WordPress vs Joomla vs Drupal – Koji je najbolji CMS?

best cms wordpress joomla drupal


Danas postoji mnogo opcija za izradu web stranica bez potrebe za poznavanjem programskog jezika. Oni koji žele jednostavnu web stranicu mogu ići s graditeljem web mjesta, ali drugi koji žele snažniju i fleksibilniju internetsku aplikaciju odabrati će sustav za upravljanje sadržajem. Postoji mnogo sjajnih softvera koji su kategorizirani kao CMS, ali najpopularniji su WordPress, Joomla i Drupal.

Osim što su sve ove tri aplikacije izgrađene sa PHP i MySQL i vrlo su moćne, oni su i open source što znači da su slobodne za upotrebu. Najbolji način da vidite koji vam sustav najviše pristaje je isprobati svaki od njih. Važno je, međutim, znati vrlinu i nedostatke svakog sustava, jer se većina ljudi drži problema s cms-om s kojim su započeli, čak i ako bi bilo mudro koristiti drugi sustav na određenim projektima.

Prema wappalyzer.com lider na tržištu (u vrijeme pisanja) u CMS kategoriji je WordPress sa 65%, slijedi Joomla s 15%, a na kraju Drupal sa samo 8%. Ostalih 12% podijeljeno je između puno drugih vrsta poput Typo3, Modx, Xoops i drugih. Prije nego što započnete s istraživanjem značajki najboljih cms-a, prvo analizirajmo ove tri.

Vrline i mane korištenja WordPressa

Započeo je kao platforma za pisanje blogova, a tijekom godina značajno je napredovao, danas je najpopularniji sustav za upravljanje sadržajem koji koristi preko 74 milijuna web stranica. Harmonika u Wikipedija 23% od prvih 10 milijuna web mjesta koristi WordPress.

Softver je postao toliko popularan da se oko njega okuplja cijela industrija. Mnoge hosting tvrtke poput BlueHosta nude mogućnost automatske instalacije wordpress-a, a druge poput WP Engine nudi prilagođeni upravljani WordPress hosting samo. Postoje i stotine tvrtki za razvoj web stranica koje nude prilagođene usluge razvoja i web dizajna za wordpress web stranice.

Mnogo je razloga zašto je WP postao toliko popularan, evo najvažnijih:

Jednostavna instalacija i postavljanje: Kao što je već spomenuto, mnoge tvrtke nude automatske instalacije preko svoje upravljačke ploče, to znači da će se jednim pritiskom na gumb softver instalirati na vašu web stranicu u roku od nekoliko sekundi, spreman za objavljivanje sadržaja.

Jednostavno prilagoditi: zahvaljujući svojoj aktivnoj zajednici, postoji mnoštvo vodiča i vodiča za hakiranje za promjenu jezgre i prilagođavanje vaše web stranice wordpressom. Na raspolaganju su i tisuće besplatnih i komercijalnih dodataka i tema, što će značajno smanjiti vrijeme izrade web stranice ispočetka.

Velika podrška zajednice: zajednica je vrlo aktivna i pored tisuća tutorijala koje ćete pronaći na mreži, ako imate neko određeno pitanje, možete ga postaviti na službenom forumu za podršku, gdje će vam netko odgovoriti u roku od nekoliko sekundi.

Brz i jednostavan pokretanje: nakon instaliranja sustava spreman je za rad. Nekoliko je poteškoća koje želite učiniti prije nego što napravite svoj prvi post, poput omogućavanja URL-a prilagođenog pretraživačima, omogućavajući Akismetu da spriječi neželjenu poštu od komentara, ali osim toga, možete jednostavno zadržati protok sadržaja. Ako ste dovoljno brzi, moguće je imati internetsku stranicu na mreži za manje od 10 minuta.

Postoje i nedostatci koje morate uzeti u obzir kada počnete koristiti WordPress. Popularnost čini hakere metama. Da biste bili sigurni da je vaša web lokacija sigurna, morate imati pouzdan i siguran web hosting i ažurirati jezgru i dodatke kada je dostupna nova verzija. Ne brinite, sustav će vam reći kad dođe novo ažuriranje, tako da ga ne morate ručno provjeravati. Drugi nedostatak je usporavanje sustava s porastom instaliranih dodataka i povećanjem posjetitelja web stranica.

