Как да използвате WinSCP и Notepad ++ за редактиране на уебсайтове

създайте уебсайтове за редактиране с wincp бележник плюс плюс


Има много начини да създадете и персонализирате уебсайт. Ако тепърва започвате с програмиране, този урок ще ви помогне с първия ви уебсайт. В тази статия ще ви представя как да използвате заедно WinSCP и Notepad ++ за създаване и качване на вашия уебсайт.

Какво е WinSCP?

WinSCP е безплатен, отворен код FTP (протокол за прехвърляне на файлове) клиент за множество версии на Microsoft Windows: XP, Visa, 7, 8, 8.1 и 10, използвани за управление на файлове от уеб хост с цел създаване на уебсайтове. Софтуерът е създаден от Мартин Прикрил през 2000 г., последните стабилни версии са пуснати на 4 ноември 2015 г., които са 5.7.6, докато последните бета версии: 5.8.1 бета е пусната на 20 януари 2016 г. и е написана на C ++, имащ само 5,5 MB.

WinSCP е достъпен на 38 езика и използва основна функционалност като файлов мениджър, синхронизиране на файлове, но и разширена функционалност като съвместимост със SSH (Secure Shell) и SFTP.

Можете да изтеглите WinSCP от уебсайта на програмиста: https://winscp.net/eng/download.php където можете също да видите допълнителна информация като функции като отдалечен редактор, преносима версия, функции за плъзгане и пускане, скриптове на пакетни файлове, команден ред, включен текстов редактор, поддръжка на PuTTY, множество потребителски интерфейси, подобни на Windows Explorer или Norton Commander, съхраняване на сесия информация и възможност за качване и задържане на файлове.

Какво е Notepad++?

Notepad ++ е разширен текстов редактор, но също така и редактор на изходния код, използван за създаване или редактиране на множество типове файлове като amx или amxx за приставки за сървър на игри, HTML, CSS, JS и PHP за файлове на уебсайтове, C, Java, C ++ за програмиране и така нататък създадена от Дон Хо, последната стабилна версия е 6.9 от 22 февруари 2016 г. и можете да я изтеглите от https://notepad-plus-plus.org/download/v6.9.html

Notepad ++ е написан на C ++, има 6.6 MB и е достъпен на повече от 50 езика, като стотици плъгини са безплатни и поддържат редактиране на табулатори, заедно с функция за плъзгане и пускане, множество клипбордове, автоматично запазване, разширено намиране и замяна, използвани с редовни изрази , квадратен избор, кодиране на текст, разделен екран, проверка на правописа, сравнение на данни, увеличение, синтез на реч, FTP браузър, подчертаване на синтаксис, макро и много други.

Notepad ++ поддържа много програмни езици като: Ada, Assembly, ASP, Autoit, Batch, C ++, C, C #, Cmake, COBOL, Caml, CoffeeScript, CSS, Diff, D, Flash ActionScript, Fortran, Gui4CLI, HML, Haskell , INNO, Javascript, JSP, Java, KiXtart, Lua, LISP, Matlab, MS-DOS, INI файл, Makefile, Нормален текстов файл, NSIS, Objective-C, Perl, PHP, Pascal, PostScript, Properties, Python, PowerShell, Ресурсен файл, R, рубин, Схема, SQL, Shell, Smalltalk, TeX, TCL, VHDL, Visual Basic, Verilog, XML и YAML.

Една от най-добрата част от използването на Notepad ++, освен големия брой функционалности, е многоезичността и поддръжката на езици за програмиране е големият брой плъгини, като в момента са над 140 съвместими, използвани или за валидиране на W3C за HTML и CSS, сортиране на текст, автоматично спестяване, автоматично завършване, мулти-изглед, отметка, автоматично коригиране и така нататък.

Как да използвате WinSCP и Notepad++?

След като изтеглите и инсталирате и двете от уебсайта на разработчика си, просто трябва да стартирате WinSCP от пряк път на работния плот и да запазите информацията относно FTP връзката на вашия уеб сайт от уеб хоста, където сте закупили хостинг пакет или сте създали хостинг акаунт.

