301 Ръководство за пренасочване – Как да пренасочите правилно уебсайта си?

301 ръководство за пренасочване


Промяна на URL адрес на домейн или страница в даден сайт има множество последствия от SEO и уеб трафик. Като начало, предишните посетители вече няма да намерят новия ви домейн или новия URL адрес, а вашият домейн орган е длъжен да посети. Ето къде идва пренасочване 301, което гарантира, че посетителите и търсачките ще намерят вашия нов URL адрес и че силата за класиране на предишния ви URL адрес се предава на новия URL адрес.

В това ръководство за пренасочване 301 ще изясним какво е пренасочване 301, кога и как трябва да го използвате, плюсовете и минусите на пренасочването 301 и какви са потенциалните грешки, които трябва да избягвате, докато използвате пренасочване 301, така че да не губете от SEO ползите и трафика на посетители.

Contents

Какво е пренасочване 301?

Пренасочването 301 по същество е постоянна инструкция, която пренасочва посетителите от един URL адрес към друг. Това означава, че въпреки че URL адресът на вашия сайт се е променил, посетител все още може да получи достъп до новия URL адрес, като използва оригиналния URL адрес, който познават.

За да разберете по-добре как работи пренасочването 301, представете си следния сценарий: Нека да кажем, че URL адресът на вашия домейн винаги е бил „най-добрият”..

Сега вашите посетители от старо време и дори търсачките все още не знаят за тази промяна, така че те все още имат достъп до стария ви URL адрес, но когато го въвеждат в браузърите си, те се насочват към вашия нов URL адрес, т.е. „ bestURL.com “.

Това е възможно благодарение на пренасочването 301, което гарантира, че авторитетът на вашия домейн от входящи връзки към „greatURL.com“ се предава на новия ви домейн.

Защо да използвате пренасочване 301?

Пренасочването 301 е важен инструмент, който ви позволява да поддържате SEO работата, която сте въвели в сайта си. Има два общи сценария, които може да изискват да използвате пренасочване 301, а именно:

1. Преименуване на вашия бизнес

Ако решите един ден, че вашият бизнес се нуждае от нов старт, и искате да се ребрандирате, като преименувате домейна си, можете да се наложи да съставите класирането на търсачката си от нулата и можете да объркате или направо да загубите предишните си клиенти или посетителите. С пренасочване 301 можете да надградите авторитета на предишния си домейн и да задържите предишните си клиенти.

2. Промени в URL адреса на страница

Можете да приложите пренасочване 301, за да пренесете трафик от предишна страница на вашия сайт към друг URL адрес. Може да се наложи да направите това по различни причини, напр. вие сте създали по-добра версия на тази страница, старият URL адрес вече не работи и т.н. Във всички тези случаи пренасочване 301 създава по-добро потребителско изживяване и безпроблемно води трафика от старата страница към новата ви страница.

Като постоянно пренасочване, пренасочването 301 запазва стойността на SEO на старата ви страница / сайт, запазва органичния ви трафик и предишните класирания за търсене и сигнализира на търсачките да започнат да индексират новия си URL вместо стария..

Друго голямо използване на пренасочване 301 би било да пренасочва трафика от страници с дублирано съдържание към страницата с най-висок ранг, като по този начин информира търсачките да индексират тази конкретна страница и потенциално да избегне санкциониране.

Професионалисти & Минуси от пренасочване на 301

Ето предимствата, на които можете да се насладите, когато използвате пренасочване 301 правилно, както и някои недостатъци, които трябва да обърнете внимание при настройка на пренасочване 301.

Плюсове на 301 пренасочване

 • Предотвратява лошото потребителско изживяване, когато посетителите имат достъп до старите Ви URL адреси – напр. вместо да бъдат засегнати с грешка 404, посетителите ви безпроблемно водят до вашия нов URL адрес;
 • Запазва органичния си трафик на уебсайтове;
 • Запазва вашия SEO авторитет – Google автоматично ще започне да индексира новия ви URL адрес, а профилът ви с обратна връзка също ще бъде прехвърлен към новия URL адрес;

Минуси от 301 пренасочване

 • Неправилни проблеми с профила за обратна връзка – преди да пренасочите целия си домейн, уверете се, че няма много нискокачествени връзки, сочещи към вашия домейн, тъй като те могат да навредят на вашия SEO, вместо да му помогнете;
 • Пренасочването към неподходящи страници се третира от Google като мека 404, което означава, че новият URL няма да се възползва от авторитета на SEO на предишния URL адрес;
 • Съображения относно времето – прехвърлянето на вашия SEO авторитет върху новия ви домейн отнема известно време и въпреки че търсачките взимат вашия нов домейн и започват да го индексират, целият процес не се случва за една нощ.

Как да използвате пренасочване 301 към WordPress?

