WooCommerce vs Magento – Кое е най-доброто за онлайн магазина?

Magento-срещу-woocommerce


Този път ще сравним две от най-популярните платформи за електронна търговия, Magento и WooCommerce. Ако проверите списъчните функции, които всеки от тях предоставя, веднага ще разберете, че няма да е лесно да решите коя е по-добра. Всъщност трудно можете да се объркате, като изберете някой от тях, но за тези, които търсят перфектния избор за бизнеса си, може би е важно да получат подробна представа за разликите.

Тъй като може да бъде трудно да определите плюсовете и минусите на всяка платформа сами, ние ще разделим цялата тема за вас в тази статия. Ще направим всичко възможно да изясним коя платформа ще работи най-добре за вашия бизнес и вашата целева аудитория. Когато хората искат да започнат да продават онлайн, обикновено търсят всестранно решение, което за съжаление не съществува. Това, което трябва да направите, е да зададете този въпрос: Какви са уникалните нужди на моя бизнес?

Очевидно и WooCommerce, и Magento имат огромен брой привърженици, които твърдят, че тяхната платформа е най-добрата за всички. Това е само защото платформата, която използват, напълно подхожда на техния бизнес модел и тя стана най-добрата за тях. За да разберем коя е най-добрата за вас, ще предприемем различен подход и обективно ще проучим и двете платформи. Ще преминем през функциите, ценообразуването, удобството за потребителя, сигурността и общите бизнес възможности, които Magento и WooCommerce предлагат.

Не сте сигурни кой да изберете? Продължете да четете и до края на тази статия ще сте готови да вземете решението. Без допълнително обожание, нека започнем!

WooCommerce и Magento – какво могат да предложат?

WooCommerce започна като всеки друг WordPress плъгин и след това излезе в нещо много по-голямо, тъй като придоби популярност. Днес WooCommerce е един от най-използваните плъгини, предлагащ множество функции за начинаещи и по-опитни потребители, които да им помогнат да започнат да продават онлайн. Magento, от друга страна, е цялостна платформа, създадена единствено за целите на електронната търговия. Целевата им аудитория са предимно средни и големи бизнеси.

Magento изобщо не се препоръчва за начинаещи, а по-скоро за по-умелите потребители. Това, на което основно се фокусират, е да предоставят най-мощните функции в областта на електронната търговия. Това го прави привлекателна платформа за онези фирми, които са си поставили огромни цели за бъдещето. Всяка от тези платформи има своите силни и слаби страни. След това ще ви запознаем с основните характеристики, които определят WooCommerce и Magento. След това, след като всички детайли са изложени, ще използваме информацията, за да решим коя е по-добрата платформа от двете.

WooCommerce

WooCommerce е толкова широко популярна приставка, че потребителите на WordPress почти не могат да използват платформата, без в крайна сметка да изпробват приставката или да прочетат за нея като част от своята работа. WooCommerce също се рекламира като платформа за електронна търговия с най-много опции за персонализиране и наистина предлага много от тях. Над 400 000 онлайн магазина работят на платформата днес и много хора започват да я използват всеки ден.

Основни характеристики на WooCommerce:

 • Можете да добавите толкова продукти, колкото искате
 • Като потребител на WordPress ще можете да избирате от хиляди полезни приставки
 • Богат избор на добавки за обработка на плащания
 • Премиум и безплатни теми, класифицирани в много категории

Плюсовете:

 • Можете да настроите вашия онлайн магазин безплатно и тогава зависи от вас дали ще изберете безплатна или премиум хостинг опция
 • Ако имате опит в WordPress, бързо ще свикнете с WooCommerce
 • В случай, че се забиете, има обширна база от знания, в която със сигурност можете да намерите статия, която помага да разрешите проблема си
 • WooCommerce ви позволява да анализирате трафика на уебсайта си с Google Analytics чрез добавка
 • Ако вече сте закупили SSL, вие ще можете безпроблемно да го добавите към вашия сайт

Минусите:

 • Платформата не е идеална за тези, които не са запознати с WordPress, защото трябва да започнат от нулата
 • Въпреки че има много евтини теми и плъгини, цените бързо се добавят и можете лесно да свършите голяма част от бюджета си, ако не сте внимателни

Добър ли е WooCommerce за начинаещи?

