Еволюцията на блоговете – кратък преглед

блог еволюция


Блогът се дефинира като уебсайт, където някой пише за лични мнения, дейности и опит. Най-просто казано, блоговете са прости и лични и това е причината те да останат популярни след всички тези години. И блоговете имат известна история; те са нашата любима форма на изразяване от 1994 г. Повече от 20 години писателите ги използват, за да достигнат до света. Те са се развили доста малко, намират нови форми и нови приложения, но винаги са останали лични и са запазили голяма част от първоначалната простота.

Различни имена, различни употреби, едно и също нещо

В началото хората не бяха сигурни какво представлява блогът; някои ги наричаха онлайн дневници, други ги наричаха лични уеб страници. Блогът с име е кратък от уеб блога.

И до днес значението на думата блог се променя. Това е не само защото хората продължават да намират различни приложения за блоговете, но и защото в днешно време блоговете дори не споделят една и съща платформа.

В началото блоговете се използваха за писане само на технически неща, но в крайна сметка хората разшириха своята употреба. Сега блоговете обхващат всички области от живота. Блогърите имат толкова голямо влияние; най-добрите могат дори да се считат за знаменитости. Днес хората правят блогове като работа на пълен работен ден; те го правят за прехрана.

Началото

Блогирането започна доста рано, когато цялата световна мрежа все още беше зелена. Това се случи в началото на средата на 90-те.

Въпреки че вероятно имаше някои други по-малко значими блогове, които сега са изгубени (тъй като воденето на записи в Интернет от онези дни не съществуваше), „официалното“ начало на блоговете дойде със сайт, наречен links.net, създаден от студент, наречен Джъстин Хол. Това беше прост преглед на HTML примери, на които попадна.

Същата година Клаудио Пинханес, който е заето днес в IBM, започна блог, който той нарече „онлайн дневник“.

Но името „weblog“ се появи по-късно, през 1997 г., когато Джорн Барджър го използва за описване на своята онлайн активност, създавайки списъци с линковете, които е посетил, подобно на това, което Джъстин Хол направи няколко години преди него.

Бране на пара

Появата на платформи, създадени специално за блогове и блогъри, дойде в края на 90-те. „Отворен дневник“ беше новаторски. Не само, че е направен само за блогове, но и нещо, което никога не е виждано досега; членовете на общността успяха да дадат своя принос, като коментират творбите на други хора. Тази опция остава една от силните точки на блоговете дори и днес, тъй като директно свързва преживяванията както на писатели, така и на читатели.

И през 1999 г. името „блог“ се образува благодарение на Питър Мерхолц, който съкрати „уеблог“.

В този период блоговете започват да се разрастват. Имаше все повече платформи и възможности, всички се опитват да внесат нови функции и да бъдат уникални по свой начин.

В началото на 2000-те се появи нещо ново. Професор, наречен Адриан Майлс, публикува един от първите видео блогове и знаейки какво точно прави, той го нарече “vlog”.

Значението на блоговете се покачи експоненциално. Хората станаха наясно с тази нова тенденция и най-пълния й потенциал. И те са започнали да намират начини да правят блоговете доходоносни.

Много важни неща дойдоха през 2002 г. Например, бяха създадени първите търсачки за блогове. Някои блогъри загубиха работата си в реалния живот заради написаното от тях (което доведе до въпроси за поверителност, които бяха уместни по-късно и за социалните медии). През 2002 г. се появиха „мами-блогъри“, категория, която е силна и до днес. Първоначално блоговете за мама са създадени да поддържат нови родители, но те нарастват значително, показвайки, че блоговете могат да имат по-голямо въздействие, отколкото просто воденето на дневник или дневник.

Но истинската причина, поради която 2002 г. е жизненоважна за блоговете, е пускането на блогови реклами. Това е моментът, в който блоговете стават доходоносни, тъй като блогърите успяха да използват своето влияние и популярност, за да изкарват прехраната си. Добрите блогове бяха спонсорирани от големи марки. В замяна на рецензии и одобрения блогърите ще получават безплатни продукти и пари. Най-добрите и най-популярните блогъри успяха да използват това и това е, което превърна блоговете от хоби в основен източник на доходи.

Отивам силен

Инерцията от 2002 г. се измести и към 2003 г. Днес най-популярната платформа за блогове, WordPress, беше създаден. Тази платформа нарасна толкова много, че днес тя притежава 17% от всички уебсайтове в целия Интернет.

Също така през 2003 г. блогът на живо е въведен от Guardian. BBC го използва често за спортове на живо, наричайки го „текст на живо“. През тази година се появи кибержурналистиката, тъй като много традиционни медии насърчаваха писателите си да водят блогове, а политическите блогове станаха нещо. През 2003 г. блогърът получи пълномощията на Белия дом – нещо, което беше запазено само за най-уважаваните журналисти в медиите преди. Това повдигна репутацията на блоговете за една нощ. Политическият блог придоби толкова голяма популярност, че днес много политически блогъри имат по-дълбоко въздействие върху цялостното мнение от много масови медии. Днес линията между блоговете и новини понякога е толкова тънка, че не можете да разберете дали блогър е получил информацията от новините или дали новинарската компания е получила информацията от блог.

