Πώς να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο με το Joomla

πώς να φτιάξετε ιστότοπο με το joomla


Αυτές τις μέρες είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο για τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζετε τον προγραμματισμό. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσω πώς να δημιουργήσετε έναν επαγγελματικό ιστότοπο επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας το Joomla CMS.

Το Joomla είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, μετά το WordPress. Το λογισμικό έχει ληφθεί πάνω από 50 εκατομμύρια φορές από την πρώτη του κυκλοφορία το 2005.

Κορυφαίοι ιστότοποι όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ή το Πανεπιστήμιο Συμμαχίας για Καθολική Εκπαίδευση βασίζονται στο Joomla Όχι μόνο τα πανεπιστήμια βασίζονται στη δύναμη αυτού του υπέροχου CMS, αλλά και σε ιστότοπους και πύλες ειδήσεων όπως το Linux.com, το TheHill.com, το MTV Greece και άλλα. Το τμήμα γνώσεων του InMotion Hosting βασίζεται επίσης στο Joomla.

Στη συνέχεια θα σας καθοδηγήσω στη διαδικασία δημιουργίας ενός ιστότοπου Joomla από το μηδέν:

 • Επιλέγοντας τον σωστό οικοδεσπότη Joomla
 • Εγκατάσταση και ρύθμιση παραμέτρων του Joomla
 • Εγκατάσταση επεκτάσεων, προτύπων και δημοσίευσης άρθρων

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε?

1. Επιλέξτε τον τέλειο οικοδεσπότη Ιστού Joomla

Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επιλέξουν έναν καλό οικοδεσπότη Ιστού. Με τόσα πολλά προγράμματα φιλοξενίας και εταιρείες διαθέσιμες στην αγορά, είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσετε ποιο σωστό σχέδιο ή εταιρεία θα ακολουθήσει. Με το Joomla είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρείτε έναν αξιόπιστο πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων.

επιλέξτε τέλειο οικοδεσπότη Ιστού joomla

Πολλοί πάροχοι φιλοξενίας προσφέρουν εργαλεία που σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε το Joomla στον ιστότοπό σας με δύο κλικ. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας καλός πάροχος φιλοξενίας Joomla. Επειδή το Joomla είναι λογισμικό με μεγάλο πόρο, χρειάζεται ένα αξιόπιστο πρόγραμμα φιλοξενίας. Η λανθασμένη επιλογή φιλοξενίας θα οδηγήσει σε αργή απόδοση του ιστότοπου.

Στη σελίδα φιλοξενίας joomla έχουμε περιγράψει πώς πρέπει να είναι ο ιδανικός πάροχος φιλοξενίας Joomla. Εδώ θα βρείτε επίσης τις 3 κορυφαίες εταιρείες που προτείνουμε για τη φιλοξενία του ιστότοπού σας στο Joomla.

1.1 Επιλογή του σωστού προγράμματος φιλοξενίας

Παρόλο που το Joomla θα χρησιμοποιήσει περισσότερους πόρους διακομιστή, δεν χρειάζεται να πάτε κατευθείαν για VPS ή αποκλειστικό διακομιστή. Το Joomla θα λειτουργεί ομαλά και σε κοινόχρηστο λογαριασμό φιλοξενίας, αλλά εξαρτάται πραγματικά από τον τύπο ιστότοπου που δημιουργείτε.

Για παράδειγμα, εάν δημιουργείτε έναν ιστότοπο για την εταιρεία σας, παρουσιάζοντας τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρει η επιχείρησή σας και ο ιστότοπός σας δέχεται περίπου 500 μοναδικούς επισκέπτες την ημέρα, η κοινή φιλοξενία είναι ο τρόπος να πάτε.

Εάν σκοπεύετε να εκτελέσετε ένα φόρουμ, έναν ιστότοπο κοινότητας ή έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, θα πρέπει σίγουρα να επιλέξετε έναν εικονικό διακομιστή.

Όποια και αν είναι η τοποθεσία Joomla που δημιουργείτε, βεβαιωθείτε ότι η φιλοξενία που θα επιλέξετε υποστηρίζει το λογισμικό. Όχι μόνο με το δωρεάν εργαλείο εγκατάστασης, αλλά και με κάποιο είδος σεμιναρίων ή ζωντανής υποστήριξης.

