Какво е частен WHOIS и защо регистрацията на частни домейни е важна?

регистрация на частен домейн Whois


При закупуване на име на домейн се изисква да предоставите определена информация като телефонен номер, пълно име и адрес, имейл адрес и т.н. Това се изисква от вашия регистратор на домейни от името на ICANN (Интернет корпорация за присвоени имена и номера), за да създаде прозрачност относно собствеността на домейн имена. Но тази прозрачност идва на цена, която ще обсъдим подробно в тази статия, както и мерки, за да се предпазите от потенциално вредните последици от публикуването на вашите лични данни..

Личните данни, които предоставяте при закупуване на домейн, се оповестяват публично в Whois, заедно с други данни като сървърите на имената, дата на изтичане, дата на подновяване на домейна и др. Whois е техническа директория, която може да се използва за търсене на информация, която се отнася до всеки gTLD (общ генериран домейн от най-високо ниво), като .com, .net или .online, и включва всичките ви изпратени лична информация. Това може да ви направи уязвими към действията на нелегитимни колекционери на данни, крадци на самоличност и похитители на домейни. Това е, освен ако не изберете регистрация за частен Whois или частен домейн.

Какво е частен Whois?

МОГА изисква да поддържате точна и актуална информация относно вашите домейни, а законната и договорна собственост върху име на домейн е обвързана с информацията, която изпращате по време на процеса на регистрация на домейн. Това означава, че който е посочен в Whois като собственик на домейна, се счита, че има законна собственост върху него. Бихте могли да заобиколите изискването за предоставяне на личните си данни, като предоставите нечии други данни вместо ваши собствени, но това лице ще се счита за правилен собственик в случай на спор. Дори и да сте платили за домейна, ако сте посочили данни на други хора, в очите на ICANN, лицето, посочено като регистрант, е законният собственик на домейна.

Когато регистрирате домейн, някои доставчици ви позволяват да изберете услуга за добавяне, наречена регистрация на частен домейн, наричана също частна Whois или защита на поверителността на домейна. Тази услуга ще ви позволи да маскирате или скриете вашето име и информация за контакт, като го замените с обща информация, генерирана от вашия регистратор, следователно не позволява на други хора да изтеглят личната ви информация от базата данни на Whois.

Различните регистратори на домейни ще имат различни имена за регистрация на частни домейни – някои го наричат ​​защита на поверителността на домейна (напр. Малък оранжев), други го наричат ​​частна регистрация на Whois (напр. HostGator), докато други регистратори го наричат ​​поверителност на домейна (например BlueHost, GoDaddy ) или Whois Guard (например Namecheap). Цените за тази услуга също са доста разнообразни, така че не забравяйте да сравните цените, преди да регистрирате домейн.

Защо регистрацията на частни домейни е важна?

Въпреки че не на всички домейни е позволено да имат защита на поверителността на домейни (например, по-голямата част от домейните от най-високо ниво на код на държавата не е позволено да имат частни Whois), gTLD, които са разрешени да имат, могат да се възползват много от това, че личните данни не се намират в ръцете на похитители на домейни, миньори на данни или хакери.

Ето три причини, поради които частният Whois има значение и защо трябва да помислите за закупуване на тази услуга:

1. Защитете личните си данни

Кражбите на самоличност са по-чести, отколкото бихте си помислили, а броят на случаите на кражба на самоличност се увеличава. Един умел човек може да използва тези данни, публикувани в базата данни на Whois, до степента на извършване на кражба на самоличност. Тъй като бихте се уморили да споделяте публично личната си информация в социалните медии или други бази данни с възможност за търсене, знаейки, че тя може да се окаже в неправилни ръце, като изберете регистрацията на частен домейн гарантира, че вашите данни се пазят в безопасност и скрити в базата данни на Whois.

Друга причина, поради която регистрацията на частни домейни е важна, е, че може да защити данните на определени категории хора, уязвими от преследване. Например, ако притежавате спорен медиен изход или уебсайт, който се застъпва за правата на имигрантите или LGBTQ права, услуга за поверителност на домейна може да защити данни, отнасящи се до собствениците на такива сайтове.

