Γιατί πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο μάρκετινγκ για τη μικρή επιχείρησή σας;

δημιουργία σχεδίου μάρκετινγκ μικρών επιχειρήσεων


Το ξεκίνημα με τη δική σας επιχείρηση είναι συχνά τρομακτικό και δύσκολο, αλλά εάν προετοιμαστείτε σωστά για αυτήν τη νέα περιπέτεια, μπορείτε να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια που σίγουρα θα συναντήσετε και θα γίνετε επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ένας από τους πυλώνες στους οποίους πρέπει να χτίσετε τη μικρή σας επιχείρηση είναι ένα καλό σχέδιο μάρκετινγκ.

Γιατί πρέπει να έχετε ένα σχέδιο μάρκετινγκ?

Πολλοί άνθρωποι που αποφασίζουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση υποτιμούν τη σημασία ενός σταθερού σχεδίου μάρκετινγκ. Πιστεύουν ότι εάν το προϊόν ή η υπηρεσία είναι αρκετά καλό, δεν υπάρχει ανάγκη για το μάρκετινγκ. Παρόλο που αυτό έχει κάποια λογική σήμερα, όταν ζούμε στον κόσμο των κοινωνικών μέσων, όπου τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας μπορούν να διαφημιστούν από τους ανθρώπους που είναι ευχαριστημένοι με τα πράγματα που προσφέρετε και παρέχετε, αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετά καλό. Έχοντας ένα σχέδιο μάρκετινγκ μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε προϊόντα ή υπηρεσίες που ταιριάζουν στις ανάγκες της στοχευμένης αγοράς σας. Βοηθά επίσης τους πελάτες σας να καταλάβουν τι είναι τόσο υπέροχο για το προϊόν ή την υπηρεσία σας για να το διαχωρίσετε από τον ανταγωνισμό.

Παρόλο που χρειάζεται πολύς χρόνος, προσπάθεια και έρευνα για να αναπτυχθεί ένα καλό σχέδιο μάρκετινγκ για τη μικρή σας επιχείρηση, θα αποδώσει μακροπρόθεσμα και θα συμβάλει, σε μεγάλο βαθμό, σε οποιαδήποτε επιτυχία επιτυγχάνει η εταιρεία σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσετε στο σχέδιο μάρκετινγκ που θα το καταστήσουν ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο θα βοηθήσει την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί και να επιτύχει.

Πώς να δημιουργήσετε ένα σχέδιο μάρκετινγκ?

Όπως είπαμε ήδη, η δημιουργία ενός σχεδίου μάρκετινγκ είναι μια μακρά διαδικασία και περιλαμβάνει πολλή προσπάθεια και έρευνα. Για να δημιουργήσετε ένα υπέροχο σχέδιο μάρκετινγκ που θα είναι ένα φανταστικό εργαλείο για να φτάσετε την επιχείρησή σας στο σημείο που θέλετε να πάει, πρέπει να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις και να ορίσετε πολλά σημαντικά πράγματα που θα επηρεάσουν την επιχείρησή σας και την επιτυχία σας.

Στρατηγική μάρκετινγκ

Πριν ξεκινήσετε με τη δημιουργία του σχεδίου μάρκετινγκ, πρέπει να αναρωτηθείτε πώς θα υποστηρίζει αυτό το σχέδιο μάρκετινγκ τους επιχειρηματικούς σας στόχους. Το να έχετε μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για τους στόχους σας είναι το θέμα της στρατηγικής μάρκετινγκ.

Η στρατηγική μάρκετινγκ σας επισημαίνει τι θέλετε και πρέπει να κάνετε και μόλις το γνωρίζετε, μπορείτε να προχωρήσετε στη δημιουργία ενός σχεδίου μάρκετινγκ που μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε αυτούς τους στόχους. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να μην έχετε ορίσει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς στόχους, πρέπει να το κάνετε το συντομότερο δυνατό. Πρέπει επίσης να διαχωρίσετε τους μακροπρόθεσμους στόχους και τους βραχυπρόθεσμους στόχους, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε ένα πιο άμεσο επιχειρηματικό σχέδιο για καθέναν από αυτούς τους βραχυπρόθεσμους στόχους..

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να συμπεριλάβετε όταν καθορίζετε τους στόχους σας είναι να επισυνάψετε ένα χρονοδιάγραμμα σε κάθε έναν από τους επιχειρηματικούς σας στόχους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να κάνετε ένα πιο ρεαλιστικό και συγκεκριμένο σχέδιο μάρκετινγκ.

