Com fer un lloc web amb Joomla

com crear un lloc web amb joomla


Actualment, és molt fàcil crear un lloc web. Ni tan sols heu de conèixer la programació. En aquest article explicaré com crear un lloc web d’empresa professional mitjançant el CMS de Joomla.

Joomla és el segon sistema de gestió de continguts més popular, després de WordPress. El programari ha estat descarregat més de 50 milions de vegades des del seu primer llançament el 2005.

Webs principals com la Universitat de Harvard o la Alliance for Catholic Education University es basen en Joomla. No només les universitats confien en el poder d’aquest gran CMS, sinó també llocs web i portals de notícies com Linux.com, TheHill.com, MTV Grècia i altres. La secció de coneixements de InMotion Hosting també es basa en Joomla.

A continuació us dirigiré des del zero per crear un lloc web de Joomla:

 • Tria l’amfitrió de Joomla adequat
 • Instal·lació i configuració de Joomla
 • Instal·lació d’extensions, plantilles i publicació d’articles

Esteu preparats per començar?

1. Trieu l’amfitrió web perfecte de Joomla

Moltes vegades a la gent li costa triar un bon host web. Amb tants plans d’allotjament i empreses disponibles al mercat, és molt difícil decidir amb quin és el pla o l’empresa adequada. Amb Joomla és encara més difícil trobar un proveïdor d’allotjament web fiable.

escolliu l'amfitrió web perfecte per a Joomla

Molts proveïdors d’allotjament ofereixen eines que us permeten instal·lar Joomla al vostre lloc web en clics parells. Això no vol dir que siguin un bon proveïdor de hosting de Joomla. Com que Joomla és un programari de recursos pesat, necessita un pla d’allotjament fiable. Una opció errònia d’allotjament comportarà un lent rendiment del lloc web.

A la nostra pàgina d’allotjament de joomla hem descrit com ha de ser el proveïdor d’allotjament de Joomla ideal. Aquí també trobareu les 3 millors empreses que recomanem per allotjar el vostre lloc web de Joomla.

1.1 Elecció del pla d’allotjament adequat

Tot i que Joomla utilitzarà més recursos de servidor, no haureu d’anar directament a cap servidor VPS ni dedicat. Joomla també funcionarà bé amb un compte d’allotjament compartit, però realment depèn del tipus de lloc web que creeu.

Per exemple, si creeu un lloc web per a la vostra empresa, presenteu els serveis o els productes que ofereix el vostre negoci i el vostre lloc web rebi uns 500 visitants únics al dia, l’allotjament compartit és el camí a seguir..

Si teniu previst executar un fòrum, un lloc web de la comunitat o un lloc web de comerç electrònic, que probablement l’utilitzaran molts usuaris alhora, haureu d’optar definitivament per un servidor virtual.

Sigui quin sigui el lloc que creeu Joomla, assegureu-vos que el hosting que escolliu és compatible amb el programari. No només amb l’eina d’instal·lació gratuïta, sinó també amb algun tipus de tutorials o ajuda en directe.

InMotion, per exemple, té una gran base de dades de tutorials de Joomla als quals podeu accedir gratuïtament i aprendre a crear, editar i arreglar coses a Joomla. També ofereixen allotjament optimitzat de Joomla, és a dir, el lloc web es col·locarà en un servidor configurat i personalitzat per a llocs web de Joomla. A InMotion a mesura que el lloc web creix, podeu optar per millors plans d’allotjament, facilitant l’actualització i la baixada entre paquets.

2. Com instal·lar Joomla?

A l’hora d’instal·lar Joomla al vostre lloc web, teniu dues opcions: instal·lació manual i automàtica. La instal·lació automàtica, més exacta, la instal·lació de Joomla mitjançant una eina és senzilla. Cal una interacció mínima amb l’usuari.

Si bé la instal·lació manual requereix una mica més d’esforç, ja que els fitxers s’han de penjar manualment al servidor, l’usuari ha de crear la base de dades i el procés d’instal·lació trigarà més..

A la propera part d’aquest tutorial us mostraré els dos mètodes. La instal·lació manual es pot realitzar en qualsevol servidor d’allotjament web que admet MySQL i PHP, mentre que la instal·lació automàtica es presentarà al pla d’allotjament cPanel d’InMotion..

2.1 Instal·leu Joomla manualment

Si creeu un nou lloc web de Joomla des de zero, sempre heu d’utilitzar la darrera versió estable de Joomla.org, descarrega-ho gratuïtament. Baixeu el fitxer arxivat i deseu-lo al vostre ordinador.

descarrega l'última versió de joomla

Un cop s’hagi baixat, utilitzant un client FPT o utilitzant FileManager des del tauler d’allotjament, pengeu i extregueu fitxers al servidor. Carregueu els fitxers a la carpeta del domini on s’instal·larà el sistema.

