7 най-добри PHP алтернативи – кой език за програмиране трябва да научите

най-добрите алтернативи на php


PHP е разработен от Rasmus Lerdorf през 1995 г. и в наши дни е един от най-използваните сървърни скриптови езици за уеб разработка. Той се използва широко и за общи задачи, свързани с програмирането, поради лесното му използване, обектно ориентираната структура, огромната екосистема и невероятно голямата общност на PHP програмисти и фенове.

Въпреки това, може да има много причини да не използвате PHP за вашия проект. Поради лесното използване на PHP, в Интернет има много неквалифицирани PHP програмисти, които не могат да напишат добър код. Може да има проблем с безопасността на писания код, а също и не доброто управление на променливите може да причини проблеми с използването на паметта. В много случаи т. Нар. Старши PHP програмисти са много по-слаби от младшите програмисти на други по-трудни езици.

Също така ИТ специалистите често смятат, че PHP е по-слаб език, когато говорим за сигурност и надеждност. Това е сериозен проблем, тъй като компания, която използва PHP скриптове, може да бъде маркирана като аматьорска или несигурна дейност от други участници на пазара. От другата страна на този брой, не си струва да бъдете истински професионалист за програмист в PHP, тъй като големите компании рядко използват този език. Струва си повече да научите друг език за програмиране и да работите, като го използвате.

Но кои са най-добрите PHP алтернативи на пазара? Има много невероятни езици за програмиране какви биха могли да бъдат идеални замествания на PHP, в зависимост от задачата. В тази статия ще разгледаме 7 езика и ще наблюдаваме техните плюсове и минуси, за да ви дадем пълен преглед на най-добрите PHP алтернативи.

° С#

c # език за програмиране° С# е език за програмиране на много парадигми, разработен от Microsoft. Това е прост и обектно ориентиран език, изграден от съвременни дисциплини на програмиране. Синтаксисът C # е подобен на C, така че C # програмистът може лесно да научи други езици от семейството, като Java, C и C++.

Професионалисти

 • C # е тясно свързана с Microsoft .NET Framework, която предоставя много полезни библиотеки. Тези малки парчета код се използват широко в индустрията и могат лесно да се използват за кодиране на най-често срещаните задачи.
 • C # е логичен и добре разработен и следва индустриалните стандартни парадигми за програмиране, всички елементи на езика могат да се използват лесно.
 • Езикът има широка гама от обектно ориентирани активи, като класове, методи и други елементи, така че е идеално да научите парадигмата на OOP. Дори младши програмисти са в състояние да напишат C # кодове, след като научат основните неща, а последователността на езика помага да бъдеш добър програмист.
 • Поради .NET библиотеките, C # е най-доброто решение, когато става въпрос за писане на базирани на Windows програми и приложения. Не са необходими външни библиотеки за изграждане на основно приложение Win и като използвате вградените кодови парчета, вашият софтуер ще бъде приятен и подобен на други приложения на Windows.
 • C # може да се използва за програмиране извън Windows, включително настолни програми за Linux и OS X платформи, както и за приложения за смартфони за iOS, Windows Phone или Android.
 • Управлението на паметта се управлява от C #, така че повечето програмисти няма нужда да се справят с тази важна задача. Въпреки това, в специални случаи може да е необходимо ръчно управление на паметта и езикът да поддържа програмиране на ниско ниво и управление на директна памет.

Против

 • Езикът е твърде сложен, може да ви е необходимо известно време, за да разберете и научите всички налични активи.
 • Най-често срещаният IDE за C # е Microsoft Visual Studio. Тъй като е много напреднал, много от програмистите на C # научават как да кодират само на Visual Studio и не знаят как да кодират независимо. Използването на твърде напреднали IDE може да доведе до по-слаб програмист.
 • Има много безплатни инструменти за разработка на C #, но повечето разработчици използват платен продукт на Microsoft за работа. Това е дори най-лошото, когато говорим за по-голямо ниво на компанията, по-модерните програмни инструменти струват повече пари. Подкрепата и общността са силни за модерни платени инструменти, но невероятно слаби за безплатни продукти.

