Еволюцията на електронната търговия – кратък преглед

еволюция на електронната търговия


Електронната търговия е нещо, с което се сблъскваме всеки ден, както в бизнеса, така и в нормалния ежедневен живот. Но не винаги е било така.

Преди 22 години Amazon продаде първата си книга онлайн. Това не е древна история, както се случи в средата на 90-те. И днес можете да купите всичко, което има, за да продадете през интернет. И така, как нещо израсна, за да стане толкова обширно и толкова значимо за сравнително кратък период от време?

Това е въпросът, на който искахме да отговорим. В тази статия ще ви предоставим цялата информация и ще ви обясним как се е случило това. След като прочетете тази статия, вие ще имате много повече оценка на нещата, които обикновено приемаме за даденост в съвременния живот, неща като електронната търговия.

Времевата линия на електронната търговия

През 1991 г. е създадена световната мрежа. Естествено беше хората да се опитат да намерят начин да използват това ново изобретение, главно по отношение на генериране на доход. Както обикновено в живота, желанията са едно, но реалността е нещо съвсем различно. Имаше много неща по пътя на ярките идеи, тъй като целият интернет от онази епоха беше непозната територия, която чакаше да бъде начертана.

Хората се опитаха да получат достъп до Интернет по различни начини, но всъщност нищо не се получи. Едва през 1994 г. Настъпи пробив; Netscape стартира своя браузър, Navigator. Това беше жизненоважно, тъй като това беше първият браузър, използван широко и в световен мащаб. Същата година първата компания, която внедри онлайн бизнес иновация, беше Pizza Hut. Те предложиха онлайн поръчка на своя уебсайт.

Но годината, когато се роди истинската електронна търговия, е 1995 г. През тази година eBay е основан и Amazon продаде и изпрати първата си книга. Но никой дори не се надяваше, че Интернет, камо ли електронната търговия, ще нарасне почти толкова, колкото през последните 20 години.

Но тя растеше и бързо растеше. През 1996 г. вече повече от 40 милиона души имаха достъп до интернет и онлайн продажбите минаха над един милиард долара през тази година!

интернет потребители в света

Тенденцията не само продължи, но се повиши значително. Появиха се нови платформи, като PayPal, ускоряване на транзакциите и промяна на начина, по който хората извършват плащанията напълно.

И през 2000 г., само 4 кратки години след първата онлайн покупка, онлайн пазаруването общо над 25 милиона долара.

По-късно се появиха още услуги, като Apple iTunes, който беше първият голям магазин за дигитална музика.

През 2006 г., 10 години след първата онлайн покупка, Facebook започва да продава реклами и изцяло променя маркетинговия свят.

Малко след това, през 2008 г., покупките за мобилни устройства станаха достъпни за първи път. Бързо напред седем години и ще видите, че през 2015 г. 30% от всички онлайн покупки са направени от мобилно устройство.

През 2012 г. онлайн продажбите на B2C отидоха над 1 трилион долара. През 2015 г. само американците са похарчили над 341 милиарда долара онлайн. Но това не означава, че се увеличиха само приходите от електронна търговия. Делът на електронната търговия в общите продажби на дребно в САЩ нарасна от 4.6% през 2010 г. на 7.5% през 2015 г. И тя продължава да се увеличава.

Данните в САЩ показват, че почти 80% от възрастните са направили покупка онлайн. Продуктовата категория, която клиентите купуват най-много, са компютрите и потребителската електроника. 22% от всички продажби попадат в тази категория. Втората категория зад електрониката е облекло с общ дял от 17,2%. Книги, музика и видеоклипове представляват около 10% от общия пазарен дял.

Днес има повече от 800 000 онлайн магазина.

Електронна търговия плюсове и минуси

Едно нещо, което липсва електронната търговия и нещо, което вероятно ще липсва завинаги, липсва това физическо усещане. Снимки, звуци и видеоклипове са едно, но да държите предмета със собствените си десет пръста е нещо съвсем различно. За някои категории артикули, като компютрите, това не е от значение (това е причината да е най-продаваната категория), но за други може да е проблем. Стига да се нуждаете от общи артикули, електронната търговия е страхотна, но ако трябва да намерите нещо по поръчка, може да е сложно. Ако кракът ви е твърде широк и знаете, че трябва да опитате 30 различни чифта в магазина, преди да намерите този, който пасва, трябва да забравите за закупуването на обувки онлайн.

