Kako izgraditi web stranicu s WordPressom?

kako napraviti web stranicu s wordpressom


Izgradnja web stranice nikada nije bila jednostavnija. S toliko alata za stavljanje na web stranicu dostupnih na internetu, svatko može stvoriti web mjesto u roku od nekoliko minuta. U ovom tutorialu ću vam pokazati kako izgraditi malo i profesionalno web mjesto pomoću sjajnog sustava za upravljanje sadržajem, WordPress.

WordPress, najpopularniji je CMS otvorenog koda koji koristi više od 75 milijuna web stranica. Neke od vodećih medijskih web stranica poput TechCrunch, TheNewYorker, MTV News; korporacije poput Time Inc, Fortune, Google Ventures us WordPress za svoju web stranicu. Upotreba ovog softvera je toliko raznolika; može se koristiti za bilo što od blogova koji se misle do internetskih trgovina.

U ovom će vas vodiču upoznati sa čitavim procesom od instaliranja WordPress-a do objavljivanja svog prvog posta na web lokaciji koju hostirate. U međuvremenu će vam dati i nekoliko savjeta i pomoći vam da pronađete profesionalnu WordPress temu za svoju web stranicu. Počnimo!

1. Odaberite dobar WordPress plan hostinga

Bez obzira na softver koji ste odabrali za izradu vaše web stranice, morat ćete kupiti pružatelja usluga hostinga koji vam nudi dobru podršku, sjajne značajke, dobre performanse i rad na poslužitelju po pristupačnoj cijeni. Kad odabirete hosting uslugu za WordPress, potrebna je dodatna pažnja: ako ste novi u WordPressu, trebat će vam tvrtka koja ima sjajnu podršku za softver, tako da se možete osloniti na nekoga kad god imate pitanja. Osim podrške, bitna je i uspješnost poslužitelja. Dobro optimiziran poslužitelj može utjecati na vrijeme učitavanja vaše web stranice.

1.1 Koji tip hosting paketa trebate za WordPress web stranicu?

Za početak, kada tek započinjete s web stranicom, dovoljno je dobiti zajednički plan hostinga od hosting kompanije poput BlueHost ili InMotion hostinga koji podržava WordPress, a također ima i WP optimizirane planove hostinga. Kako se vaša web stranica razvija i prima sve više prometa, trebali biste se prebaciti na VPS plan. Dakle, odabir hosting tvrtke, koja ima na raspolaganju širok raspon planova, također je dobra odluka.

Ako gradite internetsku trgovinu, forum ili bilo koju vrstu web mjesta koja će upotrebljavati puno resursa servera, vjerovatno će vam od početka biti najbolji opseg VPS plan, međutim blog ili jednostavna web stranica za prezentaciju tvrtke koja dobiva 300- 500 posjetitelja dnevno, može živjeti na zajedničkom planu.

2. Kako instalirati WordPress?

Postoje dvije mogućnosti za instalirati WordPress na račun web hostinga: ručna i automatska instalacija. Ručna instalacija uključuje više koraka i zahtijeva određenu razinu iskustva, dok će automatska instalacija automatski stvoriti bazu podataka, prenijeti datoteke i uspostaviti vezu; korisnička interakcija i dalje je potrebna s takozvanom instalacijom jednim klikom, ali samo za postavljanje imena web mjesta i podataka o prijavi administratora.

Dok većina web hosting tvrtki nudi instalaciju WordPressa jednim klikom, neke možda i dalje propuste ovu značajku sa svoje upravljačke ploče. Ako ste novak u web hostingu i izgradnji web mjesta, trebali biste odabrati WordPress hosting, poput BlueHost, koji nudi instalaciju jednim klikom..

