak klikom na gumb “Instaliraj”.

step3 instalirati joomla uzorke podataka

Instalacija će trajati nekoliko sekundi.

korak 4 instaliranje joomla cms

Ako je sve pošlo po redu, pojavit će se sljedeći ekran. Kliknite gumb “Ukloni instalacijsku mapu” i gotovi ste. Sada možete posjetiti vaše web mjesto ili pristupiti administrativnom području.

korak ukloniti instalacijsku mapu joomla

2.2 Instalirajte Joomla automatski pomoću softvera Softaculous

Pomoću InMotion-a možete Joomla automatski instalirati s cPanela. Nakon prijave, dobit ćete sve pojedinosti koje su vam potrebne za pristup računu cPanel. Nakon što se prijavite na upravljačku ploču računa svog hosting računa, pomaknite se do dna stranice i potražite Joomla logo.

ugraditi joomla s softtaculous

Klikom na malu ikonu Joomla bit ćete preusmjereni na novu stranicu: Softaculous, gdje možete odabrati domenu na koju želite instalirati Joomla. Evo detaljnog vodiča o tome kako instalirati Joomla na InMotin hosting.

Evo videozapisa koji objašnjava kako Softaculous djeluje:

3. Postavite svoju Joomla web stranicu

Od ovog trenutka vaše je web mjesto na mreži. Sada možete ići i objavljivati ​​članke, prenositi slike i postavljati kontakt, otprilike i druge stranice. Ali ako planirate izgraditi profesionalnu web stranicu iz Joomle, morat ćete je napraviti više prilagodbi. Na primjer, Joomla dolazi s vrlo lošom strukturom URL-a. Zadani dizajn koji dolazi uz Joomla 3 izgleda vrlo jednostavno i jednostavno. U nastavku ću vam pokazati kako izvršiti potrebne izmjene i prilagoditi web stranicu Joomla kako bi izgledala dobro i za posjetitelje vaše web stranice i za tražilice.

Za prijavu na stražnjem dijelu vaše Joomla web stranice morat ćete pristupiti sljedećoj stranici: yourwebsite.com/administrator, upišite administratora i lozinku koju ste postavili tijekom instalacije Joomla i započeli konfiguraciju vaše web stranice..

3.1 Promijenite globalnu konfiguraciju i aktivirajte SEF URL-ove

Trebali biste započeti s konfiguracijom vaše web stranice u odjeljku Administrator / Sustav / Globalna konfiguracija. Ovdje možete promijeniti status web stranice. Ako ga želite sakriti od nosnih očiju tijekom razvoja, web mjesto možete staviti ovdje izvan mreže. U ovom odjeljku možete mijenjati i naziv web stranice, mijenjati uređivač sadržaja, postavljati meta opis i metaoznake za početnu stranicu. U Globalnoj konfiguraciji možete omogućiti da URL-ovi tražilice također koriste prepisivanje URL-ova.

Da biste omogućili prepisivanje URL-ova, morat ćete preimenovati datoteku htaccess.txt u .htaccess i učiniti je zapisljivom (ova se datoteka nalazi u root Joomla instalaciji i može joj se pristupiti putem FTP-a ili FileManager-a).

postavke web mjesta joomla

Ipak ovdje možete omogućiti kompresiju Gzip stranice i konfigurirati postavke cachea. To bi, međutim, trebalo biti omogućeno tek kada vaša web stranica bude spremna za javnu upotrebu.

3.2 Stvaranje kategorija i objavljivanje članaka

Sljedeći korak je stvaranje strukture web stranice dodavanjem potrebnih kategorija. U ovom trenutku ne morate prenositi sav svoj sadržaj, ali potrebni su vam neki članci da biste mogli postaviti izbornike i stranice. Ako ste instalirali uzorke podataka, možete ih koristiti za sada; međutim, ne zaboravite izbrisati sve uzorke podataka nakon što završite. Da biste stvorili kategorije i članke, idite na: Administrator / Sadržaj / Kategorije.