рубин

рубинен език за програмиранерубин е разработен от Yukihiro Matsumoto през 1995 г. Обектно ориентираният език автоматично управлява използването на паметта и има динамична система тип.

Професионалисти

 • Ruby има ясен синтаксис какво може да се разбере по-лесно от синтаксиса на други обектно ориентирани езици. Затова е идеално да научите парадигмата OOP за младши програмисти.
 • Има добра общност зад езика и има почти библиотеки за всички цели. Много програмисти създават библиотеки редовно и ги поддържат напълно безплатно, само защото са част от семейство Ruby.
 • Ruby е един от най-използваните езици за програмиране за уебсайтове. Лесно е да намерите учебни материали, изходни кодове и форуми на общността за Ruby, също така възможностите за работа са по-широки от повечето други езици.

Против

 • Въпреки това Ruby е идеален за уеб приложения, той е доста бавен за друго използване. Ако искате повече от четене на данни от база данни, ефективността на езика бързо намалява.
 • Ruby има свой синтаксис и кодиращ език, така че програмистите от други езици на програмиране също трябва да научат кодирането на Ruby. Това може да е огромен недостатък в сравнение с други езици, които споделят подобен синтаксис помежду си.
 • Новите версии и актуализации на езика пристигат относително бавно, когато проверяваме основните конкуренти. Настоящата стабилна версия на Ruby е 2.5.0 и е пусната на 25 декември 2017 г., междувременно PHP е на своята версия 7.2.3, пусната на 1 март 2018 г..
 • Ruby on Rails, най-важната от сървъра рамка на Ruby, се използва широко от програмистите, но тя е разработена под лиценз MIT. Често обърква потребителите, че не всички версии на Ruby on Rails са съвместими с Ruby версиите. Проблемът възниква след почти всички актуализации на версиите на Ruby.

Питон

Python език за програмиранеПитон е проектиран от Guido van Rossum през 1991 г. и се поддържа от Python Software Foundation. Основната цел на езика е да направи добре четим и лесен за използване език за програмиране, дори и да е за сметка на производителността и скоростта.

Професионалисти

 • Python е много популярен сред младшите програмисти и в интернет има много въпроси. Това означава, че можете да намерите отговор на почти всеки ваш въпрос, само защото някой е имал същия проблем и преди.
 • Езикът е разработен, за да помогне на лесното програмиране, така че начинаещите да могат да научат Python лесно. Синтаксисът може да се чете без проблем и ако е възможно, езикът използва английски думи вместо символи (например използва „И“ вместо „&&”Или” ИЛИ “вместо” || “).
 • Много Python PRO прекараха хиляди часове в писане на кристално чиста документация на езика и неговите функции. Документите са добре написани, като четете история, вместо някои по-модерни езикови документации, изпълнени само с технологични термини. На върха на това, най-използваните функции на Python вече съдържат помощна информация, така че няма да е необходимо на Google за тях.
 • Както може би вече сте разбрали в предишния момент, потребителите на Python правят невероятни групи, където обсъждат свързани теми и прекарват часове в създаване на онлайн приятели. Бързо можете да станете член на такива групи, където можете да получите ценна помощ безплатно. Например, най-големият Python subreddit, r / Python има повече от 227 000 участници.
 • Другата ръка на популярността на Python е, че много големи компании го използват. Ако станете Python програмист, можете лесно да намерите работа в такива компании като Dropbox, Evernote, General Electric, Google, Citi, Lego и Toyota, за да посочите само няколко от тях.