Το InMotion, για παράδειγμα, διαθέτει μια μεγάλη βάση δεδομένων για μαθήματα Joomla στην οποία μπορείτε να έχετε δωρεάν πρόσβαση και να μάθετε πώς να δημιουργείτε, να επεξεργάζεστε και να διορθώνετε πράγματα στο Joomla. Προσφέρουν επίσης τη βελτιστοποιημένη φιλοξενία Joomla, που σημαίνει ότι ο ιστότοπός σας θα τοποθετηθεί σε έναν διακομιστή που είχε ρυθμιστεί και προσαρμοστεί για ιστότοπους Joomla. Στο InMotion καθώς μεγαλώνει ο ιστότοπός σας, μπορείτε να επιλέξετε μεγαλύτερα σχέδια φιλοξενίας, διευκολύνοντας την αναβάθμιση και την υποβάθμιση μεταξύ πακέτων.

2. Πώς να εγκαταστήσετε το Joomla?

Όταν πρόκειται για την εγκατάσταση του Joomla στον ιστότοπό σας, έχετε δύο επιλογές: μη αυτόματη και αυτόματη εγκατάσταση. Η αυτόματη εγκατάσταση, πιο ακριβής, η εγκατάσταση του Joomla χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο είναι απλή. Απαιτείται πολύ ελάχιστη αλληλεπίδραση χρήστη.

Ενώ η μη αυτόματη εγκατάσταση απαιτεί λίγο περισσότερη προσπάθεια, επειδή τα αρχεία πρέπει να φορτωθούν με μη αυτόματο τρόπο στο διακομιστή, η βάση δεδομένων πρέπει να δημιουργηθεί από το χρήστη και η διαδικασία εγκατάστασης θα διαρκέσει περισσότερο.

Στο επόμενο μέρος αυτού του σεμιναρίου θα σας δείξω και τις δύο μεθόδους. Η μη αυτόματη εγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε διακομιστή φιλοξενίας ιστοσελίδων που υποστηρίζει MySQL και PHP, ενώ η αυτόματη εγκατάσταση θα παρουσιαστεί στο πρόγραμμα φιλοξενίας cPanel της InMotion.

2.1 Εγκαταστήστε το Joomla χειροκίνητα

Εάν δημιουργείτε έναν νέο ιστότοπο Joomla από το μηδέν, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε την τελευταία σταθερή έκδοση από Joomla.org, κατεβάστε το δωρεάν. Κατεβάστε το αρχειοθετημένο αρχείο και αποθηκεύστε το στον υπολογιστή σας.

κατεβάστε την τελευταία έκδοση του joomla

Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, η χρήση ενός προγράμματος-πελάτη FPT ή η χρήση του FileManager από τον πίνακα φιλοξενίας σας, ανεβάστε και εξαγάγετε αρχεία στο διακομιστή. Ανεβάστε τα αρχεία στο φάκελο του τομέα στον οποίο θα εγκατασταθεί το σύστημα.

Η μεταφόρτωση των αρχείων θα διαρκέσει λίγο, αλλά εκείνη τη στιγμή μπορείτε να δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων MySQL. Πρόσβαση στο εργαλείο MySQL Wizard στον πίνακα ελέγχου φιλοξενίας, θα μπορείτε να ρυθμίσετε τη βάση δεδομένων. Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε (τεκμηριωμένα με στιγμιότυπα οθόνης παρακάτω):

 • Βήμα 0 – πρόσβαση στο εργαλείο MySQL Wizard
 • Βήμα 1 – δημιουργία βάσης δεδομένων
 • Βήμα 2 – Δημιουργήστε έναν χρήστη βάσης δεδομένων και ορίστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης
 • Βήμα 3 – Προσθήκη χρήστη στη βάση δεδομένων με “Όλα τα δικαιώματα”
 • Βήμα 4 – ολοκληρώστε τις λήψεις

step1 step2 δημιουργία βάσης δεδομένων και χρήστη βάσης δεδομένων

step3 προσθήκη χρήστη στη βάση δεδομένων

Η δημιουργία βάσης δεδομένων step4 ολοκληρώθηκε

Μόλις φορτωθούν τα αρχεία και η βάση δεδομένων είναι έτοιμη, μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του Joomla μεταβαίνοντας στο όνομα τομέα σας.