Δήλωση αποστολής

Τι προσπαθείτε να κάνετε και ποιες είναι οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει η δήλωση αποστολής σας; Εάν έχετε ήδη συντάξει μια δήλωση αποστολής ενώ σχεδιάζετε την επιχείρησή σας, πρέπει τώρα να την προσθέσετε στο σχέδιο μάρκετινγκ.

Το θεμέλιο του σχεδίου μάρκετινγκ είναι η δήλωση αποστολής σας και είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε μια άμεση και συνοπτική δήλωση αποστολής που θα επιτρέψει στους πιθανούς πελάτες σας να καταλάβουν τι κάνετε και πώς το κάνετε.

Παρόλο που η δήλωση αποστολής σας δεν έχει πραγματικά άμεσο ρόλο όσον αφορά τις δραστηριότητες μάρκετινγκ, σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στους επιχειρηματικούς σας στόχους και να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι αυτές οι δραστηριότητες μάρκετινγκ που αναλαμβάνετε είναι ευθυγραμμισμένες με τους κύριους στόχους της εταιρείας σας.

Στόχος αγοράς

Το κύριο ερώτημα στο οποίο πρέπει να βρείτε την απάντηση όταν πρόκειται για τη στοχευμένη αγορά σας είναι σε ποιον προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με το σχέδιο και τις δραστηριότητές σας μάρκετινγκ. Έτσι, η αγορά-στόχος είναι το συγκεκριμένο κοινό που θέλετε να προσεγγίσετε με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας ή, για να το θέσετε με άλλα λόγια, τους ιδανικούς πελάτες σας. Η συμπερίληψη όσων λεπτομερειών κατά την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα σας επιτρέψει να έχετε ένα πιο στοχευμένο και συγκεκριμένο σχέδιο μάρκετινγκ.

Πρέπει να ορίσετε και να προσδιορίσετε ποιος είναι το κοινό-στόχος σας και πού μπορείτε να τα βρείτε, τι πιστεύουν ότι είναι σημαντικό, τι τους ενδιαφέρει, τι χρειάζονται αυτή τη στιγμή, κ.λπ. Αυτές οι ερωτήσεις και μερικές άλλες που μπορεί να προσθέσετε θα σας δώσουν μια σαφή εικόνα των ανθρώπων ή των επιχειρήσεων που πιστεύετε ότι είναι ο ιδανικός πελάτης σας. Από αυτό το σημείο, μπορείτε να συνεχίσετε και να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο μήνυμα μάρκετινγκ για την αγορά-στόχο σας και τους ιδανικούς πελάτες.

Ανάλυση ανταγωνισμού

Για να δημιουργήσετε ένα έξυπνο σχέδιο μάρκετινγκ, πρέπει επίσης να γνωρίζετε τους ανταγωνιστές σας. Γι ‘αυτό, σε αυτό το στάδιο, πρέπει να απαντήσετε σε ερωτήσεις όπως ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας και πού κατατάσσονται μεταξύ τους.

Η ανακάλυψη ποιος είναι ο ανταγωνισμός σας και η ανάλυσή τους είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους τρόπους για να κάνετε μια έρευνα αγοράς στόχου και να σχεδιάσετε τις δραστηριότητες μάρκετινγκ. Πρέπει να κοιτάξετε εκείνες τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που έχουν παρόμοιους ιδανικούς πελάτες με εσάς και στη συνέχεια να αναλύσετε τις καλές αποφάσεις τους, καθώς και τα λάθη τους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια έρευνα που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε την αγορά-στόχο σας κοιτάζοντας τους ανταγωνιστές σας. Η ανάλυση SWOT είναι μία από αυτές τις μεθόδους. Είναι ένα στρατηγικό εργαλείο που εκτιμά τα πλεονεκτήματα και τα ελαττώματα μιας εταιρείας, καθώς και τις απειλές και τις ευκαιρίες τους. Η σύγκριση της ανάλυσης SWOT με τον ανταγωνισμό σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε τη σωστή εικόνα της θέσης σας στον κλάδο και πώς να την βελτιώσετε αναγνωρίζοντας τομείς όπου μπορείτε να ξεπεράσετε τους ανταγωνιστές σας, προσδιορίζοντας σωστά και συντονίζοντας την εξειδικευμένη αγορά σας και διασφαλίζοντας ότι είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε τυχόν εμπόδια που μπορεί να σας ρίξει ο ανταγωνισμός σας.