Против

 • Един от най-големите недостатъци на езика е, че той не е идеален за разработване на мобилни приложения. Разбира се, има много Python рамки за мобилно развитие, но ако попитате PRO, той никога няма да ви предложи Python за тази задача.
 • В сравнение с други езици, Python приложенията могат да бъдат значително по-бавни. Така че, когато скоростта е важен проблем, други езици като Java могат да бъдат по-добър избор.
 • Езикът използва динамични типове данни, така че начинаещият, който се среща с програмирането за първи път с Python, няма да има основните познания за типовете данни. Това може да бъде объркващо, когато работят с езици за програмиране, които използват статично въвеждане.
 • Структурата на Python не е строга и се основава на конвенции. Това означава, че можете да нарушите конвенциите, когато можете, и да зададете своя собствена структура. Подобно поведение прави наистина трудно да се чете кодът на други програмисти в контраст с кода на езиците, които използват строги структури.

Отивам

отидете език за програмиранеОтивам е създаден от служители на Google (Robert Griesemer, Rob Pike, Ken Thompson) през 2009 г. и езикът с отворен код е свободен за използване за всички. Използва статично писане и събиране на боклук.

Професионалисти

 • Тъй като Go е разработен като малък и прост език, той съставя изходните кодове много бързо. В сравнение с други основни езици компилаторът на Go е значително по-бърз.
 • Той съчетава предимствата на C-подобни и Python езици. Както често се цитира, Go е бърз като C езици и опростен като Python.
 • Google подкрепя по-нататъшното развитие на Go, така че екипът зад езика е изграден от най-добрите програмисти и инженери в индустрията.
 • По-новите версии на Go не затрудняват езика. Основната цел на изобретателите беше да направят езика за програмиране толкова прост, че документацията на него да може да се съхранява в главата на всеки програмист. Всъщност този ключов принцип все още е валиден, програмист Go рядко трябва да проверява уеб документацията. Друго предимство е, че официалната Go документация е добре структурирана и лесно можете да намерите всичко в нея.
 • Go поддържа парчета кодове в повече от един файл. Просто трябва да използвате едно и също име на пакета навсякъде и компилаторът ще знае, че независимите файлове принадлежат към един и същ процес на компилация. Това може да е от голяма помощ, когато пишете много дълъг код.
 • Автоматичното събиране на боклук е перфектен актив, за да имате добро управление на паметта. Не е нужно да се притеснявате за неизползваните променливи в паметта, Go автоматично се грижи за тях.

Против

 • Налични са по-малко пакети за Go от други по-големи езици. Основната причина за този недостатък е, че ядрото Go е достатъчно сложно, че рядко са необходими пакети на трети страни. Когато са необходими допълнителни библиотеки, те могат да бъдат по-трудни за намиране.
 • Go има специална обработка на грешки с вграден тип грешка и с помощта на стойности за грешка можете да разберете какво се е объркало с вашия код. За разлика от други езици, като Java, която хвърля изключения и можете да ги хванете, трябва изрично да проверите възникналите грешки в Go. По този начин размерът на кода може да бъде по-голям, отколкото очаквахте.
 • Лекотата на езика е недостатък, когато програмистите не могат да използват по-трудни кодови елементи. В някои случаи ще трябва да запишете същото, както по-рано.
 • Go може да бъде трудно за начинаещи, тъй като използва специфични настройки за променлива среда и структура на директория. Ако сте начинаещ на Go, първо трябва да научите тези ключови неща.

JavaScript

javascript prgoramming езикJavaScript е проектиран от Brendan Eich през 1995 г., оттогава тя се превръща в една от трите основни технологии за изграждане на уеб сайтове (заедно с HTML и CSS). Основната цел на езика е създаването на интерактивни уебсайтове и всички основни уеб браузъри поддържат JavaScript кодове.

