Angular vs Polymer – Какви са разликите?

ъглово-срещу-полимер


Тъй като това е статия, в която сравняваме предимствата за използване както на Angular, така и на Polymer, първо трябва да опресним какво представлява рамката и защо трябва да използвате такава. Ъгловата и полимерната са рамки на JavaScript.

Но какво е рамка като цяло? По-просто казано, рамката е работна среда. Можете да използвате рамка за разработване на уеб приложение или нещо друго, в зависимост от вашата област на опит. Най-важното е, че рамката ви позволява да организирате кода по начин, който отговаря на нуждите на вашия проект.

Рамките могат да бъдат разделени на 2 категории:

 1. Рамки, които се използват повече като библиотека. Те ви дават по-високо ниво на свобода при персонализиране на начина на работа и по този начин по-персонализиран процес на развитие.
 2. Традиционни рамки. С други думи, това е тип рамка, която има свой начин да постигне нещо. Необходимо е да научите синтаксиса, за да го използвате правилно и трябва да знаете основните понятия, върху които е изградена рамката. Те няма да ви осигурят същото ниво на свобода при проектирането на вашето приложение, но ако изберете правилното, това наистина ще ви помогне да свършите работата по-бързо и по-ефективно.

Въпросът е: Защо да използвате рамка? В крайна сметка, ако разработите приложение за JavaScript, целият код може да бъде написан, като се използва просто обикновен стар JS, без да е необходима рамка. Може да има много причини за използването на такава, но ще ви дам само 2, които удовлетворяват повечето разработчици:

 • Структура на кода. Като уеб разработчик харесвате ли код, който не е добре структуриран? Разбира се, че не. За да бъдете много по-добри в това, което правите, в този случай разработвайте уеб приложения, трябва да организирате кода си, така че всеки друг програмист да го разбере. Ако решите да използвате рамка (за приложенията, които се нуждаят от такава), вашата работа ще бъде по-добре разбрана от вашите колеги разработчици. В наши дни огромна част от всички уебсайтове разчитат силно на JS код, особено от страна на клиента. Вместо да използвате дълги редове от JS код, можете да организирате работата си по-добре, използвайки JS рамка, и да станете по-продуктивни поради това.
 • Когато приключите с нов проект, приложението трябва да бъде тествано, преди да го пуснете за широко приложение. Но как една рамка влиза в този аспект? Е, помислете за това. Поради факта, че една рамка структурира кода ви по-използваем начин, тестването на приложението също е много по-просто. Ако нещо трябва да бъде променено, можете да направите това по-бързо и по-ефективно поради добре организирания изходен код.

Сега, когато освежихме каква рамка, как се използва и защо трябва да използвате такава, нека да продължим и да поговорим за ъглови и полимерни и коя е най-добре да използвате във вашия случай. Ще започнем с Angular:

ъглов

Ъгловата е JS рамка, както вероятно вече знаете. За първи път е пусната през 2012 г. от Google и те я създават с концепцията Model-View-Controller (MVC за кратко). Основният фокус на Angular е да помогне на програмиста лесно да създава много богати и сложни приложения за една страница. Нещо, което помага на потребителя да постигне това, е възможността да създава персонализирани HTML маркери, използвайки рамката. Тази функция е въведена за първи път от Angular през 2012 г. Това става чрез кодиране на съответната директива, която по-късно ще бъде обработена от Angular и превърната в персонализиран HTML етикет. Разбира се, за да се случи това, трябва сами да напишете кода за маркера, тъй като това е функция по поръчка.

Какви са някои от предимствата за използване на Angular? (по-късно ще ги покрием и за Полимер)