Μοναδική πρόταση πώλησης

Τώρα που γνωρίζετε ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας και πώς μπορείτε να τους πολεμήσετε, πρέπει να αναρωτηθείτε τι κάνει την εταιρεία σας μοναδική και μοναδική; Πρέπει να ξεχωρίσετε μεταξύ όλων των άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να σχεδιάσετε μια στρατηγική που θα σας κάνει μοναδικούς, που είναι η μοναδική σας πρόταση πώλησης.

Η μοναδική πρόταση πώλησης είναι μια δήλωση που επισημαίνει πώς η εταιρεία σας και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες σας διαφέρουν από όλες τις άλλες. Δείχνει γιατί η εταιρεία σας είναι μια καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή για το κοινό-στόχο σας και γιατί πρέπει να επιλέξει την εταιρεία σας έναντι των ανταγωνιστών σας.

Στρατηγική τιμολόγησης

Το επόμενο βήμα στην εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου μάρκετινγκ για τη μικρή σας επιχείρηση συνεπάγεται δημιουργία στρατηγικής τιμολόγησης. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αναρωτηθείτε τι θα χρεώσετε και γιατί.

Εάν έχετε ήδη δημιουργήσει ένα τυπικό επιχειρηματικό σχέδιο, αυτό σημαίνει ότι έχετε ήδη σκεφτεί και ερευνήσει ποιες είναι οι καλύτερες τιμές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Τώρα, είναι καιρός να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες και να τις συσχετίσετε με τις δραστηριότητες μάρκετινγκ.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποστηρίξετε τις τιμές που έχετε προσφέροντας στους πελάτες σας μια σαφή ιδέα για τα πλεονεκτήματα και την αξία που θα λάβουν σε αντάλλαγμα. Σε πολλές περιπτώσεις, μια πρόταση υψηλής αξίας μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες σας να αποφασίσουν να αγοράσουν το προϊόν σας ή να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία σας.

Διαφημιστικό σχέδιο

Ένα προωθητικό σχέδιο μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή απάντηση στο ερώτημα πώς σκοπεύετε να φτάσετε στην αγορά-στόχο σας. Το προωθητικό σας σχέδιο είναι ένα κρίσιμο μέρος του συνδυασμού μάρκετινγκ επειδή καλύπτει κάθε μορφή επικοινωνίας που θα χρησιμοποιήσετε για να προσεγγίσετε τους πελάτες σας.

Κάθε προωθητικό σχέδιο είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών δραστηριοτήτων μάρκετινγκ, όπως διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, συσκευασίες, άμεσες πωλήσεις, μάρκετινγκ Διαδικτύου, υλικό μάρκετινγκ, προσφορές πωλήσεων κ.λπ. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί, ώστε να μην τοποθετείτε πάρα πολλές μεταβλητές σε το προωθητικό σας σχέδιο από την αρχή. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να ξεκινήσετε επιλέγοντας έως και 5 συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα σας διευκολύνουν στην εκτέλεση της στρατηγικής μάρκετινγκ που σχεδιάσατε στην αρχή.

Προϋπολογισμός μάρκετινγκ

Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό και για να το κάνετε σωστά πρέπει να σκεφτείτε πόσα χρήματα πρόκειται να ξοδέψετε και σε τι.

Η ύπαρξη προϋπολογισμού μάρκετινγκ είναι ζωτικής σημασίας για τη χάραξη ενός σχεδίου μάρκετινγκ επειδή σας επιτρέπει να γνωρίζετε πόσα μπορείτε να ξοδέψετε στις δραστηριότητες μάρκετινγκ χωρίς να ξεπεράσετε το σχέδιό σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να περιγράψετε ποιες δραστηριότητες μπορείτε να αντέξετε οικονομικά και ποιες όχι και να καθορίσετε την προτεραιότητά τους.

Όταν αμφισβητείται το μάρκετινγκ, δυστυχώς, η πλειονότητα των μικρών εταιρειών έχει πολύ περιορισμένο ή ακόμη και μικρό προϋπολογισμό. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η δημιουργία ενός διαφημιστικού σχεδίου που παραμένει εντός των ορίων δαπανών σας είναι πολύ σημαντική.

Λίστα ενεργειών

Τώρα που έχετε στη διάθεσή σας όλα τα άλλα πράγματα και έχετε σχεδιάσει με προσοχή, πρέπει να αναρωτηθείτε τι πρέπει να κάνετε για να επιτύχετε τους στόχους μάρκετινγκ που έχετε ορίσει.