Както при повечето неща в WordPress, плъгинът е най-лесният начин да свършите работата. Всъщност, използвайки плъгин за пренасочване като Плъгин за пренасочване WordPress, можете да опростите настройката на пренасочване 301.

Търсете, инсталирайте и активирайте приставката в своето табло за управление на WordPress, след което следвайте стъпките по-долу:

 1. Отидете на Инструменти > Пренасочването;
 2. Завърши “Източник URL“, След това със стария си URL адрес
 3. Добавете новия си URL адрес към „Целеви URL адрес“, И
 4. Натиснете “Добавете пренасочване”Бутон.

пренасочване на wordpress 301

Как да 301 пренасочване на страници на Apache

На уеб сървъра Apache можете да направите пренасочване 301, като добавите ред код към .htaccess файла, който се намира в основната папка на вашия уебсайт. Ако нямате .htaccess файл, можете да го създадете и да го качите чрез FTP. Можете също така да поискате от вашия хостинг доставчик да го направи вместо вас. Повечето надеждни домакини ще ви помогнат в това.

Не забравяйте, че можете да използвате пренасочването .htaccess само ако mod_rewrite е активиран на вашия Apache сървър.

За да пренасочите една страница към нова, добавете следния код към .Htaccess файл:

Пренасочване 301 /old-page.htm /new-page.htm

Как да настроите 301 пренасочване към Nginx

На сървър на Nginx трикът .htaccess не работи. Тук, ако искате да пренасочите стара страница към нова, трябва да използвате следния код вътре в сървърния блок:

сървър {

if ($ request_filename ~ old-page /) {

пренапишете ^ http://www.yourdomain.com/new-page/? постоянен;

}

Как да използвате 301 пренасочване във PHP файлове

Можете да 301 пренасочите страница на PHP, като добавите следния код в началото на PHP файла:

<?PHP

заглавка („HTTP / 1.1 301 Преместена постоянно“);

заглавка („Местоположение: http://www.yourdomain.com/new-page.php“);

изход ();

?>

Как 301 пренасочване на ASP файлове

За да пренасочите отделна .asp страница към нова, добавете този код към текущия файл:

<% @ Language = VBScript%>

<%

Response.Status = “301 преместени постоянно”

Response.AddHeader „Местоположение“, „http://yourdomain.com/new-page.asp“

%>

Как да използвате 301 пренасочване в ASP .NET

Кодът се различава малко за .aspx страници, но концепцията е същата. Добавете следния код към файла, който искате да пренасочите:

private void Page_Load (подател на обект, System.EventArgs e)

{

Response.Status = „301 преместени постоянно“;

Response.AddHeader ( “Местоположение”, “http://yourdomain.com/new-page.aspx”); \

}

Как да пренасочите домейна в регистратора

Може би сте придобили добър домейн и искате да го насочите към основния си бизнес уебсайт или просто искате да пренасочите всичките си маркови домейни към основния си уебсайт, без да го добавяте към хостинг акаунт.

Е, има регистратори като Namecheap, където можете да пренасочвате вашите домейни на ниво DNS. Тук не е необходимо да използвате никакъв код, просто следвайте тези стъпки:

 • Влезте в акаунта си на име
 • От лявата странична лента изберете Списък на домейни и щракнете управлявам до вашия домейн
 • В секцията Nameservers изберете Namecheap Basic DNS и запазете промените
 • В Пренасочване на домейн раздел добавете стария и новия URL адрес

namecheap 301 домейн за пренасочване

Добавете толкова пренасочвания, които са ви необходими.

Другите регистратори може да не работят по същия начин, но се надявам да получите концепцията.

Препращане на домейн в GoDaddy

Пренасочването на домейн, регистриран в GoDaddy, е малко по-различно, но работи по принцип много подобно на това, което споменахме преди. За да пренасочите или препратите домейна си в GoDaddy, моля, изпълнете следните стъпки:

 • Влезте във вашия Профил в GoDaddy
 • Изберете домейни > Всички домейни
 • Изберете име на домейн, което искате да пренасочите или управлявам бутон до домейна
 • Кликнете върху Използвайте моя домейн бутон
 • Щракнете върху Connect бутон под Свържете се със съществуващ сайт раздел
 • Изберете дестинацията, към която искате да пренасочите – тук можете да изберете от широк кръг от опции като строители на уебсайтове, социални профили, онлайн магазини или можете да добавите директно URL адрес
 • Щракнете върху Следващия  бутон
 • Прегледайте настройките си за пренасочване и щракнете завършек

godaddy домейн се свържете със съществуващ сайт

godaddy 301 пренасочване домейн

Как да използвате 301 пренасочване на Microsoft Windows Server с IIS

Следвайте тези стъпки, ако искате 301 да пренасочите папка или файл на Windows сървър с IIS:

 • Влезте в IIS (Internet Service Manager) и изберете папката или файла, който искате да пренасочите
 • Щракнете с десния бутон и изберете пренасочване към URL опция за меню
 • Добавете URL адреса, към който искате да пренасочите
 • Изберете Точният URL адрес, въведен по-горе опция
 • Изберете Постоянно пренасочване за този ресурс опция (това е пренасочване 301)
 • И накрая щракнете Прилагане

Как да използвате 301 пренасочване към cPanel

За някои потребители поради липса на опит може да е трудно да добавят кодове към .htaccess или други файлове, за да пренасочат страница. Е, възможно е да използвате пренасочвания функция от cPanel до 301 страници за пренасочване. Ето стъпките, които трябва да следвате:

 • Влезте във вашия cPanel акаунт във вашата хостинг компания
 • Намерете и получите достъп до пренасочвания страница
 • Изберете Тип пренасочване – в този случай Постоянен (301)
 • Изберете домейна
 • Добавете името на страницата, която искате да пренасочите
 • В Пренасочване към подаде нов URL адрес
 • Изберете www. или не-www. пренасочване – от каквото се нуждаете
 • Само проверка Пренасочване на Wild Card ако искате да пренасочите всички файлове в директория
 • Кликнете Добави за да запазите пренасочването

cpanel 301 пренасочване

На следващо място, нека видим някои от клопките на 301 пренасочвания, които трябва да избягвате, за да предотвратите разрушаването на вашия SEO или загубата на аудиторията си:

Грешки, които трябва да се избягват при използване на 301 пренасочвания

Когато прилагате 301 пренасочвания, може по невнимание да направите грешки, които не са добра практика и това ще подкопае вашите SEO усилия. Ето няколко фалшиви панта за пренасочване, за да избегнете:

1. Пренасочване на вериги

Пренасочването 301 трябва да включва два URL адреса: стар и нов. Верига за пренасочване се случва, когато в процеса са включени повече от два URL адреса, напр. URL A пренасочва към URL B, а URL B пренасочва към URL C. Има и пренасочвания за целия сайт (напр. HTTPS към HTTP, www към non-www), които могат да се случат по време на миграция на сайта или рестартиране.

Те са лоши поради редица или причини: Първо, ненужните пренасочвания са свързани със загуба в собствения капитал на връзката, което означава, че веригата ще намали авторитета на SEO, който се предава. На следващо място, верига за пренасочване ще я направи повече трудно за Google да обходи страниците ви, и също така може да забави вашия сайт.

2. Преминаване към нов домейн, преди да настроите пренасочване 301

Прехвърлянето в нов домейн ще подкани търсачките да обхождат новия домейн и ще ви накара да загубите от SEO сока на стария домейн, ако не сте въвели първо пренасочване 301.

3. Използване на 302 вместо 301

Неопитни уебмастъри могат по невнимание да използват пренасочване 302 вместо пренасочване 301. Разликата между двете е, че докато 301 е постоянна пренасочване, 302 е временна и не прехвърля собствения капитал на връзката към новия URL адрес, както се случва с пренасочване 301.

Пренасочване 302 се използва, когато временно искате да насочите трафика към друг URL адрес, но планирате да върнете посетителите си към оригиналния URL адрес в някакъв момент в бъдеще.

Поради тази причина SEO авторитетът не се предава на URL адреса, където има 302 точки за пренасочване, и това може да доведе до други SEO проблеми, като дублирано съдържание, разделение на трафика между двете връзки и продължаващо индексиране на оригиналния URL.

4. Изграждане на вътрешни връзки, които пренасочват към друг URL адрес

Свързването към вътрешна връзка, която пренасочва посетителите към друг URL адрес, отколкото това, което са очаквали, е 301 фалшиво пас за пренасочване, което също трябва да избягвате.

За да разрешите този проблем, можете да използвате различни SEO инструменти, за да идентифицирате вътрешни връзки, насочени към пренасочване на URL адреси, като например Проверка на пренасочване или Крещяща жаба.

заключение

Ако искате да запазите PageRank при преминаване към нов домейн или URL адрес, винаги трябва да използвате пренасочване 301, което е постоянна пренасочване. Въпреки че пренасочванията носят степен на риск за класифициране на SEO, когато се прилагат правилно, пренасочването трябва да помогне за запазването на PageRank и авторитета на домейна..

Полезни ресурси за пренасочване на 301

 • https://www.inmotionhosting.com/support/website/redirects/setting-up-a-301-permanent-redirect-via-htaccess
 • https://www.godaddy.com/help/using-301-page-redirects-234
 • https://www.namecheap.com/support/knowledgebase/article.aspx/782/10
 • https://www.godaddy.com/help/forward-a-domain-12123
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map