Бихме препоръчали WooCommerce за всеки, който не е запознат с електронната търговия или дори с онлайн света. Днес стандартът е да се разработят онлайн услуги и софтуер, който спестява време на хората и не изисква те да бъдат запознати с уеб разработката или с каквито и да е други технически характеристики.

WooCommerce заедно с WordPress определено отговаря на този стандарт. Да не говорим, че ако преди сте използвали WordPress за блогове или друг вид уебсайт, тогава научаването как да използвате WooCommerce ще бъде парче торта за вас. Плъгинът вече е доста удобен за потребителя, но можете да научите много за него, като посетите тяхната база знания, наречена WooCommerce Docs. Също така има много други видеоклипове и статии за платформата, достъпни онлайн.

Колко струва WooCommerce?

Точно като WordPress, WooCommerce също е платформа с отворен код, която може да бъде инсталирана от всеки безплатно. Можете също така да изберете всяка хостинг компания и да настроите вашия онлайн магазин на техните сървъри. WooCommerce обаче има и много екстри за плащане. Можете да избирате от много премиум разширения, а някои от тях струват много. Често пъти, единственият ви избор е да се регистрирате за годишен план, тъй като много разширения просто не предлагат опция за месечно плащане. В допълнение към разширенията, ще трябва да платите абонамент за уеб хостинг.

Вашият избор на уеб хостинг пакет ще зависи само от общите изисквания на вашия онлайн магазин. Те включват количеството трафик, съдържание и разширения, изпълнявани на сайта. Направете малко проучване и изберете уеб хостинг компания, която води повечето от най-добрите списъци. Дори най-големите имена в бранша предлагат пакети за достъпни цени и поне можете абсолютно да разчитате на техните услуги въз основа на изобилието от положителни отзиви. Просто не забравяйте да потърсите хостинг пакет, който е оптимизиран за електронна търговия или специално за WooCommerce.

Magento

Въз основа на нашия преглед досега се оказва, че WooCommerce е по-скоро обществено решение, докато Magento е чудесен избор за по-взискателните предприятия. Това обаче не означава, че малките предприятия трябва да търсят другаде. Всъщност функциите, предоставени от Magento, често привличат вниманието и на тези клиенти. Създавайки своя онлайн магазин в платформата, те могат да получат достъп до много ресурси, които могат да им помогнат да се развиват.

Страхотното в Magento е, че можете да използвате платформата безплатно, като се регистрирате в Community Edition. Въпреки че не е толкова мощен, колкото тяхната премиум Enterprise Edition, със сигурност е достатъчно мощен за по-малки предприятия. Да не говорим, че ще трябва да платите хиляди долари за Enterprise Edition, докато другият е напълно безплатен за използване. За целта на тази статия ще говорим главно за функциите, включени в Community Edition.

Основни характеристики на Magento:

 • Те ви позволяват да добавяте неограничен брой продукти към вашия магазин
 • Много вариации, когато става въпрос за теми и оформление
 • Ще можете да изпращате и получавате данни със софтуер на трети страни чрез API
 • Лесни за потребителя интерфейси и мощни инструменти, които могат да ви помогнат да добавите продукти

Плюсовете:

 • Докато търсите мощна алтернатива за хостинг, можете да се възползвате от мащабируемостта на Magento и да разширите магазина си без ограничения
 • С Magento е гарантирана бърза проверка на клиентите. Те много подобриха процеса, за да го направят максимално лесен
 • На разположение са три изключително популярни шлюза за плащане: Braintree, PayPal и Authorize.net

Минусите:

 • Платформата може да предложи много за по-опитни потребители като разработчици, което само я прави по-объркваща за начинаещи
 • Тъй като целевият им пазар са големи бизнеси, тяхното Enterprise Edition може да струва десетки хиляди долари

Добре ли е Magento за начинаещи?

