Коя е по-добра платформа за блогове? WordPress срещу Ghost.org

преглед на wordpress vs ghost


WordPress е платформа за управление на съдържанието (CMS), създадена за всякакъв тип уебсайтове от блог, онлайн магазини, форуми до целеви страници, докато Ghost.org е платформа с отворен код, предназначена за публикуване на статии в блогове.

В тази статия ще сравня най-популярната платформа за изграждане на блогове и уебсайтове: WordPress, до повишаване, стартиране на софтуер за блогове призрак.

Регистрация

Ако на WordPress.org не се нуждаете от регистрация, за да изтеглите и инсталирате CMS на вашия сървър, на Ghost.org се нуждаете от регистрация и трябва да въведете своя имейл адрес, потребителското име и паролата си и това може да бъде малко разочароващо, защото ще получавате нежелани имейли и ако искате да си направите няколко акаунта за дома, за работа, за приятел, който да държи нещата разделени, това може да отнеме известно време.

Цена

Системата за управление на WordPress.org е напълно безплатна и има дори безплатни теми и плъгини в сравнение с Ghost.org, която предлага множество пакети: безплатният, наречен Изходен код, Лични разходи 8 долара на месец, Разширени разходи $ 24 на месец, Екип струва $ 80 на месец, а бизнес струва $ 200 на месец.

призрак уеб хостинг цени

Хостинг

В интернет има няколко уеб хостинг компании, които предлагат специални хостинг пакети за WordPress, като BlueHost, като цените започват от $ 3,95 на месец Ghost.org предлага собствен хост заедно с платформата с гореспоменатите цени.

Инсталация

WordPress е лесен за инсталиране от Cpanel на вашия хост с помощта на Fantastico, който завършва процеса в рамките на няколко кликвания, но Ghost се инсталира, ако купите един от техните хостинг пакети или в случай, че искате да се самоуправите, трябва ръчно да инсталирате Ghost и това не е лесно.

Статус

WordPress няма страница със статут на кои системи работят, защото работи директно на вашия собствен сървър и не се свързва с официалната уеб страница, от която сте го изтеглили, в сравнение с Ghost, който има статус на цялата операционна система, тъй като платформата работи на техните официални сървъри, така че можете да видите статут за Ghost.org, Ghost (PRO), Marketplace и CloudFlare сървъри, заедно със системни метрики за Ghost.org Uptime и Ghost (Pro) Време за реакция.

общност

Около всяко популярно нещо или човек се появява голяма общност и това е същото за WordPress, който има страхотна общност, която съдържа стотици уебсайтове с уроци, съвети, трикове, хакове, премиум и безплатни теми и плъгини и те дори имат свои собствени форум за поддръжка и секции за коментари за плъгини и теми в сравнение с Ghost, който има само екип за поддръжка.

Back-End дизайн

Както WordPress, така и Ghost имат минимално, чисто табло, като разликата е, че WordPress идва с тъмна тема, докато Ghost със светъл дизайн.

простота

Повечето от хората, които не се използват с WordPress, смятат, че това не е лесна за използване платформа, а Ghost е по-лесна и опростена, като разполагате само с 8 бутона директно за действия като визуализация на нова публикация или съдържание в сравнение с WordPress, която има много сложни опции и ако инсталирате теми и плъгини, те ще бъдат още повече.

Тематични дизайни

Дори ако WordPress Dashboard е по-сложен за използване и има основен дизайн, по-голямата част от темите, направени за предния край, са много добре проектирани с много функции в сравнение с тези от Ghost.

гъвкавост

Тъй като WordPress има стотици теми и плъгини, можете да конвертирате обикновена целева страница или блог с 4 страници във форум или дори онлайн магазин с множество функции, междувременно Ghost не позволява такива трансформации, защото е направен само за блогове.

Управление на съдържанието

С WordPress можете да създавате няколко типа статии от стандартните до потребителски такива като портфолио, продукт, препоръки, персонал и т.н., докато Ghost не предлага тази много полезна функция.