Но истинският повратен момент беше създаването на Huffington Post. Първоначално той започна като политически форум, но нарасна толкова много, че днес е един от най-големите и уважавани агрегатори на съдържание в света. Този уебсайт, заедно с BuzzFeed и няколко други изтриха линията между блогове и вестници.

Споменахме раждането на видео блоговете преди, но ограниченията и наличието на технологии отлага популярността на видео блоговете. В средата на 2000 г. нещата се промениха, скоростта на интернет се повиши и камерите станаха по-евтини и широко достъпни. YouTube стартира през 2005 г., като насърчава хората да качват собствено видео съдържание. Това прерови изцяло света на блоговете, тъй като вече не беше запазено само за писатели.

Зенитът, падението и възкресението

През 2006 г. дойде Twitter и се роди микро блогът; Тенденцията е да се споделят истории, опит и новини, но само в 140 знака или по-малко. Това означаваше, че изведнъж всеки се превърна в блогър, споделяйки мисли и опит със света и го прави бързо и само с няколко думи. Смартфоните направиха блоговете отдалечено достъпни отвсякъде, тъй като хората нямаше нужда да задържат мислите си, докато не се приберат. Те можеха да пищят от джобовете си по всяко време. Това беше пикът на блоговете.

Но този пик създаде нови проблеми. Тъй като все повече и повече хора започват да правят блогове, туитове, коментари, то започва да изважда най-лошото от тях. С идентичността си, прикрита зад псевдонимите си и лицата, скрити зад техните екрани и клавиатури, хората започнаха с обиди, расизъм, тролинг и т.н..

Реакцията дойде под формата на правила и беше създаден кодът на блогъра. Той призова към отговорност, не само за думите на блогъра, които са написани в действителната публикация в блога, но и за думите на коментаторите под него. Лошото поведение е обезкуражено, анонимните коментари често са деактивирани и хората са отговорни за думите си. Редът дойде до известна степен, но както и при много други правила, той отне част от свободата. С редактирането и ограниченията блоговете станаха малко по-малко лични, отколкото преди.

Тогава настъпи застой. В продължение на няколко години нищо особено не се случи, светът на блоговете стана доста предсказуем, ако не и скучен. От няколко години не се появи нищо ново; няма нови решения, само няколко малки подобрения на старите.

Но със създаването на програма Medlu и LinkedIn Influencers, през 2012 г. блоговете започват своя нов живот.

Средно позволено на създателите да публикуват отново съдържанието си от други уебсайтове на своята платформа за писане. Но за разлика от споделянето в социалните медии, в Medium целите статии се показват със снимки. Това даде повече инструменти на създателите да разпространяват съдържанието си до милиони средни потребители, повишавайки репутацията им (и основната им компания).

LinkedIn направи нещо различно. Те добавиха забележителни личности от света на бизнеса, които да бъдат техни гости блогъри от време на време. В крайна сметка през 2014 г. те отвориха тази опция за всички членове на LinkedIn. Тъй като LinkedIn главно служи като мрежа за бизнес и набиране на персонал, този начин на блогове се превърна в чудесен начин за „самореклама“ и се цени високо сред работодателите.

Бъдещето

Бъдещето на блоговете е светло. Той се утвърди като законен начин за печелене на пари и 11% от всички блогъри го отчитат като основен източник на доходи.

Блогът е легален начин за маркетинг също. Тъй като блогърите все още са много близки до своите читатели, техните мнения се оценяват и оказват голямо влияние върху решенията, които вземат техните читатели. Блогерите изградиха репутацията си във времето и те искат да я запазят, така че ще искат да популяризират само най-добрите продукти. Днес едва ли ще намерите по-добра реклама от препоръка на уважаван блогър.

Блогът стана толкова голям, че можете да спорите, че цялата общност на социалните медии е маскирана версия на блоговете. Той превъзхожда първоначалната дефиниция на „писмено съдържание“, тъй като медийните блогове стават популярни. Заплетено е дълбоко във всяка пора от съвременния ни ежедневен живот. Twitter, YouTube, Instagram и новинарски портали са всички прояви на блоговете.

И когато се замислите как започна всичко и погледнете колко бързо се развива блоговете в началото, кой дори би си помислил, че ще нарасне, за да стане толкова голям?

Хареса ли ви да четете тази статия? Ето някои подходящи статии, които може да ви заинтересуват:

 • Еволюцията на уеб дизайна
 • Еволюцията на социалните медии
 • Еволюцията на уеб хостинга
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map