 1. Първото положително, което ще спомена е фактът, че Angular може да се използва за създаване на приложения за всички видове платформа. Това е вярно! Можете да използвате рамката за създаване на приложения и за IOS, Android и Web. Всичко това опаковано в само 1 инструмент. Ако търсите рамка, която да ви позволи по-късно да разширите работния си домейн, Angular би могъл да бъде най-добрият ви избор.
 2. Вторият професионалист, който идва с използването на Angular, е възможността за тестване. Вече споменах накратко защо е важно да тествате приложение, преди да го пуснете на обществеността. Angular е важен играч в тази област. Рамката е разработена, за да позволи на програмиста да тества приложение както чрез тестване на единици, така и от край до край.
 3. Тъй като Angular беше от доста време насам, можете да намерите онлайн много функции и инструменти, които ви помагат да се възползвате максимално от рамката за нула време. Не изисква много настройка, преди да използвате. Това е наистина добре, защото ще имате повече време да свикнете с използването му.
 4. Поддръжка от Google. Ако се опитвате да намерите рамка на JS, която редовно се актуализира и е подкрепена от сериозна компания, Angular е добър кандидат. Тъй като Google е този, който е създал този инструмент, можете да очаквате страхотна подкрепа от разработчиците зад него. Този факт го прави безопасен залог за всеки, който търси рамка, която ще работи в близко бъдеще.
 5. Общността. Това може да звучи като общ бонус, който се предлага с всеки инструмент. Но това не е така. Много онлайн инструменти нямат общност зад гърба си или дори да го правят, това не е много полезно за обикновения потребител. Ъгловата е по-добра в тази област. Той има активна общност, от която можете лесно да се възползвате. Ако се натъкнете на проблем, който се нуждае от решение, има голям шанс някой друг да го е измислил. Просто трябва да намерите отговора си. Ако никой не се е занимавал с вашия конкретен проблем, просто ги уведомете на форум на общността. Ще получите своето решение доста скоро.

Сега, когато покрихме някои от предимствата с използването на Angular, има ли недостатъци на него?

Това, което е доста важно, е фактът, че усвояването на рамката не е много лесно. Ако вече познавате JS много добре, ще го направите по-лесно. Но отнема доста време, за да научите всички входове и недостатъци на рамката, защото това е доста сложно. Освен това няма много повече минуси при използването му.

полимер

Полимер е JS рамка, която работи повече като библиотека, отколкото класическа рамка. Това е инструмент с отворен код, което означава, че имате пълен достъп до целия изходен код зад рамката. Поради това, Polymer ви дава повече свобода в организирането на вашата работна среда, колкото искате. Библиотеката е разработена от разработчици на Google, но всеки може да допринесе за проекта в GitHub.

Има ли предимства за използване на полимер над ъглов? По-долу имате някои от тях изброени:

 • Необходим е само един HTML файл, за да може програмистът да създава нови персонализирани елементи, използвайки Polymer. Това е много по-интуитивно, отколкото Angular. Това е така, защото не е нужно да отваряте няколко файла, за да можете да разберете компонент, който току-що създавате.
 • Ако създавате ново приложение или изцяло нов уебсайт, в един момент трябва да въведете някакъв стил, за да изглежда добре за бъдещия потребител. В тази област Полимерът наистина се отличава. Полимерът поддържа CSS променливи и персонализирани CSS микс декларации, което прави процеса на стайлинг много по-универсален. По този начин можете да използвате съвременни функции, които CSS3 въведе.
 • Може да има случаи, когато проектът също се нуждае от поддръжка от други библиотеки или рамки, а не само от основната, която използвате. Ако случаят е такъв, полимерът може да бъде наистина полезен в тази област. Тъй като той няма допълнителен слой, можете лесно да споделяте данни между него и други приложения на трети страни, които са необходими за разработването на приложението.
 • Привикване към рамката. Когато започвате да научавате нещо ново, това е изключително важна част, която трябва да помислите, преди да скочите. Ако рамката, която решите да научите, има много стръмна крива на обучение, може да отнеме твърде много време, за да свикнете с нея , Но как се справя Полимер в тази област? Можем спокойно да кажем, че Polymer има много подробна и актуална документация, която се предлага с много примери, за да помогне на всеки новодошъл бързо да научи рамката. За да бъдете специалисти в използването на този инструмент, документацията на Polymer ще помогне много. Можете също да разгледате бързо разрастващата се общност зад този сравнително нов инструмент за изграждане на уеб.

Заключение – коя рамка е най-добра?

Това са само някои от предимствата, ако решите да отидете с Polymer над Angular.

Оставащият въпрос е: кой е по-добър: ъглов или полимер? Отговорът е този: Ако трябва да разработите много богато и сложно уеб приложение, тогава може да е по-добре, ако отидете с Angular (както споменахме по-горе). Но ако сте нови в JS рамките и се нуждаете от лесна за научаване и лесна за използване, отидете с Polymer. Може да ви помогне да създадете сериозни приложения по по-опростен начин.

В крайна сметка изборът е ваш. Много зависи от вашите конкретни нужди. Вземете под внимание, когато избирате между ъглови и полимерни.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map