3.3 Instalirajte potrebna proširenja: Moduli, dodaci, komponente

U direktoriju proširenja Joomla nalazi se preko 7000 navedenih proširenja. Postoje stotine njih koje nisu ovdje navedene. Neki od njih su komercijalni, ali većina Joomla ekstenzija može se besplatno koristiti. Ne pretjerujte s instaliranjem previše modula ili komponenti na vašu web stranicu. Previše proširenja usporit će vašu web stranicu, zato instalirajte samo ona koja će se koristiti. Instalirajte module, dodatke i komponente na Administrator / Extensions / Manage.

instalirati Joomla ekstenzije

3.4 Stvaranje kategorija izbornika i stavki izbornika

Sada možete stvoriti strukturu izbornika. Prvo dodajte kategoriju izbornika, a zatim dodajte stavke izbornika. Prilikom stvaranja nove stavke izbornika možete birati između dugog popisa vrsta izbornika. Izbornici se mogu povezati izravno s jednim člankom, blogom, kategorijom itd. Mogu se povezati i s kontaktnim obrascem, kao i s drugim proširenjima. Također možete stvoriti stavke izbornika s prilagođenim URL-ovima, čak i vanjske povezujuće izbornike. Učinite to u Administrator / Meniji / Upravljanje.

Da biste na svom web mjestu imali padajući izbornik, potrebno je dodati i podizbornike. Većina predložaka dolazi s unaprijed stiliziranim padajućim izbornicima, ali uvijek možete pronaći lijep responzivni padajući izbornik u direktoriju proširenja ako predložak koji vam se sviđa ne dolazi s ovom ugrađenom značajkom..

3.5 Instalirajte i promijenite predložak

Ako imate ograničeni proračun, na svoju web stranicu možete instalirati besplatni predložak Joomla. Obično postoje stotine web stranica na kojima možete pronaći profesionalne predloške i preuzeti ih besplatno.

Ako si možete priuštiti plaćanje predloška, ​​možete se pridružiti klubu Joomla predložaka, gdje ćete moći birati između desetaka različitih predložaka, ili možete provjeriti ThemeForest, gdje možete birati više od 650 premium Joomla predložaka.

profesionalni predlošci joomla

Uvijek odaberite predložak koji dolazi s svojevrsnom dokumentacijom, u protivnom će biti prilično teško shvatiti kako ga postaviti i pronaći položaje modula.

Instalirajte predložak putem alata za instalaciju proširenja i omogućite ga u Administrator / Proširenja / Predlošci. Jednom kada je vaš predložak aktivan, možete objaviti module na pozicijama koje su dostupne uz predložak.

3.6. Postavljanje i objavljivanje modula

Jezgra Joomla instalacija dolazi s puno ugrađenih modula. Ako odlučite instalirati uzorke podataka, u upravitelju modula dostupni su neki moduli, inače ćete morati sami kreirati module u Administratoru / Proširenja / Moduli.

Izradite potrebne module i objavite ih na raspoloživim pozicijama modula. Evo nekoliko prijedloga najčešće korištenih modula:

 • Izbornik Modul
 • Prilagođeni HTML
 • Prijavni modul
 • Modul pretraživanja
 • Najnoviji članci
 • Modul s oznakama
 • Modul prezentacije

Moduli su vrlo važan dio vaše web stranice, jer oni narušavaju običan, dosadan izgled članka i čine vašu web stranicu zabavnijom.

Jeste li spremni za početak s web stranice Joomla?

Pokušao sam ovaj udžbenik učiniti što detaljnijim; Međutim, još uvijek postoje neki dijelovi koji nisu detaljno opisani koliko sam želio. Obećavam da ću u narednih par tjedana napraviti više udžbenika o Joomli. Doista vjerujem da ćete s ovim vodičem moći započeti s vašim Joomla web stranicama. Ako još nemate web domaćina, preporučujem vam da provjerite InMotionHosting.com ponudu. Kliknite na link kako biste ostvarili 47% popusta od web hostinga i besplatnog imena domene.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili prijedloga kako mogu poboljšati ovaj udžbenik, ne oklijevajte ostaviti svoje komentare u odjeljku za komentare u nastavku. Sretno s vašom web stranicom!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map