PHP vs Python – Ποιες είναι οι διαφορές και ομοιότητες;

python εναντίον php


Η PHP και η Python είναι δύο πολύ δημοφιλείς γλώσσες κωδικοποίησης που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Η PHP είναι μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες γλώσσες προγραμματισμού για την ανάπτυξη ιστού, ενώ η Python είναι μια ισχυρή γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης που επιτρέπει τον έλεγχο πρωτοτύπων ως απρόσκοπτο προγραμματισμό. Και οι δύο είναι ανοιχτού κώδικα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από οποιονδήποτε. Και οι δύο είναι εύκολο να μάθουν, χάρη στα τεράστια διαθέσιμα έγγραφα και τις τεράστιες κοινότητές τους.

Και οι δύο αυτές γλώσσες προγραμματισμού διαφέρουν ως προς τη λειτουργικότητα και τα χαρακτηριστικά και χρησιμοποιούνται ευρέως για διαφορετικούς σκοπούς. Καθένα από αυτά έχει εξαιρετικές γλώσσες για την ανάπτυξη ιστού, ανάλογα με το είδος της ανάπτυξης ιστού που θέλετε να κάνετε. Αλλά αν θέλετε να κάνετε ανάπτυξη ιστοσελίδων με την Python, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πρόσθετες ενότητες και πλαίσια όπως Django ή Flask.

Η Python είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιείται πολύ στα γραφικά, τη μηχανική και την επιστήμη. Επιτρέπει γρήγορη και απρόσκοπτη σύνταξη εφαρμογών και ανάπτυξη πρωτοτύπων.

Αν θέλετε να επεκτείνετε τις δεξιότητές σας προγραμματισμού, να μάθετε την πρώτη σας γλώσσα προγραμματισμού ή να μάθετε μια νέα, εδώ μπορείτε να μάθετε τα περισσότερα από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να σας ξεσηκώσουν στο δεξί πόδι και να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τη γλώσσα θα πρέπει να μάθεις. Αλλά το καλύτερο θα ήταν να μάθετε και τους δύο, καθώς η PHP είναι απλή και ένα εκπληκτικό εργαλείο ανάπτυξης ιστού, ενώ η Python είναι απλώς χρήσιμη και διασκεδαστική!

Τι είναι η PHP?

PHP ή το Hypertext Processor είναι ένας γενικός σκοπός και μια γλώσσα scripting από διακομιστή, που χρησιμοποιείται κυρίως για την εκτέλεση εργασιών ανάπτυξης ιστού, όπως η δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων. Όντας μια αντικειμενοστρεφής γλώσσα προγραμματισμού, επιτρέπει στους προγραμματιστές να χειρίζονται δημιουργικές εργασίες πιο εύκολα από άλλες γλώσσες. Μοιράζεται μια παρόμοια σύνταξη με C και C ++. Μπορείτε να διακρίνετε ένα αρχείο PHP από άλλα κοιτάζοντας την επέκταση .php. Μπορεί επίσης να ενσωματωθεί σε ιστοσελίδα HTML, γεγονός που καθιστά εύκολη την ανάπτυξη δυναμικών ιστοσελίδων.

Δεδομένου ότι είναι γλώσσα δέσμης ενεργειών από διακομιστή, εκτελείται σε διακομιστή, αντί για τον υπολογιστή του πελάτη. Οι λειτουργίες εκτελούνται στον διακομιστή και επιστρέφονται στον τελικό χρήστη. Χρησιμοποιείται σε διακομιστές Linux στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλές δημοφιλείς βάσεις δεδομένων όπως Oracle, MySQL, Postgre SQL, Sybase, Microsoft SQL Server και Informix. Η PHP έχει επί του παρόντος το 82% του μεριδίου αγοράς, καθιστώντας το μία από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες scripting από την πλευρά του διακομιστή. Είναι πολύ απλό για κάθε νεοφερμένο και προσφέρει πολλές προηγμένες δυνατότητες για έμπειρους προγραμματιστές. Παρόλο που η PHP επικεντρώνεται κυρίως στο scripting από την πλευρά του διακομιστή, μπορείτε να κάνετε πολύ περισσότερα με αυτό.