Η δημιουργία μιας λίστας ενεργειών συνεπάγεται τον καθορισμό των καθηκόντων που πρέπει να κάνετε και τη στιγμή που πρέπει να τα κάνετε, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σχεδίου μάρκετινγκ σας, καθώς σας καθοδηγεί στην πορεία εκτέλεσης των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ. Η κατοχή αυτής της λίστας σάς επιτρέπει να κάνετε σταθερή και σταθερή πρόοδο χωρίς να χρειάζεται να σταματήσετε σε κάθε βήμα για να επανεξετάσετε ή να ομαδοποιήσετε ξανά.

Για να δημιουργήσετε μια λίστα ενεργειών για το σχέδιο μάρκετινγκ, πρέπει να πάρετε τον τελικό σας στόχο και να τον χωρίσετε σε πολλές μικρότερες εργασίες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Όσον αφορά τη μορφή της λίστας ενεργειών, μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε μορφή θέλετε, αρκεί να ακολουθείτε αυτούς τους βασικούς κανόνες. Απλώς θυμηθείτε ότι τα μικρότερα βήματα είναι πιο εύκολο να ολοκληρωθούν και μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας και την ορμή σας, επομένως είναι καλύτερα να έχετε πολλά μικρότερα βήματα από μερικά μόνο μεγαλύτερα.

Μετρήσεις

Η επινόηση ενός σχεδίου μάρκετινγκ δεν είναι αρκετή, πρέπει επίσης να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να μετράτε τα αποτελέσματά σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αναρωτηθείτε ποια αποτελέσματα έχετε επιτύχει και πού μπορείτε να βελτιώσετε. Χάρη σε αυτό το βήμα, το σχέδιο μάρκετινγκ θα μπορεί να εξελιχθεί από ένα στατικό έγγραφο για μία χρήση σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη, ενεργή οδηγία που σας βοηθά να βελτιώσετε και να αναπτύξετε την εταιρεία σας.

Ανάλογα με τις τακτικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιήσατε, θα έχετε διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις και επιλογές όσον αφορά την παρακολούθηση και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων σας. Για παράδειγμα, παρακολούθηση τυπικών τακτικών μάρκετινγκ που δεν σχετίζονται με το Διαδίκτυο απαιτούν μη αυτόματη προσέγγιση, ενώ τα αποτελέσματα μάρκετινγκ στο διαδίκτυο μπορούν να μετρηθούν με αναλυτικά στοιχεία και άλλες μετρήσεις που βασίζονται στο Διαδίκτυο.

Κάντε καλή χρήση του σχεδίου μάρκετινγκ

Έχοντας ένα σχέδιο μάρκετινγκ μπορεί να είναι ένα κρίσιμο πράγμα για να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τη μικρή επιχείρησή σας και να έχετε μια επιτυχημένη εταιρεία. Πρέπει απλώς να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα μάρκετινγκ σε τακτική βάση και να ακολουθείτε τα πράγματα που έχετε ορίσει να κάνετε όταν σχεδιάσατε το σχέδιο μάρκετινγκ. Ωστόσο, δεν πρέπει να βλέπετε το σχέδιο μάρκετινγκ ως συγκεκριμένο και αμετάβλητο έγγραφο. Καθώς η επιχείρησή σας αναπτύσσεται και αλλάζει, μπορείτε και πρέπει να ενσωματώσετε και κάποιες αλλαγές στο σχέδιο μάρκετινγκ. Σε τελική ανάλυση, ορισμένα πράγματα που περιγράψατε στο σχέδιό σας ενδέχεται να μην λειτουργούν, ενώ άλλα μπορεί να λειτουργούν καλύτερα και πρέπει να ακολουθήσετε τα αποτελέσματα και να κάνετε συνεχείς βελτιώσεις στο σχέδιο μάρκετινγκ.

Ωστόσο, πρέπει επίσης να δώσετε το σχέδιο μάρκετινγκ σας λίγο χρόνο για να δείτε τα αποτελέσματα. Δεν μπορείτε να ξέρετε αμέσως εάν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα μάρκετινγκ είναι επιτυχής ή όχι. Δώστε του χρόνο και ακολουθήστε τα αποτελέσματα και θα μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το σχέδιο μάρκετινγκ. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να μάθετε από τα λάθη και τις αποτυχίες σας, όχι μόνο από την επιτυχία και τα επιτεύγματά σας. Σε πολλές περιπτώσεις, η αποτυχία μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τις δραστηριότητες μάρκετινγκ από διαφορετική οπτική γωνία, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να σας οδηγήσει να βρείτε καλύτερους τρόπους για να εφαρμόσετε τις ιδέες σας και να αναπτύξετε τη μικρή σας επιχείρηση σε μεγάλη επιτυχία.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map