La càrrega dels fitxers trigarà un temps, però en aquest moment podeu crear una base de dades MySQL. Accedint a l’eina Assistent de MySQL al tauler de control d’allotjament, podreu configurar la base de dades. Aquests són els passos que heu de seguir (documentats amb les captures de pantalla a continuació):

 • Pas 0: accedeix a l’eina d’assistent de MySQL
 • Pas 1: crea base de dades
 • Pas 2: creeu un usuari de base de dades i configureu una contrasenya forta
 • Pas 3: afegiu l’usuari a la base de dades amb “Tots els privilegis”
 • Pas 4: finalitzeu les valoracions

pas1 pas2 crear usuari de base de dades i base de dades

Afegeix un usuari a la base de dades

S'ha finalitzat la creació de bases de dades step4

Un cop pujats els fitxers i la base de dades estigui llesta, podeu iniciar la instal·lació de Joomla accedint al vostre nom de domini.

Passareu els tres passos següents:

1. Configuració – aquí haureu de definir el títol del lloc web i la informació d’inici de sessió d’Usuari (administrador). També es seleccionarà l’idioma del vostre lloc web. De manera predeterminada, totes les instal·lacions de Joomla estan instal·lades en anglès, però podeu triar un altre idioma al menú desplegable.

configuració de joomla al pas 1

2. Base de dades – aquí connectareu els fitxers Joomla amb la base de dades que heu creat anteriorment; només heu d’afegir el nom de la base de dades, l’usuari de la base de dades i la contrasenya i aneu al següent pas

pas2 connectar joomla amb la base de dades

3. Visió general – aquí podeu optar per instal·lar algunes dades d’exemple al vostre lloc, o bé simplement podeu deixar-ho tot en blanc. Si tot està definit, finalitzeu la tasca fent clic al botó “Instal·lar”.

pas 3 instal·leu dades de mostra de joomla

La instal·lació trigarà uns segons.

step4 instal·lació de cms de Joomla

Si tot anava bé, apareixerà la pantalla següent. Feu clic al botó “Elimina la carpeta d’instal·lació” i ja heu acabat. Ara podeu visitar el vostre lloc o accedir a l’àrea d’administració.

pas5 elimineu la carpeta d'instal·lació joomla

2.2 Instal·leu Joomla automàticament amb Softaculous

Amb InMotion podeu instal·lar Joomla automàticament des de cPanel. Al registre, obtindreu tots els detalls que necessiteu per accedir al compte de cPanel. Un cop que inicieu la sessió al tauler de control del vostre compte d’allotjament, desplaceu-vos fins a la part inferior de la pàgina i cerqueu el logotip de Joomla.

instal·leu joomla amb softaculous

En fer clic a la petita icona de Joomla, sereu redirigits a una nova pàgina: Softaculous, on podeu triar el domini on voleu instal·lar Joomla. Aquí teniu un tutorial detallat sobre com instal·lar Joomla a InMotin Hosting.

Aquí teniu un vídeo que explica com funciona Softaculous:

3. Configureu el lloc web de Joomla

En aquest sentit, el vostre lloc web està en línia. Ara podeu anar i publicar articles, penjar imatges i contactes de configuració, sobre i altres pàgines. Però si teniu previst crear un lloc web professional a través de Joomla, voldreu fer-ne més ajustaments. Per exemple, Joomla ve amb una estructura d’URL molt dolenta. El disseny predeterminat que ve amb Joomla 3 té un aspecte molt senzill i senzill. A continuació, us mostraré com fer els canvis necessaris i personalitzar el vostre lloc web de Joomla perquè tingui un bon aspecte tant per als visitants del vostre lloc web com per als motors de cerca..

Per iniciar la sessió al final del lloc web de Joomla, haureu d’accedir a la pàgina següent: yourwebsite.com/administrator, escriviu l’usuari i la contrasenya d’administrador que heu configurat durant la instal·lació de Joomla i inicieu la configuració del vostre lloc web..

3.1 Canvieu la configuració global i activeu els URL de SEF

Heu de començar amb la configuració del vostre lloc web a la secció Administrador / Sistema / Configuració global. Aquí podeu canviar l’estat del lloc web. Si voleu amagar-lo dels ulls molestos durant el desenvolupament, podeu posar el lloc fora de línia aquí. En aquesta secció també podeu canviar el títol del lloc web, canviar l’editor de contingut, definir meta descripcions i metaetiquetes per a la pàgina principal. A la configuració global, podeu habilitar els URL del motor de cerca que també facin servir la reescriptura d’URL.

Per habilitar la reescriptura de l’URL, haureu de canviar el nom del fitxer htaccess.txt a .htaccess i fer-lo escriptible (aquest fitxer es troba a la instal·lació de Joomla arrel i es pot accedir mitjançant FTP o FileManager).

