Блог срещу Vlogging – кое е най-подходящото за вас?

блог срещу vlog


Блогът и Vlogging имат огромен успех в интернет, тъй като милиони хора се обръщат към тях за съвет и забавление. И двете са много ефективни стратегии, които марките и индивидите използват, които искат да генерират трафик и да привлекат вниманието. Дори аматьорите имат шанс в игралното поле за създаване на съдържание и достатъчно често усилията им достигат до невероятен успех.

Погледнете само колко хора са имали невероятен успех в YouTube. Те правеха това, което обичаха, а публиката им ги обичаше обратно. Същото важи и за изумителния брой блогъри. За много от тях съдържанието, което създават, е основният им източник на доходи. Всеки успешен бизнес и индивид направи едно нещо, преди да използва силата на своите блогове и блогове. Те решиха дали писането или видеото е най-доброто средство за комуникация за тях.

Тъй като толкова много хора казват, че блогът е мъртъв, а видеото е бъдещето, не е твърде лесно да вземете решение. За да изясним нещата, блоговете не са мъртви и да, видеоклипът става все по-популярен. Ето защо реших да напиша тази статия! За да ви помогнем да разберете кой носител е най-подходящият за вас.

Ще разгледаме факторите, които трябва да вземете предвид, както и предимствата и недостатъците на всяка платформа. Така че, без допълнително обожание, нека да се пристъпим към него!

Вашите таланти и умения

Първо трябва да проучите в какво сте най-добри или в какво бихте се забавлявали най-много. Вие сте приказлив и социален, или предпочитате да запишете мислите си?

За да поддържате добър блог, ще трябва да сте добър писател и готов да станете още по-добър. Граматичните грешки и печатни грешки са неприемливи и ще ви направят по-малко достоверни за вашите читатели. Ако ви е мъчно да четете, пренаписвате и коригирате публикациите си отново и отново, отколкото писането може да не е най-добрият ви залог. Но ако имате начин с думи, обичате да разказвате истории и обичате да четете, тогава дайте снимка на блоговете.

Настройването на блог не изисква много. Можете дори да го направите безплатно, въпреки че е най-добре, ако имате $ 10 – $ 15 за инвестиране. Тоест, ако имате поне някакво ниво на технически познания. С страхотни платформи като WordPress, Blogger и Tumblr са налични, можете да създадете блог доста лесно. Но след като искате да персонализирате шаблоните, които имате дори малко, ще ви е необходима поне известна степен на технически познания. Ако не го направите, уроците ще ви отнемат дълъг път, но ще трябва да вложите повече работа, а не само писането.

Също така, SEO (оптимизация за търсачки) е важно умение за овладяване на блогърите. Когато провеждате блог, трафикът, който получавате от търсачките, е безценен. Ще трябва да работите последователно, за да стигнете до върха на резултатите от търсачките за вашите ключови думи.

A Vlog е по-добър избор, ако се чувствате сякаш имате някаква харизма. Vlogs са направени да бъдат по-забавни и вълнуващи, с много обрати. Те често получават повече внимание и не са толкова образователни, колкото блоговете. Ако сте срамежливи и не обичате да се показвате на камера, замърсяването може да е нещо, което искате да избегнете, дори без да четете това. Ако ви е най-малко удобно с гласа ви, можете да правите видео уроци или да показвате преживяванията си зад камерата.

Накратко, видеото е за вас, ако сте по-скоро харизматичен и приказлив тип човек, който би предпочел да го направи кратък и да говори лице в лице с публиката. Ако сте от типа, който обича да изследва, пишете добре информирани статии и предоставяте образователни материали, писането е за вас.