След като разполагате с необходимата информация, можете да ги използвате, за да влезете във FTP на вашия уебсайт, като натиснете отляво на бутона New Site и след това вдясно ще се появи протоколът на файла, който обикновено е FTP, име на хост, номер на порт, потребителско име, парола, възможност за запазване или задаване на настройки по подразбиране и разширените опции относно глобалните предпочитания или регистрация.

Вие въвеждате своите идентификационни данни и натискате бутона за влизане, за да стартирате FTP връзка, където можете да видите всички файлове на вашия уебсайт, но също така и пощенски файлове в пощенската папка, регистрационни файлове в лог файловете. По принцип, използвайки FTP клиент, имате достъп до отдалечен компютър с име на сървър, където се съхраняват файловете на вашия уебсайт, имейл и регистрационни файлове и където можете да ги редактирате с пълен контрол.

За да създадете уебсайт, обикновено се нуждаете от бази данни MySQL, създадени чрез cPanel / phpMyAdmin и след това използвате идентификационните данни за тази база данни, за да ги въведете във файл във FTP. Трябва да качите файловете на уебсайта си в public_html папка, в противен случай уебсайтът няма да бъде наличен и също така имате нужда или от файл index.html, или с файл index.php.

С помощта на FTP можете да качите всяка система за управление на съдържанието като WordPress, където има wp-config-sample.PHP, където въвеждате необходимата информация относно базата данни, за която споменах по-рано, а в този случай за WordPress трябва да преименувате файла в wp-config .php, след като сте го копирали в същата папка.

WinSCP има много полезни функции и имате много икони и менюта, така че можете да опресните, синхронизирате, да видите вашите собствени документи или тези от FTP и да намерите файлове и много други.

Ако искате да редактирате файл, можете да използвате включения текстов редактор или можете да зададете Notepad ++ като редактор по подразбиране, като отидете на предпочитания и в раздела Редактори добавите Notepad ++ и го преместите в основния текст и редактор на източник.

Тук в „Предпочитания“ имате и множество опции относно средата: интерфейс, прозорец, командир, изследовател, езици; панели: дистанционни, локални; прехвърляне: влачене и пускане, фон, издръжливост, мрежа, сигурност, регистриране; интеграция: приложения; команди, съхранение и актуализации.

За да редактирате файл, натиснете десен бутон върху желания файл и изберете редактиране или можете да натиснете двойно ляво щракване и файлът ще се отвори в Notepad ++, оставете го да го модифицирате по ваше желание.

В Notepad ++ можете или да отворите нов файл, да го запишете или да дублирате, или дори да използвате разширени функции като макро, опции за сигурност и увеличение и така нататък. Ще видите коментари за CSS и HTML в зелено, докато PHP таговете са червени, дефинирайте синьо, а променливите са сиви, докато заявките към базата данни са светлосини. Също така в другите езици на програмиране цветовете се променят, но те са интуитивни и можете да кажете какво представлява всеки цвят.

С помощта на този редактор на изходния код можете дори да видите броя редове и да използвате търсача на файлове и да замените функцията, за да намерите и коригирате възможни грешки.

С помощта на допълнителни плъгини като HTML таг, ImgTag, Navigate Location, MIME Tools, Converter, NppExport, NppFTP можете дори да засилите писането на изходния си код и да използвате Plugin Manager, дори можете да инсталирате други полезни плъгини като ActiveX Plugin, AndroidLogger, Автоматични скриптове, Автоматично запазване и много други.

Обобщи го!

В крайна сметка комбинацията между WinSCP и Notepad ++ е перфектна, особено за тези, които имат поне малко познания относно езиците за програмиране, използвани за създаване на уебсайтове като: PHP, HTML, CSS и Javascript, но също и за тези, които нямат този тип знания, но искате да тествате и експериментирате или дори да работите с качване или изтегляне на файлове от частен сървър, където съхраняват лични данни.

За да публикувате уебсайта си онлайн, ще ви трябва добра уеб хостинг услуга. Горещо препоръчвам да изпробвате eHost, който предлага безплатно име на домейн и ви позволява да качвате вашия сайт чрез FTP. За да научите повече за други хостинг доставчици, препоръчвам да разгледате нашите хостинг отзиви.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map