Για παράδειγμα, η PHP σάς επιτρέπει να κάνετε πράγματα όπως:

 • Δημιουργήστε εύκολα δυναμικές ιστοσελίδες και αρχεία.
 • Στείλτε email σε χρήστες από μια φόρμα. Οι χρήστες μπορούν να συμπληρώσουν μια φόρμα στον ιστότοπό σας ως τρόπο επικοινωνίας μαζί σας και κοινοποίησης των πληροφοριών τους μαζί σας. Μπορείτε να τους δώσετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται στο email που τους στέλνετε.
 • Συλλέξτε αυτόματα δεδομένα από το Διαδίκτυο. Μπορείτε να συλλέξετε πράγματα όπως εικόνες, διάφορα περιεχόμενα, πληροφορίες χρήστη και αριθμούς πιστωτικών καρτών και ούτω καθεξής.
 • Μπορείτε να παρακολουθείτε τους χρήστες του ιστότοπού σας. Η PHP σάς επιτρέπει να στέλνετε και να λαμβάνετε εύκολα cookies που σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με τον ιστότοπό σας.
 • Δημιουργήστε μια σύνδεση μέλους. Η PHP σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε μια ειδική περιοχή για τα μέλη του ιστότοπού σας εάν θέλετε να φιλοξενήσετε περιεχόμενο επί πληρωμή ή απλώς θέλετε να έχετε εγγεγραμμένους χρήστες.
 • Γράψτε εφαρμογές για επιτραπέζιους υπολογιστές. Δεν είναι η καλύτερη γλώσσα που μπορείτε να επιλέξετε για την ανάπτυξη εφαρμογών για επιτραπέζιους υπολογιστές με γραφικό περιβάλλον εργασίας χρήστη, αλλά αν γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε την PHP αρκετά καλά, μπορείτε εύκολα να το κάνετε.
 • Δημιουργήστε ένα ρολόι, ημερολόγια και πολλά δυναμικά πράγματα. Μπορείτε να επεξεργαστείτε δυναμικά όλες τις πληροφορίες που θέλετε, έτσι ο ουρανός είναι το όριο, στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε την PHP για την ανάπτυξη του ιστότοπού σας.

Πλεονεκτήματα της PHP

 • Συμβατότητα μεταξύ πλατφορμών – Η PHP εκτελείται σε περισσότερα μεγάλα λειτουργικά συστήματα όπως Windows, Linux, Mac OS και σχεδόν σε κάθε είδος βάσης δεδομένων.
 • Ταχεία απόδοση – Ένα σενάριο γραμμένο σε PHP αποδίδει πολύ πιο γρήγορα από αυτά που γράφτηκαν μερικές άλλες γλώσσες δέσμης ενεργειών όπως το JavaScript ή το ASP.Net.
 • Γλώσσα προγραμματισμού με βάθος κώδικα – Η PHP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πολύπλοκων συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου (CMS) όπως WordPress, Drupal, Joomla και Magento. Δεν υπάρχει ανάγκη για επεξεργαστή κώδικα ή μεταγλωττιστή.
 • Σχεδόν κάθε πάροχος φιλοξενίας υποστηρίζει PHP – Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού και σχεδόν κάθε πάροχος φιλοξενίας την υποστηρίζει, καθώς δεν έχει προβλήματα συμβατότητας όταν μια εφαρμογή PHP πρέπει να εκτελείται ζωντανά.
 • Είναι σταθερό – Η PHP έχει πολλή υποστήριξη προγραμματιστή ως τη ραχοκοκαλιά της, οπότε αν υπάρχουν προβληματικά σφάλματα, κάποιος θα είναι έτοιμος να το επιδιορθώσει, μόλις ανακαλυφθούν.