2.1 Instalirajte WordPress ručno

Prilikom izrade nove web stranice s WordPressom uvijek biste trebali koristiti najnoviju verziju. Kako je WP softver otvorenog koda, možete ga preuzeti u besplatnom obliku WordPress.org; Nakon završetka preuzimanja, arhivirajte datoteku na svoj web poslužitelj, koristeći FTP klijent ili putem FileManager-a na vašoj upravljačkoj ploči. Ako nemate FTP račun, jednostavno ga stvorite na upravljačkoj ploči hostinga.

preuzmi najnoviju verziju wordpressa

Nakon dovršetka učitavanja datotečnog sustava WordPress, raspakirajte ga pomoću funkcije Extract u alatu FileManager. Provjerite nalaze li se datoteke u korijenskoj mapi vaše web stranice i nemojte ih instalirati u podmapu kao što je yourwebsite.com/wordpress; to će i dalje raditi u redu, ali url izgleda ružno za korisnika web stranice.

U međuvremenu, stvorite MySQL baze podataka i korisnika, pomoću čarobnjaka baze podataka koje nudi upravljačka ploča domaćina. Stvorite jaku lozinku i spremite je negdje (u bilježnicu) jer će vam kasnije biti potrebna. Korisnika baze podataka postavite na “Sve privilegije”, jer u protivnom instalacija neće biti moguća.

stvoriti wordpress bazu podataka i korisnika

Nakon što se baza podataka stvori i datoteke su na mjestu, idite na svoju domenu i pokrenite instalaciju. Odaberite jezik, postavite ime baze podataka, korisnika i lozinku, postavite naziv web stranice, administratora i lozinku (ovo će se koristiti za prijavu na upravljačku ploču, pa odaberite jaku, ali lako pamtljivu lozinku) i dovršite instalaciju.

kako ručno instalirati wordpress

Nakon instalacije dovršite pristup administrativnom području WordPressa na vašwebsite.com/wp-admin koristeći podatke za prijavu administratora koje ste kreirali ranije tijekom instalacije. Sada ste spremni za stvaranje novih postova, učitavanje slika, promjenu dizajna i dodavanje dodataka (sve ću to detaljno pokazati kasnije).

2.2 Instalirajte WordPress automatski

Instaliranje WordPressa automatski, ne znači da nije handsfree. Još morate postaviti nekoliko stvari, ali postupak prijenosa datoteka, stvaranje i povezivanje baze podataka vrši se alatom koji koristite. I dalje ćete trebati postaviti naziv web mjesta, podatke o prijavi korisnika i adresu e-pošte. Različiti pružatelji usluga hostinga obično koriste isti skup alata za instalaciju WP-a, na primjer, evo kratkog videa koji pokazuje kako je jednostavno instalirati WordPress na zajednički plan BlueHost pomoću softvera za instaliranje jednim klikom..

3. Postavite WordPress web mjesto

WordPress nije u paketu sa softverom, to znači da ga možete koristiti odmah nakon instalacije bez potrebe za prilagođavanjem ili promjenom postavki. No ako gradite profesionalnu web stranicu s WordPressom i želite da vaša web stranica izgleda dobro i da ima dobar rang u tražilicama, morat ćete izvršiti neke promjene u zadanom postavljanju. Promjena postavki zadane instalacije je jednostavna, kao i promjena dizajna i dodavanje sadržaja. U sljedećem odjeljku pokazat ću vam korak po korak kako izvršiti ispravne promjene koje djeluju.

3.1 Opće postavke, rasprava, mediji i trajne veze

stranica za opće postavke wordpressa

Započnite s postavkama “Općenito”, gdje možete postaviti naslov web stranice, promijeniti oznaku, postaviti datum i format vremena. Na stranici postavki “Pisanje” možete postaviti zadanu kategoriju i format objave za svoje članke. Moguće je i postavljanje poslužitelja pošte ako želite poslati novi post na svoju web stranicu e-poštom.

Stranica postavki “Čitanje” omogućuje vam stvaranje statičke naslovnice i odabir stranice koja će biti početna stranica vaše web stranice. Ovdje također možete postaviti koliko će se postova prikazivati ​​na stranici kategorije ili bloga, kao i postaviti mogućnost indeksiranja tražilice. Svaka WordPress instalacija prema zadanim postavkama postavljena je za indeksiranje u tražilicama; ako želite onemogućiti botovima za pretragu da indeksiraju vašu web stranicu zbog nedovršenog rada ili drugog razloga, za to razdoblje možete obeshrabriti tražilice da svoje web mjesto gurnu u rezultate pretraživanja.