Коя е вашата аудитория

Писането и правенето на видеоклипове не е само за вас. Всъщност става въпрос повече за това кой създавате вашето съдържание и запълване на пропастта на нуждата. Видеоклиповете са най-лесните за споделяне и се харесват на много хора. Изпробването на определени продукти и услуги и получаването им на видео може да бъде интересно за много хора. Особено, ако нямат място, инструменти или пари, за да направят това сами. Видеото също е предпочитано от много хора, защото е много по-лесно да се консумира. По-лесно е да гледате видеоклипове, отколкото да четете статии. Можете също да правите много други неща, докато видеоклипът се възпроизвежда, защото не изисква вашето пълно внимание.

Блоговете са по-образователни по своя характер, така че се харесват на хората, които търсят по-подробна информация. С публикация в блога не е нужно да опростявате сложни теми и можете също да изброявате всички ресурси и материали, които сте използвали за написването на вашите статии. Много по-добро средство за предоставяне на конкретна информация. Тъй като във видеоклипове може да кажете името на уебсайта и зрителите ви може да го изпишат напълно неправилно. Но все пак можете да го включите в описанието на видеоклипа си.

По принцип видеото е направено повече за широка аудитория, която често няма да отдели време за четене. Те биха предпочели да го простят и да гледат видео по определени теми или да усетят определени преживявания. Понякога гледат видеоклипове на влогъри, които отиват на почивка, ако нямат време сами да го направят. Освен това видеото е по-добре за хората да бъдат потопени във вашето съдържание.

Ако търсите хора, които искат да се обучат по-задълбочено и искат да четат конкретни подробности по конкретни теми, блоговете са по-добри.

Разходите

Разходите обикновено зависят от качеството, което искате да произведете. Но обикновено предавката на камерата, която ще закупите за блокиране, е много по-скъпа от това, което ще платите, за да може блогът ви да работи и работи. За да стартирате качествен влог, ще ви трябват няколко микрофона и поне 300 – 500 долара камера. Можете да започнете с това много, но можете също да инвестирате в зелен екран и курсове, за да станете по-добри в редактирането на видео. Наистина зависи от това колко сложни искате да бъдат вашите видеоклипове.

Що се отнася до блоговете, първоначалните ви такси са много малко. Понякога всичко, от което се нуждаете, е компютър и достъп до мрежата. Ако искате блогът ви да е напълно във вашите ръце, това ще ви струва малко пари. Ще трябва да платите за хостинг, премиен шаблон и някой, който да ви помогне да настроите уебсайта си, ако не знаете как да го направите сами. Но всичко това може да бъде придобито и безплатно, ако сте находчив.

По-трудно е да печелите и да печелите пари от своя Vlog, отколкото от вашия блог. Това е така, защото не можете безпроблемно да вграждате връзки във вашето съдържание, които хората могат да кликнат върху интерес. Можете обаче да ги добавите към описанието на видеото или да го използвате, за да станете партньор на YouTube, но това рядко е толкова ефективно, ако все още нямате милиони гледания. Блоговете обаче са много по-лесни за осигуряване на приходи и свързване с партньорски продукти. Освен това е по-лесно да проследявате читателите си и да имате представа колко от тях ще направят покупката.

Видео хостинг и SEO

Едно от предимствата на vlogging е, че видеоклиповете се хостват на сайт за видео споделяне като YouTube или Vimeo. По този начин не е нужно да плащате хостинг и видеоклипът ви вече е на сайт, който има милиони уникални посетители всеки месец. Не е нужно да правите много повече от това да дадете на видеоклипа си закачливо заглавие и да направите миниатюра, която да се откроява. Недостатъкът е, че сайтът има пълен контрол върху вашите видеоклипове. Те могат да бъдат свалени или обезвредени по всяко време, ако някой смята, че е обиден. Напоследък има много проблеми с това в общността на YouTube.

В случай на блог, трябва да имате поне някои познания за SEO, така че да получавате трафик от Google. Оптимизацията на търсачките е един от основните начини блоговете да получат органичен трафик. Но вие непрекъснато ще копаете главата си в статии за SEO, за да научите за всичко, което би подобрило класирането ви. Но след като стигнете до добро място, ще имате постоянен поток от трафик, който идва на страниците на блога ви.