Μειονεκτήματα της PHP

 • Ασφάλεια – Δεδομένου ότι η PHP είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα, υπάρχει χώρος για οποιονδήποτε να ανακαλύψει τυχόν εγγενή σφάλματα ή τρύπες βρόχου που μπορούν να εκμεταλλευτούν.
 • Πιο αργό από τους νέους ανταγωνιστές – Η PHP είναι γρήγορη αλλά όχι πιο γρήγορη από τις νεότερες γλώσσες scripting από το διακομιστή, όπως το Node.js.
 • Η PHP είναι ιδανική για λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά όχι τόσο καλή για μεγαλύτερη εφαρμογή – Θα ήταν δύσκολο να προγραμματιστεί μια εφαρμογή μεγάλης κλίμακας με PHP και θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί.

Τι είναι η Python?

Πύθων είναι μια γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, ερμηνευμένη και αντικειμενοστρεφής που συνδυάζεται με δυναμική δέσμευση και δυναμική πληκτρολόγηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εφαρμογών με γρήγορο ρυθμό και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση των υπαρχόντων στοιχείων μιας μεγαλύτερης εφαρμογής. Έχει μια πολύ απλή σύνταξη που είναι εύκολο να μάθει, γι ‘αυτό χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για τη διδασκαλία των μαθητών στον προγραμματισμό. Περίπου το 60% των σχολείων χρησιμοποιούν την Python ως εισαγωγική γλώσσα στον προγραμματισμό. Η εσοχή των πηγών πηγής της Python κάνει τον κώδικά του πολύ πιο εύκολο να διαβαστεί και να κατανοηθεί από κοινού.

Δεν χρειάζεται να μεταγλωττίσετε το python, το οποίο προσφέρει ένα τεράστιο ποσό παραγωγικότητας, κάνοντας τον κύκλο επεξεργασίας-δοκιμής-εντοπισμού σφαλμάτων πολύ πιο γρήγορος. Είναι πολύ εύκολο να κάνετε εντοπισμό σφαλμάτων προγραμμάτων Python, καθώς σε περίπτωση κακής εισαγωγής. Ένα σφάλμα θα δημιουργήσει μια εξαίρεση μόνο όταν ο διερμηνέας ανακαλύψει το σφάλμα. Εάν το πρόγραμμα δεν έχει την εξαίρεση, θα εκτυπώσει ένα ίχνος στοίβας.

Το πρόγραμμα εντοπισμού σφαλμάτων είναι γραμμένο στο ίδιο το Python και μαρτυρεί την εξαιρετική ενδοσκοπική ισχύ της Python.

Πλεονεκτήματα της Python

 • Τα προγράμματα είναι ευανάγνωστα – Χάρη στην κομψή σύνταξη του Python, είναι πολύ πιο εύκολο να διαβάζεις και να γράφεις από πολλές άλλες γλώσσες εκεί έξω.
 • Εύχρηστος – Η εφαρμογή ενός προγράμματος είναι απλή και απλή, γι ‘αυτό το Python χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάπτυξη πρωτοτύπων.
 • Εύκολη επέκταση – Μπορείτε πάντα να προσθέσετε νέες ενότητες που εφαρμόζονται και συντάσσονται σε μια γλώσσα όπως C ή C++.
 • Υποστηρίζει αντικειμενοστραφή προγραμματισμός με πολλαπλές κληρονομιά και τάξεις.
 • Προηγμένες δυνατότητες προγραμματισμού – Η Python διαθέτει κατανοητές λιστών, γεννήτριες και πολλά άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά.
 • Έχει πολλές εξειδικευμένες ομάδες ενδιαφέροντος – Η Python έχει μια μεγάλη κοινότητα και πολλά διαφορετικά μέρη που όλα εστιάζουν σε διαφορετικά πράγματα, όπως επιστημονικές προσπάθειες ή πρωτότυπα.