2. Предотвратявайте спама и нежеланите искания

Продавачите и телемаркетите разглеждат публикуването на лична информация като вашия телефонен номер и имейл адрес като отворена покана за привличане. Всъщност няколко компании изстъргват данни на Whois за ново добавена информация. Ако вашият имейл адрес е залят със спам имейл и телефонът ви продължава да звъни на куката с оферти за маркетинг в социални медии, SEO и други „неприемливи“ бизнес възможности, това е знак, че вашите данни току-що са били събрани от компании, рекламиращи техните услуги.

Друго нещо, с което може да искате да бъдете внимателни, ако не използвате частни Whois са фалшиви имейли за „подновяване на домейн“, които могат да се появят, когато вашият домейн наближи датата на изтичане. Те няма да ви помогнат да обновите домейна си и вместо това ще ви подведат да мислите, че сте обновили своя домейн, в действителност не сте го направили. Уверете се, че упражнявате предпазни мерки, когато става въпрос за известия за обновяване на домейна.

За да сте сигурни, че данните ви в Whois остават защитени по всяко време, поставете услугата за поверителност на вашия домейн на автоматично подновяване.

3. Предотвратяване на отвличане на домейни

Отвличането на домейни беше по-голям проблем, отколкото днес, като се има предвид, че в днешно време регистраторите на домейни заключват трансфери на домейни, след като са били закупени. Така че, ако някой не получи ръцете си по идентификационните данни на акаунта ви, той не е в състояние да прехвърли вашия домейн. Тъй като услугата за защита на Whois генерира фиктивен имейл адрес вместо истинския си имейл адрес, всички имейли за опит за прехвърляне на домейни ще бъдат изпращани на манекен адреса вместо на вашия реален адрес. В повечето случаи имейлите, изпратени до фиктивния адрес, дори не се препращат до истинския адрес на собственика. Има обаче услуги за защита на Whois, които ви позволяват да зададете персонализиран адрес, където имейлите ще бъдат препращани. Добре е да имате валиден адрес, свързан с манекена, защото може да има законни причини, поради които някой би искал да се свърже директно с вас, напр. доклади за спам, хакерски доклади, уязвимости в защитата и т.н. Обикновено, ако не успеят да се свържат с вас, използвайки имейл адреса на Whois, те ще изпратят имейла до отдела за злоупотреби на доставчика на хостинг услуги.

Има ли недостатъци на частни Whois?

Освен годишните допълнителни разходи (които могат да варират от регистратор до регистратор), които ще понесете за всеки домейн, за който активирате защита на частния домейн, няма недостатъци за активирането на частен Whois. Ако обаче вашият домейн вече е регистриран веднъж, без да има такава защита на поверителността, вашите по-рано представени данни все още могат да бъдат публични и да се търсят чрез инструменти, които извършват историческо търсене на историята на собствеността на домейна. Тъй като публикуването на данни, отнасящи се до собственика на даден домейн, има за цел да насърчава прозрачността, а това, че вашите данни не са изброени в Whois, може да предизвика някои клиенти да поставят под въпрос вашата репутация – наистина ли сте кой и за какво претендирате? В тази ситуация трябва да претегляте плюсовете на пълна прозрачност, за разлика от минусите на използването на вашите данни за измамни цели.

Ако използвате онлайн магазин, тогава можете да зададете данните за Whois да бъдат същите като данните на вашата компания, тъй като вероятно вече се изисква да се показват информацията ви за контакт като име на компанията и официален адрес, телефонен номер и т.н. така или иначе. Няма причина да криете информацията си WHOIS, тъй като това може да “уплаши” няколко потенциални бизнес партньора. Малко вероятно е клиент да потърси вашата WHOIS информация, но потенциален бизнес партньор със сигурност ще се опита да събере възможно най-много информация за вас.

Къде да регистрирате вашия домейн в частен WHOIS?

Повечето регистратори на домейни ще имат възможност да изберат услуга за защита на поверителността на домейна, когато се регистрирате в тях. Услугата за конфиденциалност на домейна на BlueHost струва $ 11,99 на година на домейн, но някои от техните споделени хостинг планове (например Prime план) – които също идват с безплатно име на домейн – предлагат тази услуга безплатно. InMotion е друг надежден регистратор на домейни, който ви дава възможност да активирате поверителността на домейна за вашия домейн и струва $ 9,99 на година за един домейн. Функцията за защита на поверителността на домейна на HostGator е достъпна за $ 12,95 на година за домейн. Както можете да видите, има някои различия в цените, така че ще трябва да сравните доставчиците, за да видите кои са най-добрите сделки.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map