Както можете да видите, и двете имат своите предимства и недостатъци. Така че зависи от вашите предпочитания.

Най-важните неща, които трябва да имате предвид при блоговете

Ако харесвате основните понятия за блог и писане, трябва да започнете да го правите веднага. Но ако все още сте зает да мислите кой от тях да изберете, ето няколко основни фактора, които трябва да вземете предвид.

писане

Ще трябва да сте запознати поне с писането и създаването на статии. По-добре е, ако обичате да пишете, защото изборът тогава е неразбиращ. Но ако мразите да пишете за вашите преживявания, писането определено не е за вас. Трябва да помислите за блудства или каквато и да е друга среда, на която можете да се захванете.

Вашата осведоменост за темата

Едно от най-важните умения на блогър е осъзнаването на темата, по която говорят. Защото никой няма да ви слуша, ако не знаете за какво говорите. Затова е важно да съберем нещата, за които искате да пишете. Спорт и фитнес, спортни коли, начин на живот, готвене или нещо съвсем ново? Важно е да разберете темата поне до известна степен.

Вашата ниша

Ниша е специфичният тип съдържание, което блогът или група блогове публикуват. Можете да мислите за това като подкатегория на по-голяма категория. Например това може да бъде вдигане на тежести в рамките на спортната категория, вегански рецепти в категорията готвене или може би йога в категорията на лайфстайла. Вашата ниша е това, което определя по-голямата част от темите, които се занимавате във вашия блог. Така че това е първото и най-важно нещо, което трябва да разберете, когато стартирате блог.

Осигуряването

След като установите по каква тема изграждате блога си, в крайна сметка ще искате да печелите пари от него. Вероятно е една от основните причини да искате да започнете блог на първо място, така че е важно да го разберете. Има безумно количество опции за осигуряване на приходи за блогове. Google AdSense не е единствената ви възможност. Всъщност това е едно от нещата, които трябва да избягвате.

Партньорски маркетинг, фрийлансиране, създаване на собствена електронна книга или опит да получите спонсорство са много по-добри възможности. Просто разберете кое от тях работи по-добре за вашата аудитория.

Плюсовете и минусите на блоговете

плюсове против блогове

Блогът е основно онлайн дневник. Авторът пише за техния опит, споделя информация и мнения, заедно с предоставянето на полезни съвети на читателите. Блогът се превърна в норма за собствениците на фирми, професионалистите и марките. Те го използват като начин за взаимодействие с потенциалните си клиенти и клиенти. Така че ползите от блога най-добре подкрепят тези цели.

Плюсовете

Лесно е да настроите блог, дори и да нямате твърде много технически познания, за да започнете. Можете да използвате блогови платформи като WordPress, Tumblr и Blogger и други. С тях просто трябва да гледате обикновен урок и да накарате сайта си да работи и работи в рамките на един час. Можете да го направите без никакви финансови инвестиции, въпреки че определено ще имате по-добър блог, ако желаете да инвестирате.

Блогът не изисква никакво оборудване освен компютър и интернет връзка. Също така, най-важното ви умение е да можете да предадете своите мисли и да ги запишете добре. Това може да работи особено добре за вас, ако написаното слово е вашето нещо. След като блогът ви е стартиран и пускате малко SEO и получавате постоянен поток от трафик, можете да го осигурите. Партньорски продукти или дори със собствени продукти, спонсорства или създаване на собствен продукт е чудесен начин да печелите пари от блоговете.

Накратко:

 • Лесно е да започнеш
 • Писането на статии може да бъде доста бързо
 • Това дава повод на хората да проверят вашия уебсайт
 • Можете да имате усещане за общност
 • Това е жив архив на вашите мисли и живот
 • Можете да достигнете до милиони хора

Минусите

Воденето на блог е нещо, което ще намери своя път във вашето ежедневие. Стартирането на блог е доста лесно, но ще трябва да продължите да работите последователно, което е много по-трудно, ако искате да го направите правилно. Печеленето на пари също не идва за една нощ. Ще отнеме поне няколко месеца, докато можете да изградите блога си достатъчно, за да имате доход от него. Което също изисква да имате добри познания за SEO и какво търси вашата аудитория. Стремежът на блогър е да изгради лоялна читателска аудитория.