Configuració seo del lloc web de joomla

Encara aquí, podeu habilitar la compressió de pàgines de Gzip i configurar la configuració de la memòria cau. No obstant això, només s’hauria d’activar una vegada que el lloc web estigui preparat per a l’ús públic.

3.2 Crear categories i publicar articles

El següent pas és crear l’estructura del lloc web, afegint les categories necessàries. Arribats a aquest moment, no haureu de penjar tot el contingut, però calen alguns articles per poder configurar menús i pàgines. Si heu instal·lat dades de mostra, podeu utilitzar-les de moment. Tanmateix, no oblideu suprimir totes les dades de la mostra un cop acabades. Per crear categories i articles vés a: Administrador / Contingut / Categories.

3.3 Instal·leu extensions necessàries: mòduls, connectors, components

Al directori d’extensions de Joomla hi ha més de 7.000 extensions enumerades. Hi ha centenars de més que no es llisten aquí. Algunes d’elles són comercials, però la majoria d’extensions de Joomla es poden utilitzar gratuïtament. No et comprometis amb la instal·lació de massa mòduls o components al lloc web. Massa extensions alentir el vostre lloc web, així que només n’instal·leu les que s’utilitzaran. Instal·leu mòduls, connectors i components a Administrador / Extensions / Gestiona.

instal·leu extensions joomla

3.4 Crear categories de menús i elements del menú

Ara podeu crear l’estructura del menú. Primer, afegiu una categoria de menú i, a continuació, afegiu els elements del menú. Quan creeu un nou element de menú, podeu triar entre una llarga llista de tipus de menú. Els menús es poden enllaçar directament a un sol article, a un bloc, a una categoria, etc. També es pot enllaçar amb un formulari de contacte i altres extensions. També podeu crear ítems de menú amb URL personalitzades, fins i tot menús externs d’enllaç. Feu això a Administrador / Menús / Gestiona.

Per tenir un menú desplegable al lloc web, també cal afegir submenús. La majoria de les plantilles inclouen menús desplegables preestilats, però sempre podeu trobar un bon menú desplegable amb resposta al directori d’extensions si la plantilla que voleu no ve amb aquesta funció integrada..

3.5 Instal·leu i canvieu la plantilla

Si teniu un pressupost limitat, podeu instal·lar una plantilla de Joomla gratuïta al vostre lloc web. Hi ha normalment centenars de llocs web on podeu trobar plantilles professionals i descarregar-les gratuïtament.

Si us podeu permetre pagar la plantilla, podeu unir-vos a un club de plantilles de Joomla, on podreu triar desenes de plantilles diferents o podeu consultar ThemeForest, on podeu triar més de 650 plantilles premium Joomla.

plantilles de joomla professionals

Trieu sempre una plantilla que inclogui una mena de documentació, en cas contrari, serà bastant difícil esbrinar com configurar-la i trobar les posicions del mòdul..

Instal·leu la plantilla mitjançant l’instal·lador d’extensions i activeu-la a Administrador / Extensions / Plantilles. Un cop la plantilla estigui activa, podeu publicar els mòduls a les posicions disponibles amb la plantilla.

3.6 Configuració i publicació de mòduls

La instal·lació bàsica de Joomla inclou molts mòduls integrats. Si heu decidit instal·lar dades de mostra, hi ha alguns mòduls disponibles al gestor de mòduls, en cas contrari, haureu de crear vosaltres mateixos mòduls a Administrador / Extensions / Mòduls..

Creeu els mòduls que necessiteu i publiqueu-los a les posicions del mòdul disponibles. A continuació hi ha alguns suggeriments sobre els mòduls més habituals:

 • Mòdul de menú
 • HTML personalitzat
 • Mòdul d’inici de sessió
 • Mòdul de cerca
 • Darrers articles
 • Mòdul d’etiquetes
 • Mòdul de presentació de presentacions

Els mòduls són una part molt important del vostre lloc web, ja que aquests desglossen el disseny senzill i avorrit d’articles i fan que el vostre lloc web sigui més divertit.

Esteu preparats per començar amb el vostre lloc web de Joomla?

He intentat fer aquest tutorial el més detallat possible; tot i així, encara hi ha algunes parts que no s’han detallat tant com volia. Prometo que faré més tutorial sobre Joomla en les properes dues setmanes. Crec sincerament que amb aquesta guia podreu començar amb el vostre lloc web de Joomla. Si encara no tens cap host web, et recomano que consultis l’oferta InMotionHosting.com. Feu clic a l’enllaç per obtenir un 47% de descompte en allotjament web i un nom de domini gratuït.

Si teniu dubtes o suggeriments sobre com puc millorar aquest tutorial, no dubteu a deixar els vostres comentaris a la secció de comentaris que hi ha a continuació. Bona sort amb el vostre lloc web!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map