Μειονεκτήματα της Python

 • Η Python είναι αργή. Πολύ πιο αργό από το C ++, το PHP και πολλές άλλες γλώσσες προγραμματισμού.
 • Το Python δεν είναι κατάλληλο για εργασίες πολλαπλών επεξεργαστών / πολλαπλών πυρήνων.
 • Έχει πολλούς περιορισμούς με πρόσβαση στη βάση δεδομένων.
 • Δεν είναι καλή γλώσσα για ανάπτυξη κινητών.
 • Έχει πολλούς σχεδιασμούς περιορισμούς. Η Python είναι μια δυναμικά δακτυλογραφημένη γλώσσα, επομένως έχει περισσότερα σφάλματα που εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια του χρόνου εκτέλεσης και συνεπώς απαιτεί πολύ περισσότερες δοκιμές.

PHP εναντίον PYTHON

Αυτές οι δύο γλώσσες προγραμματισμού διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά τη χρήση, τις δυνατότητες και τη λειτουργικότητα, αλλά έχουν επίσης πολύ κοινό έδαφος. Οι προγραμματιστές πρέπει να τα κατανοήσουν για να γνωρίζουν ποιες γλώσσες πρέπει να χρησιμοποιούν για την καλύτερη εκτέλεση ορισμένων εργασιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί αμέσως από το ρόπαλο ότι ενώ η PHP διαθέτει ενσωματωμένες δυνατότητες ανάπτυξης ιστού, η Python βασίζεται σε πρόσθετα modules.

Κοινά χαρακτηριστικά PHP και Python

 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προγραμματισμό και δέσμες ενεργειών γενικού σκοπού.
 • Και οι δύο γλώσσες ερμηνεύονται, γλώσσες υψηλού επιπέδου που έχουν δυναμική πληκτρολόγηση.
 • Και οι δύο είναι γλώσσες ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζονται από μεγάλες κοινότητες προγραμματιστών.
 • Και οι δύο είναι εύκολα κατανοητοί και εύκολο να μάθουν.
 • Και οι δύο γλώσσες έχουν υποστήριξη για αλυσοποίηση μεθόδου.
 • Και οι δύο είναι εύκολο να επεκταθούν σε Java, C και C++.
 • Και οι δύο έχουν υποστήριξη για μεταβλητό αριθμό ορισμάτων συνάρτησης.
 • Έχουν μεμονωμένες δηλώσεις για όλους τους τύπους δεδομένων.

Διαφορές μεταξύ PHP και Python

Επιτέλους φτάσαμε στο αποκορύφωμα της σύγκρισής μας. Είναι καιρός να εξετάσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ PHP και Python που τις ξεχωρίζουν. Χωρίς άλλη παραλλαγή, ας το καταλάβουμε!

Η Python έχει έναν πιο αναγνώσιμο και μινιμαλιστικό κώδικα – Η φιλοσοφία σχεδιασμού της Python δίνει έμφαση στην αναγνωσιμότητα του κώδικα. Αυτό διευκολύνει τους προγραμματιστές να γράφουν οργανωμένο και καθαρό κώδικα, ανεξάρτητα από την κλίμακα του έργου ή το μέγεθος του προγράμματος. Είναι εύκολο να δημιουργήσετε πολύπλοκες εφαρμογές σε ελάχιστο χρόνο με την Python.

Παραδείγματα – Και οι δύο γλώσσες έχουν ομοιότητες και διαθέτουν έναν αριθμό κοινών παραδειγμάτων προγραμματισμού. Το Python διαθέτει υποστήριξη για στυλ προγραμματισμού, αντικειμενοστρεφή, λειτουργικά και καλά δομημένα. Η PHP έχει λειτουργικό, αντικειμενοστρεφόμενο, ανακλαστικό, διαδικαστικό στυλ προγραμματισμού.

Το Python είναι πιο ευέλικτο αλλά δεν είναι τόσο καλό για την ανάπτυξη εφαρμογών ιστού – Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη όλων των ειδών λογισμικού και εφαρμογών. Είναι επίσης ιδανικό για τη δημιουργία επιστημονικών εφαρμογών, πρωτοτύπων και εφαρμογών που πρέπει να επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από την PHP, αλλά δεν είναι τόσο καλή για την ανάπτυξη εφαρμογών ιστού.

