Защо трябва да създадете маркетингов план за вашия малък бизнес?

създаване на маркетингов план малък бизнес


Започването на собствен бизнес често е страшно и трудно, но ако се подготвите правилно за това ново приключение, можете да преодолеете всички препятствия, които със сигурност ще срещнете и да станете успешен предприемач. Един от стълбовете, върху които трябва да изградите своя малък бизнес, е добър маркетингов план.

Защо трябва да имате маркетингов план?

Много хора, които решават да започнат собствен бизнес, подценяват важността на солиден маркетингов план. Те смятат, че ако продуктът или услугата са достатъчно добри, няма нужда от маркетинг. Въпреки че днес това има някаква логика, когато живеем в света на социалните медии, където вашите продукти или услуги могат да бъдат рекламирани от хората, които са доволни от нещата, които предлагате и предоставяте, това все още не е достатъчно добро. Наличието на маркетингов план може да ви помогне да разработите продукти или услуги, които отговарят на нуждите на вашия целеви пазар. Той също така помага на клиентите ви да разберат какво е толкова голямо за вашия продукт или услуга, за да го отделят от конкуренцията.

Въпреки че са необходими много време, усилия и изследвания, за да се разработи добър маркетингов план за вашия малък бизнес, той ще се изплати в дългосрочен план и ще допринесе до голяма степен за успеха на вашата компания. Така че, нека разгледаме някои от най-важните въпроси, на които ще трябва да отговорите в маркетинговия си план, които ще го направят чудесен инструмент, който ще помогне на бизнеса ви да расте и да успее.

Как да създадете маркетингов план?

Както вече казахме, създаването на маркетингов план е дълъг процес и включва много усилия и изследвания. За да създадете страхотен маркетингов план, който ще бъде фантастичен инструмент, за да насочите бизнеса си до мястото, където искате да отиде, трябва да отговорите на някои въпроси и да определите много важни неща, които ще повлияят на вашия бизнес и вашия успех.

Маркетингова стратегия

Преди да започнете със създаването на маркетинговия си план, трябва да се запитате как върви маркетинговият план в подкрепа на вашите бизнес цели. Имането на много ясен поглед върху вашите цели е това, което вашият маркетинг стратегия.

Вашата маркетингова стратегия посочва какво искате и трябва да направите и след като знаете това, можете да продължите със създаването на маркетингов план, който може да ви помогне да постигнете тези цели. Ако все още не сте си поставили конкретни бизнес цели, трябва да го направите възможно най-скоро. Също така трябва да разделите дългосрочни цели и краткосрочни цели, така че да можете да създадете по-директен бизнес план за всяка от тези краткосрочни цели.

Друго нещо, което трябва да включите, когато определяте целите си, е да прикачите времева линия към всяка една от бизнес целите си. По този начин ще можете да направите по-реалистичен и конкретен маркетингов план.

Декларация за мисия

Какво се опитвате да направите и какви са основните въпроси, на които трябва да отговори изявлението на вашата мисия? Ако вече сте съставили мисия, докато планирахте бизнеса си, сега трябва да го добавите към маркетинговия си план.

Основата на вашия маркетингов план е вашата декларация за мисия и е много важно да създадете директно и кратко изложение на мисията, което ще позволи на потенциалните ви клиенти да разберат какво правите и как го правите.

Въпреки че вашата декларация за мисия всъщност няма пряка роля, що се отнася до маркетинговите ви дейности, тя ви позволява да се концентрирате върху бизнес целите си и ви помага да гарантирате, че тези маркетингови дейности, които предприемате, са в съответствие с основните цели на вашата компания.

Целеви пазар

Основният въпрос, на който трябва да намерите отговора, когато става въпрос за вашия целеви пазар, е кого се опитвате да постигнете с маркетинговия си план и дейности. По този начин целевият пазар е конкретната аудитория, която искате да достигнете с вашите услуги и продукти, или, казано по друг начин, вашите идеални клиенти. Включването на толкова подробности, когато отговаряте на този въпрос, ще ви позволи да имате по-целенасочен и конкретен маркетингов план.