Както споменахме по-горе, Magento е една от онези платформи, които бихме препоръчали за по-опитни потребители. Това става още по-вярно, когато го сравните с WooCommerce, тъй като се базира на WordPress, напълно подходяща за начинаещи платформа (което е една от причините да стане толкова популярна). Ако обаче сте нови за Magento, смятаме, че можете да научите много с помощта на тяхната обширна база от знания и дори да започнете да работите върху платформата след кратко време.

Но не можем да отречем факта, че ще ви отнеме повече време, за да научите основите на Magento, отколкото основите на WordPress. Тъй като те се фокусират върху привличането на голям бизнес към своята платформа, те инвестираха много в предоставянето на висококачествена поддръжка на клиенти. Това означава, че всеки път, когато се забиете, можете да се свържете с техния екип за помощ. Една от основните им цели е да помогнат на хората да установят мощно онлайн присъствие и да увеличат продажбите. Като цяло, Magento е чудесен вариант за начинаещи, ако имат малко свободно време за учене.

Цени и цена на Magento

Не е необходим никакъв бюджет, за да стартирате свой собствен уебсайт за електронна търговия с Magento, тъй като тяхното отворено издание Community Edition е напълно безплатно. Преди да започнете, ще трябва да се регистрирате до надежден хостинг доставчик, като всеки друг собственик на уебсайт. Сега може да е изкушаващо да потърсите опция за безплатен хостинг и да запазите целия проект без бюджет, но определено не бихме ви препоръчали да го направите. Ако наистина искате бизнесът ви да расте, тогава трябва да се запишете в първокласен хостинг план.

Само за няколко долара на месец получавате и много полезни функции. С Magento Community Edition това е единственото нещо, за което ще харчите пари. Те също имат алтернатива за по-големи бизнеси, наречена Enterprise Edition, която е премиум пакет. Доста е скъпо и дори не са определили конкретна цена за услугата. Ако имате нужда от Enterprise Edition за вашата компания, първо ще трябва да се консултирате с Magento и те ще ви дадат оферта. Цената може да варира между 15 000 и 50 000 долара годишно.

WooCommerce срещу Magento Performance

Хората мразят да се мотаят на уебсайтове, където всяка уеб страница отнема много време. Днес трябва да сте сигурни, че страниците ви ще се заредят за по-малко от 2 секунди. В противен случай потенциалните ви клиенти ще напуснат и ще намерят подобен продукт другаде. Ако искате вашият уебсайт да стане успешен, трябва да инвестирате в сървър, който предоставя достатъчно ресурси и вашето съдържание трябва да бъде правилно оптимизирано..

Високата производителност е особено важна за уебсайтовете за електронна търговия. Не е ясно дали WooCommerce или Magento е по-силният конкурент тук. Тези системи се различават много една от друга и има много фактори, когато става въпрос за производителност. Говорим за онлайн магазини, които се различават по размер и функционалност, което означава, че всеки от тях има различни изисквания. В допълнение, има огромно разнообразие от уеб хостинг пакети, от които да избирате в Интернет.

Можете също така да използвате мрежа за доставяне на съдържание (CDN) и да приложите многобройни практики за оптимизация на съдържанието към вашия уебсайт, които всички влияят върху неговата ефективност. Затова е трудно да се каже коя платформа за електронна търговия е по-добра за вашия магазин, когато става въпрос за скорости на зареждане на страниците. Доколкото можем да кажем, няма съществена разлика. Ефективността на вашия сайт за електронна търговия по-скоро ще зависи от начина, по който изграждате магазина и избрания от вас уеб хостинг пакет.