Въпреки че блогът ви е личен архив на вашите мисли и преживявания, да бъдете твърде честни може да бъде проблем. Една от причините за това е, че хората рядко обичат да четат за негативизма на други хора. Друга причина е фактът, че хапането за клиент или някой в ​​живота ви може да ви изпадне в проблеми. Освен това, ако го използвате като част от вашата бизнес стратегия, не бива да го правите случайно. Така че трябва да се направи професионално. Да се ​​уверите, че граматиката и правописът ви са безупречни, е непрекъсната задача.

Може да се натъкнете на неочаквани технически проблеми, защото използването на уебсайт не винаги е просто. Може да имате проблеми с вашия хостинг или с нов плъгин, който сте инсталирали. Може би ще се сблъскате с проблем, който нямате представа откъде е дошъл и той приключва затварянето на уебсайта ви за кратко. Така че, блогването идва и с много обучение. Важно е да запазите темите си свежи и привлекателни, така че вашият блог често да получава нови посетители. Винаги ще трябва да се възприемате пред аудиторията си и да научавате нови неща в процеса. Което изобщо не е лошо, ако сте се посветили на ученето.

Накратко:

 • Трябва да се актуализира редовно (поне два пъти седмично)
 • Изисква да имате добри познания в SEO
 • Не можеш да бъдеш твърде честен
 • Трябва да е професионален, ако го използвате за вашия бизнес
 • Може да дойдат с неочаквани проблеми
 • Изисква да се учиш постоянно

Най-важните неща, които трябва да вземете предвид в Vlogging

Ако мислите, че повръщането може да е вашето нещо, то тази част от публикацията ще ви помогне да намерите отговора. Ще бъде много по-лесно да се заключи дали влогването е за вас или не.

Camera Gear

Важното е да имате камера, която да записва HD видео. Но това е само началото. Добрият микрофон, дръжка и стойка са също толкова важни. Повечето камери имат доста лошо качество на звука, така че е много важно да получите добър микрофон. Освен това ще трябва да можете да държите камерата си удобно, докато се разхождате или стенд, ако просто стоите и говорите. И все пак това важи само ако искате да създадете най-висококачествените видеоклипове веднага след прилепа.

Ако имате само обикновена семейна камера, тогава започнете с това. Много по-важно е да правите това, което обичате, отколкото всичко друго. Ще получите съоръжението, докато вървите. Ако наистина сте страстни в правенето на видеоклипове, в крайна сметка ще привлечете и голяма аудитория.

Вашата увереност

Не е задължително да започнете, защото увереността ви бавно ще се изгражда, докато създавате видеоклиповете си. Но увереността ви във фотоапарата е нещо, което може да бъде решаващ фактор, когато се опитвате да разберете дали трябва или не трябва да започнете да бъркате. Ако ви се струва, че скачате направо в влогване в YouTube, просто бъдете спокойни и не мислете твърде много за качеството на гласа си. Просто пуснете и се почувствайте добре в собствената си кожа.

Разказване на истории

Добрите истории са едно от нещата, които приковават аудиторията ви. Винаги трябва да мислите каква история бихте могли да разкажете на зрителите си. Историята трябва да има ясен разказ и сюжет. В противен случай няма да се хареса на зрителите. Ако ги объркате или разочаровате, защото не могат да ви следват, това може просто означава, че се отписват.

Знаейки какво искате да споделите

Колко от живота си сте готови да споделите с вашата публика? Трябва да имате ясен набор от правила за това какво искате да включите във видеоклиповете си и какво не сте. Какво принадлежи там и кое не. Също така е добре да разберете къде ще заснемете повечето си видеоклипове и къде не.

