Ръководство за избор и регистрация на перфектното име на домейн

изберете регистрирайте най-доброто име на домейн


Когато навигирате в мрежата, ние всъщност не мислим как да се озовем в уебсайтовете. По принцип до уебсайт можете да получите достъп чрез IP адрес или чрез име на домейн. Тъй като IP адресите не са лесни за запомняне, използваме имена на домейни, за да стигнем до определен уебсайт, като google, facebook или twitter. Името на домейн има три компонента: име, точка и разширение. Името на домейн трябва да бъде регистрирано от физическо лице или компания и обикновено има плоска годишна регистрация или еднократна такса. Не е възможно да регистрирате име на домейн няколко пъти или да регистрирате вече съществуващо име. Може би звучи сложно, но по-долу ще обясня как работи регистрацията на домейни и как трябва да изберете правилното име и разширение за вашия уеб сайт.

Избор на добро име на домейн и разширение

Бизнесът с имена на домейни е огромен! Хиляди домейни се регистрират, купуват и прехвърлят всеки ден. Най-популярното разширение на домейн от най-високо ниво е COM, следвано от NET, ORG и BIZ. Тези разширения се използват най-вече за международни уебсайтове, но има и други, специфични за страната разширения като US, CO.UK, DE, ES и много други.

Преди да изберете разширение на домейн, добре е да знаете каква ще бъде целевата аудитория на вашия уебсайт. Ако вашият уебсайт ще предоставя информация, услуги или ще продава стоки в определена държава, вероятно трябва да се съсредоточите върху получаването на специфично за страната разширение, ако искате да станете глобални; COM домейн би бил най-добрият избор.

След като вземете решение за разширението, можете да опитате да излезете с добро име на домейн. Можете или да регистрирате името си, ако планирате да водите личен блог, или името на вашата компания, ако изграждате уебсайт за вашия бизнес. Ако вашият уебсайт ще се занимава с определена тема, можете да регистрирате като ключови думи или термини, свързани с темата, като име на домейн. Това наистина зависи от вашето въображение и наличието на името на домейна.

Най-лесният начин за търсене на налични имена на домейни е да използвате компания за регистрация на имена на домейни като Name.com или Namecheap. Те предлагат много добри тарифи за регистрация и подновяване и също регистрират широк спектър от разширения.

Избор на добро име на бизнес домейн

Ако управлявате бизнес, продавате услуги или продукти онлайн, вероятно би трябвало да мислите за изграждането на марка. Марка, която е лесна за запомняне, откроява се, представя вашия бизнес и звучи добре.

Опитайте се да избягвате цифри и тирета; те изглеждат непрофесионални за повечето потребители и могат лесно да се смесват, което води до пренасочване на потенциалните Ви клиенти към друга компания със сходно име, но без номера или тирета.

Не използвайте вече регистрирани имена на търговски марки, първоначално това е лоша бизнес практика, второ можете по-скоро да загубите домейна на запазената марка или да получите дело срещу собственика на търговската марка.

Опитайте да се сдобиете с .COM домейн и ако наистина се отнасяте сериозно към бизнеса си, може би искате да регистрирате всички домейни от най-високо ниво (TLD), за да защитите марката си. Не е нужно да регистрирате всички разширения, а само онези, които считате за важни.

Не забравяйте да подновите имената на вашите домейни навреме, в противен случай можете да ги загубите и никога няма да можете да ги възстановите. Регистраторите на домейни винаги ще ви уведомяват многократно по имейл, когато даден срок изтича.

Как да регистрирате вече съществуващ домейн?

Има два начина да получите достъп до име на домейн, което вече е регистрирано от друго лице. Можете да изминете дългия път и да изчакате да изтече домейнът с надеждата, че предишният собственик няма да го поднови. Най-вероятно няма да получите желания домейн по този начин. Другият вариант е да се свържете със собственика на домейна и да го убедите да продаде домейна, като ви предложи добра сделка. Закупуването на домейн от някого може да бъде наистина скъпо и в повечето случаи може да не си струва, но винаги си струва да опитате, ако наистина сте обсебени от това конкретно име.

Регистрация на частен домейн

Когато регистрирате име на домейн, ще трябва да предоставите реални данни: вашето име, адрес, телефонен номер, имейл, име на фирмата и т.н. Това ще бъде достъпно за обществеността, освен ако не използвате услуга за поверителност. Срещу допълнителни разходи можете да защитите поверителността си и да скриете личната си информация от обществото. Това е от полза, тъй като няма да получите спам на своя имейл адрес или няма да получите телефонни обаждания в късна нощ от непознати, които тъкмо взимат телефонния ви номер от базата данни на whois.

Експертни съвети относно регистрацията на домейн

Както споменахме по-рано, най-добре е да регистрирате .COM, ако е наличен, ако не и с други разширения от най-високо ниво. Винаги използвайте надеждни регистратори и не избирайте компании, които не са акредитирани от ICANN.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map