WooCommerce и Magento сигурност в сравнение

Важно е всеки тип уебсайт да се грижи за необходимите мерки за сигурност. Ако стартирате уебсайт за електронна търговия, в крайна сметка много хора ще споделят своите данни за плащане и лична информация всеки път, когато купуват нещо. В случай, че няма подходяща защита, тези данни могат лесно да бъдат откраднати. От друга страна, все повече и повече хора са умни за това в наши дни. Те ще проверят дали могат безопасно да споделят своите данни на вашия уебсайт или не. Ако не, те никога няма да купят нещо във вашия онлайн магазин.

Сигурността е друг от онези фактори, които няма да зависят от избраната от вас платформа за електронна търговия. Можете да приложите най-новите разширения за сигурност както на Magento, така и на WooCommerce. Има широк набор от опции, от които да избирате и нивото на сигурност на уебсайта Ви ще зависи само от Вас. Magento обаче предлага нещо, което може да е полезно за напреднали потребители. Можете да получите специални лепенки за сигурност чрез платформата, които могат допълнително да подобрят сигурността на вашия онлайн магазин.

Причината, поради която е само за напреднали потребители, е, че е доста трудно да се прилагат тези корекции. Начинаещите биха имали наистина трудно време с тях и вероятно дори не биха успели накрая. Това е и причината изобилие от онлайн магазини, базирани на Magento, да са остарели в Интернет. Те просто нямат персонал, който може да приложи пластирите за тях. Можем да заключим, че ако сте опитен потребител на Magento или някой, който е готов да плати за професионална помощ, тогава можете да получите по-високо ниво на сигурност за вашия магазин, отколкото с WooCommerce.

Решаващият фактор ли е управлението на продуктите??

Ако платформата за електронна търговия осигурява добро управление на продуктите, работата ви ще бъде много по-лесна. По-добрите възможности за управление на продукти водят до добре организирани страници с продукти, които са привлекателни за посетителите. WooCommerce е добре известна с цялостните си решения, което ви позволява да добавяте както цифрови, така и физически продукти. Добавянето на нови продукти към вашия онлайн магазин е напълно рационализиран процес; дори не е нужно да мислите как да го направите.

Ще бъде още по-лесно за вас, ако вече сте работили в WordPress сайт. Ако функционалностите по подразбиране, интегрирани в WooCommerce, не са достатъчни, винаги можете да изтеглите добавки за продукти, които могат да направят платформата още по-гъвкава. Като Magento потребител, вече са налични множество полезни функции, които иначе потребител на WooCommerce би трябвало да изтегли. Можете да създавате групи продукти, да публикувате отзиви за продукти, да прилагате конкретни правила за ценообразуване и да персонализирате продуктите и много други по подразбиране.

Тъй като трябва да вложите допълнително време и усилия, за да добавите тези функции в WooCommerce, Magento ясно печели, що се отнася до функционалността. Но нека не забравяме, че почти всичко отнема повече време, за да се научиш в Magento. Ако сте един от онези собственици на магазини, които не се нуждаят от разширени функции, тогава определено трябва да отидете на WooCommerce. Въпреки че Magento се стреми да бъде цялостно решение за напреднали потребители, WooCommerce се стреми да бъде бърз, прост, но напълно надежден, който обслужва малкия бизнес. Те могат да започнат с нещо просто и след това да го разширят според нуждите си в бъдеще.

Да сравним цените

Разбира се, можете да обмислите използването на алтернатива за електронна търговия само ако имате необходимия бюджет за стартиране. Кой е по-достъпен, Magento или WooCommerce? WooCommerce няма да ви струва нито една стотинка, стига да не закупите някои премиум разширения. Magento има Enterprise Edition, където можете да избирате от различни пакети, но ще трябва да платите смешна сума пари, за да го закупите така или иначе. Това може да не е толкова голямо за големите бизнеси, но за по-малките със сигурност е така.