Плюсовете и минусите на Vlogging

плюсове против vlogging

Блогът е подобен на Blogging, тъй като включва споделяне на вашите мисли, опит, информация и даване на съвети. Но това е направено във видео формат, който се харесва на повече хора. Също така е по-добре, ако обичате да сте на камера. Настройването на вашия vlog е доста лесно, ако вече разполагате с оборудването за него. Не е нужно да създавате уебсайт, а само профил в YouTube. Това прави публикуването на вашите видеоклипове лесно и ефективно.

Плюсовете

Vlogger не трябва да притежава страхотни умения за писане, по-скоро за осигуряване на разговорно изживяване. Докато темата е ангажираща и интересна за зрителите ви, вашият vlog ще стане популярен. Ако сте като мен, ще бъде наистина забавно. Обичам комуникацията, както в писмен, така и във видео формат. Vlog ви позволява да предоставите на аудиторията си опит в лице и да предадете мислите и чувствата си по-ясно, отколкото бихте могли, като пишете.

Има вероятност да имате по-голямо следване и по-бързо, отколкото бихте писали блог. YouTube е вирусен с милиони уникални посетители всеки ден. Днес, ако някой мисли за видеоклипове в интернет, YouTube е първото нещо, с което ги свързва. Така че можете лесно да се възползвате от невероятните количества трафик, които сайтът получава ежедневно, ако правите нещата си добре.

Освен това видеото ви позволява да се свържете с аудиторията си много по-добре. Следването на страница в социални медии или блог не е чак толкова ангажиращо, колкото да гледате някой на видео, който да им говори. Също така в YouTube има един универсален начин да следвате канал. Като щракнете Абонирайте се. Тази простота е една от причините YouTube да стане толкова успешен.

Накратко:

 • По-лесно е да започнеш
 • По-лесно да отглеждате следните
 • YouTube е вирусен
 • По-лесно за предаване на мисли, чувства и визуални особености
 • Видеото е по-широко прието сред интернет потребителите

Минусите

Ако обмисляте да стартирате vlog, знайте, че той се нуждае от много оборудване. За да създадете висококачествени видеоклипове, ще ви е необходима разширена камера, която записва с висока разделителна способност, добър микрофон и софтуер за редактиране на видео. Цялото това оборудване може да ви струва 500 долара – 1000 долара. Това е много по-голяма инвестиция от започването на блог.

Друг недостатък на блокирането е, че след като качите видеоклип, това е направено. Не можете да се върнете към него, за да го редактирате, докато е онлайн. Ще трябва да го свалите и да го преправите, за да коригирате грешката. Редактирането на видео също може да отнеме доста време. Ще ви отнеме 2+ часа, за да редактирате и качите видеоклиповете си.

 • Видео оборудване е скъпо
 • Редактирането на видеоклипове отнема много време
 • Не можете да редактирате видеоклипове, докато те са онлайн

заключение

Няма съмнение, че блоговете са вечнозелени в мрежата и че влогърите са станали доста горещи. YouTube е пълен с невероятни блогове и винаги би могъл да използва повече. Но трябва да знаете, че независимо дали се занимавате с блогиране или блогване, е необходимо време, за да увеличите аудиторията си. Нищо не се случва за една нощ, така че бъдете готови да поставите поне няколко месеца работа, без да виждате незабавни резултати.

Изборът зависи от вас сега. И блогването, и блоговете са чудесни медии за комуникация. Първото и най-важно нещо, което трябва да разберете е какъв ще бъде масажът, който се опитвате да прекосите и как. Ако сте човек, който по-добре се изразява в писмена дума, блоговете може да са просто за вас. Ако сте по-скоро харизматичен индивид, който обича да се шегува и да разказва истории лице в лице, то влогването е чудесен избор. Така или иначе, любопитен съм да видя какво ще изберете!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map