Професионалисти

 • Поддръжката на JavaScript е задължителна част от всички съвременни уеб браузъри, така че не е необходимо да инсталирате допълнителен инструмент, за да стартирате парчета от JS код. Много от браузърите също имат разширен JavaScript редактор и има много безплатни услуги в Интернет, където можете да въведете и стартирате свой собствен код за тестване.
 • JavaScript кодовете се изпълняват в браузъра на посетителите, така че често се нарича клиентски език. Въпреки това, като използвате Node.js, можете да използвате JavaScript за писане на базирано на сървър приложение, без да е необходимо да използвате истински език за програмиране от страна на сървъра.
 • Можете бързо да създадете уеб базирани приложения, които са приятни и интерактивни, като напишете кода в HTML, добавите стила с CSS и го направите интерактивен с JavaScript. Това решение е много по-бързо и лесно, отколкото използването на други езици в вградени инструменти за оформяне на приложение.
 • JavaScript има една от най-големите общности и почти няма задача, която вече не е написана на този език. В Интернет има буквално милиони JS кодове, които можете да получите безплатно и да ги използвате на уебсайта си само с няколко кликвания и стъпки за персонализиране..
 • Езикът има подобен синтаксис на C, така че програмист, който може да работи в JavaScript, може бързо да премине към програмиране на C, C ++, C # или Java.
 • JavaScript е лесен за изучаване език за програмиране, много курсове по програмиране го използват, за да показват примери за основни програмни дисциплини. Комбинирайте този факт с наличието на онлайн пясъчници на JS и езикът е идеален за стартиране на кариера на програмист.

Против

 • JavaScript има няколко типа коерциони, което наистина няма смисъл. Например „9“ – 1 е равно на 8, докато „9“ + 1 е равно на „91“. В първия случай резултатът е число, докато вторият резултат е низ.
 • Езикът също използва динамично въвеждане на език, така че новодошлите лесно да пропуснат да разберат защо въвеждането е основна функция за програмиране.
 • В сравнение с други езици, като Python, стандартната библиотека на JavaScript е по-слаба. Можете обаче наистина лесно да намерите допълнителни библиотеки в Интернет.
 • Еволюцията на JavaScript никога не е спирала и развитието е толкова бързо, че в Интернет има много източници на информация, които са напълно остарели. Това може да бъде объркващо за начинаещите, които могат да имат трудни времена, докато намират най-надеждните източници за учене.

F #

f # език за програмиранеF # е език за програмиране .NET, затова е разработен от служител на Microsoft, Don Syme през 2005 г. Той е силно въведен и има компилатор с отворен код и независим от платформата.

Професионалисти

 • Чрез използването на общия език за изпълнение F # може лесно да получи достъп до активите на .NET Framework и да може да използва други кодови парчета, свързани с .NET.
 • Подобно на C #, F # също се поддържа от Microsoft чрез своята Visual Studio. Платената услуга на компанията има невероятно широк списък от услуги, поддържащи кодирането, отстраняването на грешки и други подзадачи на двата езика.
 • F # е кратък език за програмиране, той не използва къдрави скоби или запетайки, така че можете да се съсредоточите върху писането на код. В сравнение с вътрешния конкурент C #, F # често се нуждае от по-малко код, за да реши същия проблем.
 • Мощната система от типа на езика помага да се избегнат много често срещани грешки, включително нулеви референтни изключения и други. Като зададете стойностите, неизменни по подразбиране, ще имате значително по-малко грешки.
 • Тъй като F # и C # са тясно свързани помежду си, C # кодовете могат да бъдат директно преведени във F #. Това е голямо предимство, особено в корпоративните зони, където много големи компании използват C #. Чрез превод на C # кодовете компаниите могат да използват повторно своите предишни работи и да ги изпълняват под F #, какво може да бъде по-ефективно в специални случаи.