Na stranici postavki “Rasprave” možete postaviti sustav komentiranja. Ako ne želite da ljudi komentiraju vaše postove, samo deaktivirajte komentare i pingback. Moguće je i automatsko zatvaranje mogućnosti komentiranja određenog posta nakon određenog vremenskog razdoblja. Svaki put kada netko komentira neki od vaših postova, bit ćete obaviješteni e-poštom; vjerovatno ne želite da pretinac pristigle pošte bude prepun obavijesti o komentarima, pa vam toplo preporučujem da onemogućite ovu opciju od početka.

onemogući komentare e-mail obavijesti wordpress

Stranica s opcijama “Media” omogućuje vam postavljanje veličine sličica prenesenih slika i organiziranje ovih fotografija u mape.

Stranica “Permalinks” je po mom mišljenju najvažnija stranica postavki; ovdje ćete odrediti kako će izgledati struktura veza vaše web stranice. Važno je postaviti veze kako bi bile prilagođene pretraživačima jer to ima ogroman utjecaj na poredak i vidljivost vaše web stranice. Imajući dobru strukturu stalnog linka, tražilice će olakšati indeksiranje i kategorizaciju vaše web stranice.

postavite strukturu trajne veze u wordpress-u

3.2 Promijenite dizajn, postavite prilagođenu temu

teme i widgete za izgled riječi

Uobičajeno, WordPress dolazi s jednostavnim i lijepim dizajnom. Ova se tema može prilagoditi: možete mijenjati boje, postaviti naslov i naslov stranice, postaviti zaglavlje i pozadinsku sliku, dodavati i uklanjati widgete ili postavljati statičku naslovnicu. Ova tema reagira, pa će i vaša web stranica izgledati dobro na pametnim telefonima i tablicama.

promjena zadane teme wordpressa

Zadana tema je sjajna, no na raspolaganju su vrlo ograničene mogućnosti. Također izgleda vrlo jednostavno. Ako se želite istaknuti iz gomile, vjerojatno bi vam prilagođena tema mogla pomoći u stvaranju profesionalnog i jedinstvenog dizajna za vašu web lokaciju. Dodavanje nove teme vrlo je jednostavno u WordPressu: u odjeljku “Izgled > Odjeljak Teme ”, kliknite gumb“ Dodaj novo ”i odaberite temu iz direktorija tema WordPressa. Te su teme dostupne na službenom web mjestu WordPress.org i mogu se besplatno koristiti. Preporučuje se samo korištenje besplatnih tema iz direktorija WordPress, jer su ove predloške provjerene i skenirane protiv bilo kojeg zlonamjernog koda.

Ako želite da vaša web lokacija bude jedinstvena i ne želite koristiti temu koju već koriste milijuni web mjesta, možete se obratiti za premium temu. Uvijek kupujte WordPress teme iz pouzdanih izvora kao što su ThemeForest ili ElegantThemes. Prednosti upotrebe a premium WordPress tema preko besplatna tema za WordPress jest da razvojni programer podržava plaćeni dizajn, često se ažurira i ima puno više mogućnosti prilagodbe. Ovdje je snimka zaslona premium teme koja ima prilagođeni izgled naslovnice s ugrađenim prezentacijama, obrascem za prijavu, interaktivnim prikazom proizvoda, prilagođenim widgetima i integracijom s WooCommerceom (najpopularnijim dodatkom košarice za WordPress):

pregled profesionalne premium wordpress teme

3.3 Dodajte widgete svojoj temi

Widgeti u WordPressu omogućuju vam dodavanje različitih funkcija i sadržaja na određenim područjima vaše teme. U WordPressu su ugrađeni neki zadani widgeti, a instalacija novih tema i dodataka može dodati dodatne widgete. Da biste upravljali njima, morate pristupiti odjeljku “Izgled > Widgeti ”. Ovdje ćete vidjeti sve dostupne widgete i područja. Pomoću funkcije povuci i ispusti widgete možete jednostavno aktivirati i deaktivirati. Područja widgeta unaprijed su definirana u vašoj temi, obično u datoteci function.php.