Визуализация на съдържанието

Както WordPress, така и Ghost предлагат възможност да визуализирате написаното преди публикуване, проблемът е, че в WordPress трябва да промените редакторите от текстовия редактор във визуален редактор, а последният не е твърде точен в сравнение с Ghost, който има дву- панелна система и тя показва на живо какви промени сте направили.

Качване на изображения

За да качите изображение в WordPress, трябва да щракнете там, където искате изображението, след това да щракнете върху бутона за изображението, да изберете дали искате да го качите от вашия компютър, връзка или от медийна библиотека и след това да изберете изображението, докато в Ghost трябва само да направите елемент на изображение с Markdown и с плъзгане и пускане можете да пуснете търсеното изображение директно върху създадения елемент.

Разширено редактиране на съдържание

WordPress има много разширени опции за редактиране на съдържание и заедно с допълнителни плъгини техният брой може да бъде наистина голям, предлагайки специални бутони, къси кодове и други функции в сравнение с Ghost, който изобщо няма тази функция.

Управление на потребители

WordPress предлага възможност за създаване на потребителски акаунти и различни потребителски роли, които могат да гарантират правилното функциониране на уебсайта и с помощта на плъгини можете да подобрите управлението на потребителя, но Ghost има същите функции родно без никакви плъгини.

Съвместимост с мобилни устройства

Има различни плъгини, които могат да направят блог на WordPress да изглежда много хубаво на мобилните операционни системи и дори WordPress има приложение, специално създадено за потребителите да влизат в таблото си за управление от мобилни операционни системи като Android, Windows Phone и iOS, но Ghost предлага достъп до нейното табло за управление само през браузъра на вашия мобилен телефон или таблет.

Приложения на трети страни

Всеки може да създава приложения, особено приставки за WordPress и те могат да ги публикуват на официалния уебсайт, така че други потребители да ги изтеглят и инсталират, междувременно в Ghost това не е възможно, но казват, че тази функция е в процес на развитие.

анализ

В WordPress можете да видите статистически данни и графики за всеки ден, седмица, месец и година по отношение на всяка статия от вашия блог, междувременно в Ghost нямате тази функция, тъй като тази също е в разработка.

Преглед на ограничението

През последните години почти всяка уеб хостинг компания предлага неограничена честотна лента за посетители, така че блогът на WordPress, хостван в добра компания, няма да има проблеми по отношение на ограничението на изгледа, но Ghost има проблеми относно ограничението на изгледа, това увеличава в зависимост от избрания пакет и не е неограничен, така че ако имате повече изгледи от ограничението си, трябва да надстроите пакета си и да платите повече.

стабилност

Създателите на WordPress предлагат постоянно нови актуализации с подобрени и нови функции, а също и решения за стари грешки, междувременно програмистите на Ghost имат само бележка, където пишат какво да разработят и какво предстои скоро и те не се актуализират често на платформата.

Сигурност

WordPress е платформа, която инсталирате на вашия собствен сървър, която в зависимост от хоста може да има някои проблеми и достъпът може да бъде неконтролиран в сравнение с Ghost, който хоства повечето от уебсайтовете на техния собствен сървър, а също така предоставя CDN в целия свят & защита на сигурността.

потенциал

Основателите на WordPress искат да направят уеб операционна система от нея и поради броя на функциите, WordPress има този потенциал междувременно екипът на Ghost иска да подобри платформата само за блогове.

Заключение – Кое да избера?

В заключение, WordPress е много по-популярен, защото е стар, защото е цяла общност, но и защото броят на плъгини и теми, които предлага стотици функции и го прави гъвкав и перфектен за всеки тип уебсайт, но е малко трудно да се използва от начинаещи, има грозен дизайн и се нуждае от плъгини за някои местни функции Ghost със своя бял и прост дизайн вече има.

Ако искате само да имате блог, тогава можете да използвате Ghost, но може да се събудите един ден, като искате да добавите още функции към вашия уебсайт и тогава ще разберете, че вероятно по-добрият избор би бил WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map