Прочетете: Защо фирмите за електронна търговия затварят през първите си години на дейност?

Винаги можете да върнете своя артикул, това е вярно, но отнема време. Доставка също е недостатък, тъй като най-вероятно ще купувате артикули по целия свят, а таксите за доставка и внос могат да бъдат скъпи. Имаше и някои по-стари проблеми, като кражба на самоличност (тъй като използвате кредитни карти за пазаруване онлайн), но днес те са по-малко актуални, тъй като сигурността в Интернет драстично се подобри.

Но и закупуването онлайн има своите предимства. Можете да го направите навсякъде, преглеждайки от телефона си. Това означава, че не е нужно да отделяте време за реално пазаруване, можете да го направите по пътя. Купувайки онлайн, можете да получите артикули, които не са налични в местните магазини. И можете да сравните цените от различни магазини за нула време изобщо.

Електронната търговия също ви спестява пари. Можете да създадете списък с желания с артикулите, които искате, и да изчакате цените да се подобрят. Много магазини предлагат система за уведомяване и ще ви информират кога вашият артикул ще бъде продаден. Много редовни магазини предоставят известия по имейл и SMS, но това е много по-голяма караница, тъй като трябва да отидете в магазина, за да го купите. С електронната търговия и правилното управление на парите наистина можете да спестите много.

Също така има неща, които искате да купите, без други да знаят. Пазаруването може да се извършва дискретно и анонимно онлайн.

Поглед напред – Бъдещето на електронната търговия

Кратката времева линия показва колко бързо се разраства електронната търговия. Но това не означава, че ще спре да расте, напротив. Всеки ден носи нещо ново в света на технологиите и с тези изобретения бизнес предприемачите продължават да измислят нови начини да продават своите продукти и да задоволяват своите клиенти. Можем да очакваме, че в бъдеще все повече бизнеси ще станат изцяло онлайн. И до днес някои неща се правят почти изцяло онлайн. Опитайте да си спомните последния път, когато поръчахте пица по телефона? Приложението за смартфон го прави много по-лесно. Дори такситата се превръщат в излишък, когато имате Uber.

Много хора смятат, че онлайн пазаруването убива малки производители, но това не е вярно. Умните продавачи намират нови начини за попълване на заготовките. Повечето клиенти на електронната търговия се оплакват, че опитът им за онлайн покупки е твърде общ и искат техните продавачи да предложат нещо по-персонализирано и персонализирано. Това е нещо, което е по-лесно за по-малките търговци на дребно, тъй като те естествено са по-близки до клиентите, отколкото големите марки. Например, днес е възможно дори да закупите по поръчка костюм по поръчка онлайн. Единственото, което трябва да направите, е да измерите себе си и да изберете дизайн. И, това ще ви струва много, много по-малко от класически марков костюм. Това е истинската сила на електронната търговия отприщи, тъй като дрехите, изработени по поръчка, бяха нещо, което само най-богатите можеха да си позволят. И сега тя е широко достъпна.

Електронната търговия позволява на всеки да се състезава, стига да има качество да предложи. Ако вашият продукт е добър и направите приличен уебсайт, използвайки създател на уебсайт или WordPress, той ще се продава. Хората винаги ще искат най-доброто съотношение на парите си и ще намерят начин да го получат. Така че, ако имате качествен продукт, имате нужда само от подходящ уебсайт и известен маркетинг, за да продължите. След това, само небето е границата.

Електронната търговия подобрява живота ни бързо, по много начини, предлагайки ни неща от цял ​​свят, за достъпни цени също. С модерните смартфони всички имаме най-големия магазин в света в джоба си, който се предлага по всяко време.

Електронната търговия предлага неограничени възможности. Единственият проблем е; парите са много ограничени и не можете да купите всичко. Но проблемът с избора е добър проблем, който трябва да имаме, така че трябва да сме благодарни, че живеем във времето на електронната търговия.

Хареса ли ви тази статия? Вероятно ще се радвате да научите повече на:

 • Еволюцията на уеб дизайна
 • Еволюцията на социалните медии
 • Еволюцията на уеб хостинга
 • Еволюцията на блоговете
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map