Против

 • Един от най-големите недостатъци на F # е липсата на добра поддръжка за Android и iOS. Ясно е, че Microsoft не направи своя първи приоритет подкрепата на услугите на конкурента.
 • Има значително по-малко разработчици на F # в сравнение с основните езици за програмиране. Например, в света има почти сто пъти повече C #, отколкото F # програмисти.
 • F # няма реална поддръжка за GUI дизайнерски инструменти.
 • Сред императивните и обектно ориентирани методи езикът използва и функционални методи. Това може да бъде объркващо с програмисти, които използваха по-рано изчистени OOP езици, като JAVA.
 • Инженерите на Microsoft похарчиха повече усилия за създаването на усъвършенствани инструменти за C #, отколкото да дават същите инструменти за F # програмисти. Сравнявайки двата езика, свързани с MS, програмирането в C # е по-удобно от работата с F #. Също така, последният няма никакви рефакторинг инструменти.

Ява

java език за програмиранеЯва е проектиран от Джеймс Гослинг, служител на Sun Microsystems през 1995 г. и оттогава тя се превръща в един от най-популярните езици за програмиране. Използва обектно ориентирана парадигма и често се използва за преподаване на принципите на OOP за начинаещи програмисти.

Професионалисти

 • Java използва статично писане, така че неговите IDE могат да показват грешките по време на въвеждане на кода. Това е много по-удобно от пускането на програмите и проверката на предстоящите грешки след това. Разширените функции на Java IDE като автоматично попълване на код, показване на свързани активи или документация могат да помогнат на младшите програмисти да научат по-бързо езика за програмиране.
 • Java широко използва стандарти за програмиране, които помагат за писане на стандартизирани парчета от кодове и помагат за продължаване работата на други програмисти. Подобните решения в програмирането са изключително полезни, когато става въпрос за работа в по-голяма група по същия проект.
 • Езикът има ясна структура и неговата обектно ориентирана гледна точка е супер лесна за разбиране. Дори новаците са в състояние да разберат какво са капсулирането, наследяването и предметите, като видят как работят.
 • Java е един от най-използваните езици за програмиране, той е толкова важен, колкото C или JavaScript. Научавайки този език, винаги ще намерите работа и компании, които го използват в своите проекти, и лесно ще намерите хора, които да продължат работата.
 • Java има синтаксис, подобен на C-подобни езици, така че Java програмист лесно може да премине към програмиране на C, C ++, C # или JavaScript.
 • Тъй като езикът е по-стар от 13 години и може да се счита за стандартен за индустрията език, има невероятно голям източник на външни библиотеки и други полезни ресурси. По същата причина зад Java съществува силна общност, чиито членове често са огромни фенове на този език.
 • Java виртуалната машина (JVM) може да бъде инсталирана на много платформи, следователно Java кодовете са независими от платформата. Където и да имате JVM, можете да стартирате едни и същи Java кодове. Тази независимост силно подкрепяше ролята на Java в лидера.

Против

 • Примитивите на Java са против основните правила на OOP, което определя, че всичко трябва да бъде обекти. Такива примитиви като цели числа или знаци не са обекти в Java. Това се нуждае от различен вид употреба от предметите.
 • Езикът не е толкова напреднал като конкурентните езици като C # и липсва някои от важните инструменти за програмиране на ниво предприятие. Въпреки това Java непрекъснато получава нови програмни активи с нови версии, еволюцията й е доста бавна.
 • Автоматизирането на сметосъбирането е голяма помощ за програмистите, но и огромен недостатък на новаците. Тъй като Java управлява управлението на паметта и се грижи за неизползваните променливи, младшите програмисти може да не научат тези основни задачи на програмирането.
 • Разширените IDE също могат да бъдат проблем, тъй като за първи път потребителите също се нуждаят от известно време, за да научат използването на инструменти, а широката гама от възможности може напълно да ги обърка..

Обобщавайки

Въпреки че има много езици за програмиране, които са добра алтернатива на PHP, все още не трябва да избягвате използването на PHP, тъй като по-голямата част от уебсайтовете са базирани на този език за програмиране. Също така много ми е интересно вашето мнение за това кой език за програмиране използвате и препоръчвате. Моля, уведомете ни в коментарите по-долу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map