Η PHP είναι καλύτερη για ανάπτυξη ιστοσελίδων – Η PHP σχεδιάστηκε με γνώμονα την ανάπτυξη ιστού, συνεπώς συνοδεύεται από πολλές ενσωματωμένες δυνατότητες ανάπτυξης ιστού. Το να γράφεις ιστότοπους είναι ευκολότερο να γράφεις σε PHP από το Python, αφού το Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης. Αλλά με τις σωστές λειτουργικές μονάδες τρίτων, το Python μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης ιστού επίσης.

Η Python είναι πιο ασφαλής – Η Python θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς γλώσσες προγραμματισμού εκεί έξω αυτήν τη στιγμή. Έχει πολλά χαρακτηριστικά ασφαλείας που το καθιστούν ιδανικό για γρήγορη σύνταξη σύνθετων εφαρμογών με συγκεκριμένους στόχους και λειτουργίες.

Οι εφαρμογές PHP έχουν πολλά ζητήματα ασφαλείας που μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόσθετα εργαλεία που ενισχύουν την ασφάλειά τους.

συμπέρασμα

Το να αποφασίσετε αν η PHP ή η Python είναι καλύτερη είναι μια δύσκολη πρόκληση, ακόμη και αν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις. Στο τέλος, όλα εξαρτώνται από τις εργασίες που έχετε και τις προσωπικές σας απαιτήσεις.

Η PHP είναι η πρώτη επιλογή για προγραμματιστές που επιθυμούν να αναπτύξουν σύγχρονες ιστοσελίδες και εφαρμογές Διαδικτύου. Αυτά έχουν μεγάλη σταθερότητα και μπορούν να αναπτυχθούν με ταχύ ρυθμό. Είναι επίσης πιο εύκολο να βρείτε web hosting με υποστήριξη για PHP από το Python. Ενώ σχεδόν κάθε εταιρεία φιλοξενίας υποστηρίζει τη νεότερη έκδοση της PHP, έχουν διάφορες επιλογές Python. Η PHP είναι ενσωματωμένη στον διακομιστή ιστού. Οι εφαρμογές Python μπορούν να ενσωματωθούν στον web-server ή να εκτελεστούν σε μια ξεχωριστή διαδικασία, κάτι που θα μπορούσε να το κάνει λιγότερο σταθερό και πιο αργό στο τέλος. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για μια μη συνεχή διαδικασία, που σημαίνει ότι μια νέα διαδικασία θα δημιουργηθεί σε κάθε αίτημα διακομιστή.

Η Python από την άλλη πλευρά επικεντρώνεται περισσότερο στον προγραμματισμό γενικού σκοπού, στο πρωτότυπο και στον ισχυρό κώδικα. Προσφέρει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν επεκτάσιμες εφαρμογές λογισμικού. Είναι επίσης καλό για την ανάπτυξη ιστού, αν και απαιτεί έναν αριθμό πρόσθετων ενοτήτων.

Έτσι, πριν ξεκινήσετε ένα νέο έργο, είναι σημαντικό για κάθε προγραμματιστή να αξιολογήσει τις δυνατότητες τόσο της Python όσο και της PHP για να μάθει ακριβώς τι θα λειτουργήσει καλύτερα για αυτούς. Μόλις γνωρίζετε τα ακριβή χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του έργου σας, γίνεται ευκολότερο να βρείτε μια γλώσσα προγραμματισμού που να τους συγχαρεί.

3 καλύτεροι πάροχοι φιλοξενίας PHP και Python

Είτε πρόκειται για τη γλώσσα προγραμματισμού που θα επιλέξετε για να ξεκινήσετε το επόμενο διαδικτυακό σας έργο, θα χρειαστείτε μια αξιόπιστη υπηρεσία. Έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με τις καλύτερες εταιρείες φιλοξενίας που είναι εξαιρετικές τόσο για την PHP όσο και για την Python.

Εταιρία
Τιμή προσφοράς

1φθηνή φιλοξενία για php και python3,49 $ / μήνα
2η καλύτερη φιλοξενία για php και python3,95 $ / μήνα
3αξιόπιστη φιλοξενία για python και php3,95 $ / μήνα
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map