Трябва да определите и идентифицирате коя е вашата целева аудитория и къде можете да ги намерите, какво смятат за важно, за какво ги интересува, от какво имат нужда в този момент и т.н. Тези въпроси и някои други, които може да добавите, ще ви дадат ясна картина на хората или фирмите, които смятате, че сте идеален клиент. От този момент можете да продължите и да създадете персонализирано маркетингово съобщение за вашия целеви пазар и идеални клиенти.

Анализ на конкуренцията

За да създадете интелигентен маркетингов план, трябва да знаете и своите конкуренти. Ето защо на този етап трябва да отговорите на въпроси като кои са ви конкуренти и къде се класирате сред тях.

Да разберете кой е вашата конкуренция и да ги анализирате е един от най-успешните начини да извършите проучване на целевия пазар и да планирате маркетинговите си дейности. Трябва да разгледате онези компании и фирми, които имат подобни идеални клиенти като вас и след това да анализирате техните добри решения, както и техните грешки.

Има много начини да извършите изследване, което ще ви помогне да опознаете целевия си пазар, като погледнете конкурентите си. SWOT анализът е един от тези методи. Това е стратегически инструмент, който оценява какви са силните и слабите страни на една компания, както и техните заплахи и възможности. Сравняването на вашия SWOT анализ с вашата конкуренция може да е чудесен начин да получите правилната картина на вашето място в индустрията и как да го подобрите, като разпознаете области, където можете да изпреварите конкурентите си, правилно да идентифицирате и настроите вашия пазар на ниша и да гарантирате, че сте готов да поеме всички препятствия, които вашата конкуренция може да ви хвърли.

Уникално предложение за продажба

Сега, когато знаете кои са вашите конкуренти и как можете да се преборите с тях, трябва да се запитате какво прави вашата компания уникална и единствена по рода си? Трябва да се откроите сред всички други подобни бизнеси и най-добрият начин да направите това е да разработите стратегия, която ще ви направи уникални, което е вашето уникално предложение за продажба.

Уникалното предложение за продажба е изявление, което посочва как вашата компания и вашите продукти и услуги се различават от всички останали. Показва защо вашата компания е по-добър и по-безопасен избор за вашата целева аудитория и защо те трябва да избират вашата компания пред вашите конкуренти.

Ценова стратегия

Следващата стъпка в разработването на страхотен маркетингов план за вашия малък бизнес предполага създаване на ценова стратегия. За да направите това, трябва да се запитате какво ще таксувате и защо.

Ако вече сте създали стандартен бизнес план, това означава, че вече сте помислили и проучили какви са най-добрите цени за вашите продукти и услуги. Сега е време да използвате тази информация и да я свържете с вашите маркетингови дейности.

Това означава, че трябва да подкрепите цените, които имате, като предлагате на клиентите си ясна представа за предимствата и стойността, която ще получат в замяна. В много случаи предложение с висока стойност може да помогне на клиентите ви да решат да закупят вашия продукт или да използват вашата услуга.

Промоционален план

Промоционален план може да ви помогне да намерите правилния отговор на въпроса как планирате да достигнете до целевия си пазар. Вашият промоционален план е решаваща част от маркетинговия микс, защото обхваща всяка форма на комуникация, която ще използвате, за да достигнете до клиентите си.

Всеки промоционален план представлява комбинация от различни маркетингови дейности, като реклама, връзки с обществеността, опаковки, директни продажби, интернет маркетинг, маркетингови материали, промоции на продажби и др. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни, за да не влагате твърде много променливи в вашия промоционален план в самото начало. Всъщност трябва да започнете с избора на до 5 конкретни дейности, които ще ви улеснят в изпълнението на маркетинговата стратегия, която сте разработили в началото.