Θα ακολουθήσετε τα ακόλουθα 3 βήματα:

1. Διαμόρφωση – εδώ θα πρέπει να ορίσετε τον τίτλο του ιστότοπου και τα στοιχεία σύνδεσης Super User (διαχειριστής). Η γλώσσα του ιστότοπού σας θα επιλεγεί επίσης εδώ. Από προεπιλογή, κάθε εγκατάσταση του Joomla έχει ρυθμιστεί για εγκατάσταση στα Αγγλικά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε άλλη γλώσσα από το αναπτυσσόμενο μενού.

step1 διαμόρφωση joomla

2. Βάση δεδομένων – εδώ θα συνδέσετε τα αρχεία Joomla με τη βάση δεδομένων που έχετε δημιουργήσει νωρίτερα. απλώς προσθέστε το όνομα της βάσης δεδομένων, τον χρήστη της βάσης δεδομένων και τον κωδικό πρόσβασης και προχωρήστε στο επόμενο βήμα

βήμα 2 συνδέστε το joomla με βάση δεδομένων

3. Επισκόπηση – εδώ μπορείτε να επιλέξετε να εγκαταστήσετε ορισμένα δείγματα δεδομένων στον ιστότοπό σας ή μπορείτε να αφήσετε τα πάντα κενά. Εάν όλα έχουν ρυθμιστεί, ολοκληρώστε την εργασία κάνοντας κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση”.

step3 εγκαταστήστε δείγματα δεδομένων joomla

Η εγκατάσταση θα διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα.

step4 εγκατάσταση joomla cms

Εάν όλα πήγαν καλά, θα εμφανιστεί η ακόλουθη οθόνη. Κάντε κλικ στο κουμπί “Κατάργηση φακέλου εγκατάστασης” και τελειώσατε. Τώρα μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπό σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση στην περιοχή διαχείρισης.

βήμα 5 αφαιρέστε το φάκελο εγκατάστασης joomla

2.2 Εγκαταστήστε αυτόματα το Joomla με Softaculous

Με το InMotion μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτόματα το Joomla από το cPanel. Κατά την εγγραφή, θα λάβετε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεστε για πρόσβαση στον λογαριασμό cPanel. Μόλις συνδεθείτε στον πίνακα ελέγχου του λογαριασμού φιλοξενίας, μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και αναζητήστε το λογότυπο Joomla.

εγκαταστήστε το joomla με softaculous

Κάνοντας κλικ στο μικρό εικονίδιο Joomla, θα μεταφερθείτε σε μια νέα σελίδα: Softaculous, όπου μπορείτε να επιλέξετε τον τομέα στον οποίο θέλετε να εγκαταστήσετε το Joomla. Ακολουθεί ένα αναλυτικό σεμινάριο σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης του Joomla στο InMotin Hosting.

Εδώ είναι ένα βίντεο που εξηγεί πώς λειτουργεί το Softaculous:

3. Ρυθμίστε τον ιστότοπό σας στο Joomla

Σε αυτό το σημείο, ο ιστότοπός σας είναι διαδικτυακός. Τώρα μπορείτε να μεταβείτε και να δημοσιεύσετε άρθρα, να ανεβάσετε εικόνες και να ρυθμίσετε την επαφή, σχετικά με και άλλες σελίδες. Αλλά αν σκοπεύετε να δημιουργήσετε έναν επαγγελματικό ιστότοπο από το Joomla, θα θελήσετε να κάνετε περισσότερες προσαρμογές σε αυτόν. Για παράδειγμα, το Joomla διαθέτει μια πολύ κακή δομή διευθύνσεων URL. Η προεπιλεγμένη σχεδίαση που συνοδεύει το Joomla 3 φαίνεται πολύ απλή και απλή. Στη συνέχεια θα σας δείξω πώς να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές και να προσαρμόσετε τον ιστότοπό σας στο Joomla ώστε να φαίνεται καλό τόσο για τους επισκέπτες του ιστότοπού σας όσο και για τις μηχανές αναζήτησης.

Για να συνδεθείτε στο πίσω μέρος του ιστότοπού σας στο Joomla, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση στην ακόλουθη σελίδα: yourwebsite.com/administrator, πληκτρολογήστε τον χρήστη διαχειριστή και τον κωδικό πρόσβασης που έχετε ορίσει κατά την εγκατάσταση του Joomla και ξεκινήστε τη διαμόρφωση του ιστότοπού σας.