postavi WordPress widgete

3.4 Instalirajte dodatke na svoju WordPress stranicu

Mnogi zbunjuju dodatke s widgetima. Razlika između ova dva je u tome što se widgeti koriste u bočnim trakama ili drugim područjima koji podržavaju widgete i koriste se uglavnom za “pregled”, dodaci se koriste za proširivanje funkcionalnosti čitave web stranice. Neki dodaci u vaš sustav mogu dodati nove widgete koji se mogu objaviti na određenim područjima.

Dodacima se može instalirati i njima upravljati u odjeljku “Dodaci” vaše nadzorne ploče.

instalirajte dodatke za wordpress

U direktoriju WordPress dodataka nalazi se preko 40.000 dostupnih besplatnih dodataka. Ako želite izgraditi internetsku trgovinu, dodajte prezentaciju na svoju web lokaciju, napravite sustav ocjenjivanja, optimizirajte pojedinačne stranice za tražilice, izradite prilagođene kontaktne obrasce, pretplatničke obrasce ili obrasce za rezervaciju ili ih imenovate, dostupan je dodatak za to. Neki složeniji dodaci mogu biti dostupni samo kao plaćeni dodaci.

3.5 Dodajte postove i stranice

Napokon smo na mjestu gdje možemo objaviti svoj prvi članak. U odjeljku “Postovi > Odjeljak Dodaj novo “možete dodati novi post i kategorizirati ga. Prema zadanim postavkama, svaki je post kategoriziran u kategoriju Nekategorizirani. Vjerojatno ćete htjeti promijeniti ime ili dodati dodatne kategorije u „Postove > Stranica “Kategorije”.

dodajte nove postove u wordpress

Postovi se koriste za popunjavanje određene kategorije, dok se stranice koriste za stvaranje jedne stranice poput kontakta, otprilike, uvjeta upotrebe ili drugih stranica koje se stvarno ne uklapaju u kategoriju, ali su i dalje važan dio web stranice. Za stvaranje novih stranica idite na “Stranice > Dodajte novo “na svoju WordPress nadzornu ploču.

dodajte nove stranice u wordpress

3.6 Postavljanje posta ili stranice

Postavljanje posta i stranice vrlo je slično pa ću ih kombinirati zajedno. Kada stvarate novi post ili stranicu u programu WordPress, morat ćete surađivati ​​s urednikom. Uređivač je vrlo jednostavan, ako ste upoznati s softverom za uređivanje teksta poput OpenOffice ili Microsoft Office, moći ćete ga koristiti i ovaj. U ovom uređivaču možete postaviti naslov, URL, prenijeti istaknutu sliku, stvoriti galeriju i umetnuti u sadržaj, ako predložak omogućava da imate više rasporeda stranica, možete kategorizirati svoje postove ili dodati oznake u temu. Moguće je također odrediti datum objavljivanja vaših članaka, na primjer, ako idete na odmor i unaprijed ste kreirali sadržaj, ne morate ga objavljivati ​​prije odlaska, umjesto toga možete postaviti prilagođeni datum objave za svaki pojedinačni članak. Na ovaj način će vaši čitatelji uživati ​​u vašim napisima dok pijete svoj koktel, negdje na plaži.

dodajte istaknutu sliku u WordPress post i stranice

Jeste li spremni za početak rada s WordPressom?

Zaista se nadam da će vam ovaj vodič pomoći da napravite prvi dojam o WordPressu i odlučite je li ovo prava platforma za izgradnju web stranica za vas i vaš projekt. Ako mislite da je WordPress možda dobar izbor i da ste spremni za početak, nabavite hosting plan od BlueHost-a, registrirajte svoj besplatno ime domene, instalirati WordPress na svoju domenu, izvršite potrebne izmjene u osnovnoj instalaciji i počnite dodavati sadržaj.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map