Маркетинг на бюджета

Тази стъпка е много важна и за да я направите правилно, трябва да помислите колко пари ще харчите и за какво.

Наличието на маркетингов бюджет е от решаващо значение за разработването на маркетингов план, защото ви позволява да знаете колко можете да похарчите за маркетинговите си дейности, без да надвишавате плана си. Също така може да ви помогне да очертаете кои дейности можете да си позволите и кои не и да определите приоритета сред тях.

Когато маркетингът е под въпрос, за съжаление, по-голямата част от малките компании имат много ограничен или дори малък бюджет. Това е още една причина, поради която създаването на промоционален план, който остава в границите на разходите ви, е много важно.

Списък с действия

Сега, когато имате всички останали неща и добре планирани, трябва да се запитате какво трябва да направите, за да постигнете маркетинговите цели, които сте си поставили.

Създаването на списък с действия включва очертаване на задачи, които трябва да направите и времето, когато трябва да ги изпълнявате, което е много важна част от маркетинговия ви план, тъй като ви води по пътя на извършване на вашите маркетингови дейности. Наличието на този списък ви позволява да постигате постоянен и постоянен напредък, без да се налага да спирате на всяка стъпка, за да преосмислите или прегрупирате.

За да направите списък с действия за вашия маркетингов план, трябва да вземете крайната си цел и да я разбиете на множество по-малки задачи, които ще доведат до постигането на тази цел. Когато става въпрос за формата на списъка ви с действия, можете да избирате каквато форма искате, стига да следвате тези основни правила. Само не забравяйте, че по-лесните стъпки са по-лесни за изпълнение и могат да ви помогнат да изградите своята увереност и инерция, така че вероятно е по-добре да направите няколко по-малки стъпки, отколкото само няколко по-големи.

Метрика

Създаването на маркетингов план не е достатъчно, вие също трябва да проследите напредъка си по пътя и да измервате резултатите си. За да направите това, трябва да се запитате какви резултати сте постигнали и къде можете да се подобрите. Благодарение на тази стъпка, вашият маркетингов план ще бъде в състояние да прерасне от статичен документ за еднократна употреба в постоянно променяща се, активна насока, която ви помага да подобрите и развиете вашата компания.

В зависимост от маркетинговата тактика, която сте използвали, ще имате различни алтернативи и възможности, когато става въпрос за проследяване и измерване на вашите резултати. Например, проследяване на стандартни маркетингови тактики които не са свързани с интернет, изискват ръчен подход, докато резултатите от онлайн маркетинга могат да се измерват с анализи и други показатели, които се базират на Интернет.

Използвайте добре маркетинговия си план

Наличието на маркетингов план може да бъде решаващо нещо, което да ви помогне да развиете малкия си бизнес и да имате успешна компания. Просто трябва редовно да използвате маркетинговия си план и да следвате нещата, които сте си поставили за цел да проектирате маркетинговия си план. Не бива обаче да гледате на маркетинговия си план като на конкретен и непроменим документ. Тъй като вашият бизнес расте и се променя, можете и трябва да включите някои промени и в маркетинговия си план. В крайна сметка някои неща, които сте очертали в плана си, може да не работят, докато други може да работят по-добре и трябва да следвате резултатите и да правите постоянни подобрения на маркетинговия си план..

Трябва обаче да дадете маркетинговия си план известно време, преди да можете да видите ефектите. Не можете да знаете веднага дали конкретна маркетингова дейност е успешна или не. Отделете време и следвайте резултатите и ще можете да се възползвате максимално от маркетинговия си план. Това също означава, че трябва да сте готови да се поучите от грешките и провалите си, а не само от успеха и постиженията си. В много случаи провалът може да ви помогне да погледнете на маркетинговите си дейности от различна гледна точка, което след това може да доведе до намирането на по-добри начини за реализиране на вашите идеи и да превърнете малкия си бизнес в голям успех.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map