3.1 Αλλαγή καθολικής διαμόρφωσης και ενεργοποίηση διευθύνσεων URL SEF

Θα πρέπει να ξεκινήσετε με τη διαμόρφωση του ιστότοπού σας στην ενότητα Administrator / System / Global Configuration. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση του ιστότοπου. Αν θέλετε να το κρύψετε από τα αδιάκριτα μάτια κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, μπορείτε να τοποθετήσετε τον ιστότοπο εκτός σύνδεσης εδώ. Σε αυτήν την ενότητα μπορείτε επίσης να αλλάξετε τον τίτλο του ιστότοπου, να αλλάξετε το πρόγραμμα επεξεργασίας περιεχομένου, να ορίσετε μετα-περιγραφή και μετα-ετικέτες για την αρχική σελίδα. Στην καθολική διαμόρφωση μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις διευθύνσεις URL της μηχανής αναζήτησης και να χρησιμοποιήσετε την επανεγγραφή URL.

Για να ενεργοποιήσετε την επανεγγραφή της διεύθυνσης URL, θα πρέπει να μετονομάσετε το αρχείο htaccess.txt σε .htaccess και να το κάνετε εγγράψιμο (αυτό το αρχείο βρίσκεται στην εγκατάσταση του root joomla και μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση μέσω FTP ή FileManager).

joomla ιστοσελίδα seo ρυθμίσεις

Ακόμα εδώ, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη συμπίεση σελίδας Gzip καθώς και να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις της προσωρινής μνήμης. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν ο ιστότοπός σας είναι έτοιμος για δημόσια χρήση.

3.2 Δημιουργία κατηγοριών και δημοσίευση άρθρων

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε τη δομή του ιστότοπου, προσθέτοντας τις απαραίτητες κατηγορίες. Σε αυτό το σημείο, δεν χρειάζεται να ανεβάσετε όλο το περιεχόμενό σας, αλλά ορισμένα άρθρα χρειάζονται για να μπορείτε να ρυθμίσετε μενού και σελίδες. Εάν έχετε εγκαταστήσει δείγματα δεδομένων, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε προς το παρόν. Ωστόσο, μην ξεχάσετε να διαγράψετε όλα τα δείγματα δεδομένων μόλις τελειώσετε. Για να δημιουργήσετε κατηγορίες και άρθρα μεταβείτε στη διεύθυνση: Διαχειριστής / Περιεχόμενο / Κατηγορίες.

3.3 Εγκατάσταση απαραίτητων επεκτάσεων: Modules, Plugins, Components

Στον κατάλογο επεκτάσεων Joomla υπάρχουν περισσότερες από 7000 αναφερόμενες επεκτάσεις. Υπάρχουν εκατοντάδες περισσότερα που δεν αναφέρονται εδώ. Ορισμένες από αυτές είναι εμπορικές, αλλά οι περισσότερες από τις επεκτάσεις Joomla μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν. Μην δεσμεύεστε υπερβολικά με την εγκατάσταση πάρα πολλών ενοτήτων ή στοιχείων στον ιστότοπό σας. Πάρα πολλές επεκτάσεις θα επιβραδύνουν τον ιστότοπό σας, επομένως εγκαταστήστε μόνο αυτές που θα χρησιμοποιηθούν. Εγκαταστήστε λειτουργικές μονάδες, πρόσθετα και στοιχεία στο Administrator / Extensions / Manage.

εγκατάσταση επεκτάσεων joomla

3.4 Δημιουργία κατηγοριών μενού και στοιχείων μενού

Τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε τη δομή του μενού. Αρχικά, προσθέστε μια κατηγορία μενού και, στη συνέχεια, προσθέστε τα στοιχεία του μενού. Κατά τη δημιουργία ενός νέου στοιχείου μενού, μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη λίστα τύπων μενού. Τα μενού μπορούν να συνδεθούν απευθείας σε ένα άρθρο, σε blog, κατηγορία κ.λπ. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με μια φόρμα επικοινωνίας, καθώς και με άλλες επεκτάσεις. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε στοιχεία μενού με προσαρμοσμένες διευθύνσεις URL, ακόμη και εξωτερικά μενού σύνδεσης. Κάντε το στο Διαχειριστής / Μενού / Διαχείριση.