Ако все пак искате да използвате Magento, можете да се регистрирате в Community Edition, което е напълно безплатно. Премиум пакетите им са много по-мощни, но това, което потребителите получават с Community Edition, е повече от достатъчно за по-малки фирми. Това, което можем да заключим е, че можете да създадете приличен онлайн магазин както с WooCommerce, така и с Magento безплатно. Единственото нещо, което ви препоръчваме да платите е надеждна хостинг услуга, но тя струва само няколко долара на месец, така че не е голяма работа.

Трябва обаче да внимавате с разширенията, или в противен случай можете да свършите много пари за кратко време. Можете да поддържате магазина си безплатно и дори да намерите няколко полезни безплатни разширения, но премиите обикновено са доста скъпи. Най-добрата идея е да направите малко проучване, преди дори да решите коя от тези две платформи искате да използвате. Трябва да планирате всичко това предварително и да създадете списък с разширения, които искате да инсталирате за двете платформи.

След това, ако има разширения за премиум, можете да сравните двете цени и да решите коя платформа за електронна търговия ще бъде по-евтина за вас. Това няма да ви отнеме толкова време и усилия, за да създадете списъка, но със сигурност може да ви спести малко пари. Като цяло можем да кажем, че и Magento, и WooCommerce са чудесен избор за създаването на ваш собствен пълнофункционален онлайн магазин. Единственото нещо, което може да е по-добро за потребителите на WooCommerce е, че те не се нуждаят от надграждане до всяка версия, тъй като бизнесът им расте.

С Magento ще трябва евентуално да превключите платформи или да надстроите до тяхното Enterprise Edition. Следователно WooCommerce излиза като по-евтината алтернатива в много случаи. Има и много пакети за уеб хостинг, които са оптимизирани за WooCommerce или WordPress. Тези решения са доста евтини, дори ако изберете един от най-големите доставчици, което означава, че можете да спестите още малко пари.

Кой е по-добър? WooCommerce или Magento?

До този момент сме говорили много за това колко е приятелски настроена за начинаещи WooCommerce. Това го прави перфектен избор за неопитни потребители. Това е бързо, ефективно и достъпно решение за малки фирми, които искат бързо да се свържат с интернет. Без значение какъв тип уебсайт за електронна търговия искате да стартирате, WooCommerce със сигурност има решението за вас. От домашното предприемачество до продажбата на билети, можете да настроите почти всичко с платформата.

В Magento можете да намерите всички функции, които могат да помогнат на уебсайта за електронна търговия да се разраства. Той е здрав, мащабируем и повечето от мощните функции, от които се нуждаете, вече са достъпни в платформата по подразбиране. Бихме препоръчали платформата за всяка компания, която генерира приходи от известно време и иска да я инвестира в електронната търговия. Ако ценовата оферта, която получавате от Magento, е достъпна за вас, тогава със сигурност няма да съжалявате за решението си.

Всъщност платформата може да ви помогне да генерирате много повече пари в бъдеще. Но ако проучим коя платформа е по-добра за неопитен потребител да започнем, тогава победителят определено е WooCommerce. Ако решите да скочите в Magento като начинаещ, тогава ще ви е трудно.

Обобщавайки го

Всеки потребител, който иска да стартира уебсайт за електронна търговия, има различни нужди. Няма решение за един размер, който е подходящ за тези платформи. Това е една от основните причини, поради която беше трудна задача да сравним WooCommerce с Magento. Според нашия подход WooCommerce се оказа по-добрият избор, ако обобщите всички различни въпроси, на които отговорихме по-горе. Вероятно не всички ще се съгласят с този резултат, но бяхме напълно позитивни и за Magento.

Magento има много мощни функции, които могат да предложат и това е много напреднала платформа в момента. Ако сте от онези хора, които предпочитат да използват Magento, тогава вероятно ще сте доволни от това, което получавате. Това, което наистина трябва да помислите, са основните изисквания на вашия онлайн магазин. Трябва да помислите за ефективността, разширенията, мерките за сигурност и други уникални нужди. Освен това помислете за нивото на трудност на всяка платформа. И така, какво мислите? Тази статия ви помогна да вземете правилното решение?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map