Най-добри практики за осигуряване на вашия уебсайт Joomla

трикове за сигурност на уебсайта на Joomla


Първо, трябва да поясним, че нито един от уебсайтовете или сървърите не е безопасен. Винаги има „врата”, през която хакерите могат да пробият и да получат достъп до чувствителна информация. Това е най-лошото и най-досадното нещо, което може да се случи на уебсайт, освен престоите, които са причинени от технически проблеми.

През последните седмици видяхме много новини за масирани атаки срещу различни уебсайтове и платформи като WordPress и Joomla. В повечето случаи хакерите могат да получат достъп до задния сайт на вашия уеб сайт чрез уязвимо разширение или скрипт. Собствениците на уебсайтове и уеб администраторите могат да обвиняват Joomla или други cms за хакове, но всъщност това може да се случи с всеки и всеки уебсайт.

Въпреки че няма начин да държите хакерите далеч от уебсайта си, възможно е да намалите шансовете за хакване и възстановяване на вашия сайт бързо и да отстраните проблема. В тази статия ще ви покажа някои от най-добрите начини да защитите вашия уеб сайт Joomla и да отстраните всички щети, причинени възможно най-скоро. Тази статия може да бъде полезна и за онези, които не работят със сайт Joomla.

Архивирайте често уебсайта си, подгответе се за възстановяване

В случай, че ще трябва да възстановите уебсайта си след хакването, ще ви трябват файловете. Най-добрият начин за съхраняване на файла на вашия уеб сайт е да създадете архив във формат .zip и да го запишете на вашия компютър или в онлайн хранилище, където можете лесно да получите достъп до него, когато е необходимо. Не го оставяйте на сървъра, където се хоства уебсайтът ви, защото ако хакерът реши да изтрие всички файлове от вашия хостинг акаунт, ще загубите и резервното копие.

В момента, в който провеждате блог и ежедневно качвате снимки и друг документ на вашия сайт, вероятно искате да извършвате резервно копие всяка седмица или може би всеки ден. В противен случай е достатъчно да се създаде копие на файловата система веднъж и всеки път, когато актуализирате Joomla или разширение.

Joomla съхранява информацията в MySQL база данни. Уверете се, че винаги създавате копие на вашата база данни, както и файловете. Базата данни съхранява имейлите, паролите на потребители, регистрирани на вашия уебсайт, статии и други данни, които добавяте към вашия сайт. Ако уебсайтът ви се актуализира често, ако редовно добавяте съдържание или предлагате възможност на посетителите си да се регистрират в сайта ви, като имате онлайн форум или работят онлайн магазин, вероятно трябва да помислите за архивиране на базата данни много често.

Ръчното архивиране на файлове и база данни може да бъде болка ръчно, но с Joomla е много лесно, ако използвате разширението Akeeba Backup. Този компонент на Joomla е безплатен за използване, но има и налична платена версия, която включва много повече функции. Безплатната версия ви позволява да извършите пълно архивиране на вашия сайт с едно натискане на бутон. Премиум версията може да извършва архивиране автоматично и да съхранява файловете и базата данни извън сървъра, където вашият сайт се хоства в момента. Има много повече от него, трябва да проверите официалния им сайт за повече подробности.

В случай на хакване на уебсайт, искате да отстраните проблема възможно най-бързо. Хакерският уебсайт създава много лошо впечатление за вашия бизнес, така че искате да бъдете бързи и професионални. Организирайте съответно резервните си копия, така че можете да възстановите уебсайта си за много кратко време. Akeeba Kickstart е част от споменатия по-рано компонент Joomla, който може да възстанови преимуществен архив с едно натискане на бутон. Ако смятате, че информацията за потребителите е била компрометирана, помолете потребителите си да променят паролите си.

Ако съхранявате много чувствителни данни в уебсайта си Joomla, като например информация за кредитни карти, трябва да помислите за внедряване на SSL сертификат и да криптирате данните, което прави по-трудно за хакера да компрометира информацията.

Актуализирайте Joomla ядро ​​и разширения на трети страни

Joomla е софтуер с отворен код, което е чудесно, защото всеки може да го модифицира според предпочитанията си, но недостатъкът е, че всеки може да има достъп до неговия изходен код. Познавайки слабостите на системата, хакер може лесно да проникне във вашия уебсайт. Общността Joomla е много активна и постоянно работи за подобряване на кода; ако намерят дупка за сигурност, те ще направят необходимите промени и ще пуснат нова актуализация. В новата версия на Joomla 3.x можете да видите в администраторския панел, ако има налична нова актуализация. Препоръчвам да се актуализира всеки път, когато е възможно. Също така не забравяйте да актуализирате разширенията на трети страни; те също могат да имат уязвим код. Много е добре да се абонирате за техните бюлетини и да сте в крак с най-новите версии и да ги актуализирате всеки път, когато е необходимо.

Вземете качествен уеб хостинг

В повечето случаи остарялият софтуер е това, което прави уебсайт уязвим, но понякога хакерите могат да пробият в сървъра, където се хостват файловете. Намирането на надежден уеб хост Joomla, който има добра репутация в индустрията и се препоръчва за уебсайтове на Joomla, също е добър начин да намалите шансовете за хакер да успее. Например хостингът InMotion предлага уеб хостинг, оптимизиран за Joomla, те също имат онлайн уроци и екипът им е обучен да помага на клиентите си в случай, че имат проблеми със свързаните с Joomla сайтове.

Потърсете експерт от Joomla

В официалния форум на Joomla можете да получите помощ в случай, че нещо се обърка с вашия уебсайт. Те са много приятелска и активна общност и готови да помогнат на всички, особено когато уебсайтът им е хакнат. Въпреки това е добре да се свържете с човек, който познава Joomla отвътре-навън, защото в случай че вашият сайт е хакнат, не е достатъчно за възстановяване на файловете, трябва също да намерите основата на проблема и да го отстраните. Човек, който ежедневно работи с Joomla, може да идентифицира проблема за нула време и може да го отстрани.

Заключение и заключителни мисли

Невъзможно е да направите уебсайт 100% безпроблемен, но с горните прости трикове можете да се възстановите бързо от хакерство или бихте могли да направите сайта си Joomla по-сигурен от средния. Затова предлагам винаги да имате резервно копие на вашия сайт, да хоствате само с надеждни и надеждни компании и да имате на разположение разработчик на Joomla, който да ви помогне.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map