Για να έχετε ένα αναπτυσσόμενο μενού στον ιστότοπό σας, απαιτείται επίσης να προσθέσετε υπομενού. Τα περισσότερα πρότυπα παρέχονται με προεπιλεγμένα αναπτυσσόμενα μενού, αλλά μπορείτε πάντα να βρείτε ένα ωραίο αναπτυσσόμενο μενού στον κατάλογο επεκτάσεων, εάν το πρότυπο που σας αρέσει δεν συνοδεύεται από αυτήν την ενσωματωμένη λειτουργία.

3.5 Εγκατάσταση και αλλαγή προτύπου

Εάν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα δωρεάν πρότυπο Joomla στον ιστότοπό σας. Υπάρχουν συνήθως εκατοντάδες ιστότοποι όπου μπορείτε να βρείτε επαγγελματικά πρότυπα και να τα κατεβάσετε δωρεάν.

Εάν μπορείτε να πληρώσετε για το πρότυπο, μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια λέσχη προτύπων Joomla, όπου θα μπορείτε να επιλέξετε από δεκάδες διαφορετικά πρότυπα ή μπορείτε να δείτε το ThemeForest, από όπου μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα από 650 πρότυπα Joomla premium.

επαγγελματικά πρότυπα joomla

Να επιλέγετε πάντα ένα πρότυπο, το οποίο συνοδεύεται από ένα είδος τεκμηρίωσης, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε πώς να το ρυθμίσετε και να βρείτε τις θέσεις της μονάδας..

Εγκαταστήστε το πρότυπο μέσω του προγράμματος εγκατάστασης επέκτασης και ενεργοποιήστε το στο Administrator / Extensions / Templates. Μόλις το πρότυπό σας είναι ενεργό, μπορείτε να δημοσιεύσετε τις ενότητες στις θέσεις που είναι διαθέσιμες με το πρότυπο.

3.6 Ρύθμιση και δημοσίευση ενοτήτων

Η βασική εγκατάσταση του Joomla διαθέτει πολλές ενσωματωμένες μονάδες. Εάν έχετε επιλέξει να εγκαταστήσετε δείγματα δεδομένων, υπάρχουν ορισμένες διαθέσιμες λειτουργικές μονάδες στο Module manager, διαφορετικά θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μόνοι σας τις μονάδες στο Administrator / Extensions / Modules.

Δημιουργήστε τις ενότητες που χρειάζεστε και δημοσιεύστε τις στις διαθέσιμες θέσεις της ενότητας. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για τις πιο κοινές χρησιμοποιούμενες ενότητες:

 • Ενότητα μενού
 • Προσαρμοσμένο HTML
 • Ενότητα σύνδεσης
 • Ενότητα αναζήτησης
 • πρόσφατα άρθρα
 • Ενότητα ετικετών
 • Ενότητα παρουσίασης διαφανειών

Οι ενότητες είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του ιστότοπού σας, επειδή αυτά διασπώνουν την απλή, βαρετή διάταξη του άρθρου και κάνουν τον ιστότοπό σας πιο διασκεδαστικό.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε με τον ιστότοπό σας στο Joomla?

Προσπάθησα να κάνω αυτό το σεμινάριο όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα μέρη που δεν έχουν αναλυθεί όσο ήθελα. Υπόσχομαι ότι θα κάνω περισσότερο φροντιστήριο για το Joomla τις επόμενες δύο εβδομάδες. Πιστεύω πραγματικά ότι με αυτόν τον οδηγό θα μπορείτε να ξεκινήσετε με τον ιστότοπό σας στο Joomla. Εάν δεν διαθέτετε ακόμη οικοδεσπότη Ιστού, σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά στην προσφορά InMotionHosting.com. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να λάβετε έκπτωση 47% από τη φιλοξενία Ιστού και επίσης ένα δωρεάν όνομα τομέα.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προτάσεις σχετικά με το πώς μπορώ να βελτιώσω αυτό το σεμινάριο, μην διστάσετε να αφήσετε τα σχόλιά σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων. Καλή τύχη με τον ιστότοπό σας!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map