Za i protiv Joomle

Joomla koristi objektno orijentiranu tehniku ​​programiranja, ona je zapisana u PHP-u i pohranjuje podatke u MySQL bazu podataka. To je moćan sustav upravljanja sadržajem koji koriste tisuće web stranica. Uglavnom se koristi za internetske stranice poduzeća, web-trgovine, forume i web stranice u zajednici, a također i vladine i neprofitne organizacije.

Za razliku od WordPress-a, Joomla nije toliko popularan; Međutim, softver je preuzet više od 50 milijuna puta i taj se broj brzo povećava, da vidimo zašto:

Jednostavna instalacija i postavljanje: mnoge hosting tvrtke dopuštaju automatsku instalaciju Joomle na svoje servere. Instalacija se neće puno razlikovati od postavljanja WordPress-a.

Aktivna podrška u zajednici: Joomlina zajednica je također sjajna; na njihovom službenom forumu za podršku možete dobiti pomoć prilično brzo od ostalih članova i korisnika joomla. Na internetu je dostupno puno udžbenika koji će vam pomoći u mnogim slučajevima. Za sustav je na raspolaganju tisuće besplatnih proširenja i predložaka.

Brz i jednostavan pokretanje: kad instalirate Joomla, možete odlučiti da imate praznu instalaciju ili neki sadržaj na vašoj web stranici. Ako odlučite imati samo sustav, morat ćete ručno stvoriti i aktivirati module i dodavati članke. Vrijeme potrebno za postavljanje joomla web stranice ne razlikuje se puno od vremena potrebnog za pokretanje web stranice koja se temelji na WordPressu, no Joomla treba malo prakse da bi se nastavilo.

Joomla također ciljaju hakeri, što može biti slaba strana njegovog korištenja, ali s pravim postavljanjem i stalnim nadogradnjama možete spriječiti hakere da unište vašu web lokaciju. Možda je malo teško pokrenuti sa sustavom, ali nudi više mogućnosti za prilagodbu pojedinih stranica za razliku od wordpressa.

Zašto bih odabrao Drupal?

Sad kad ste vidjeli dva sjajna cms-a koja su jednostavna za upotrebu, zašto biste se mučili sa složenijim softverom? Zapravo, Drupal nije toliko kompliciran, tehnički je napredniji od Joomle i WordPress-a i izgrađen je da koristi manje resursa servera, tako da ne morate brinuti o nadogradnji svog hosting paketa jer dobivate više posjetitelja.

Drupal se može koristiti u razne svrhe, od blogova do novinskih portala, čega se možete prisjetiti. Postoje neki nedostaci i nedostaci:

Relativno jednostavan za instalaciju: mnoge hosting tvrtke nude mogućnost automatske instalacije Drupala, no ne podržavaju ga svi softver. To znači da ako naiđete na bilo kakav problem s vašim Drupal sustavom i zatražite pomoć svog domaćina, vjerojatnije je da će vas poslati na forum zajednice.

Dobre performanse web stranice: web stranice izgrađene uz Drupal brže se učitavaju i imaju brže vrijeme odziva od onih koje koriste Joomla ili WordPress. Kao i u slučaju drugih cms-ova, kako dodajete module usporit će se.

Visoko prilagodljiv: mnoge se razvojne tvrtke odlučuju za izradu web stranica za svoje klijente koristeći Drupal, jer se on lakše može prilagoditi potrebama klijenta.

Nedostatak korištenja Drupala je nedostatak dodataka i dostupnih dizajna. Prilagodba Drupal web stranica može biti poteškoća za korisnike s osnovnim programskim vještinama. Budući da nema ogromnu zajednicu, teže je naći odgovore na svoja pitanja vezana za ovaj cms.

Moj osobni izbor

Još 2007., kada sam prvi put odlučio koristiti cms za izradu projekta za klijenta, započeo sam s Joomlom. U tom sam trenutku započeo s verzijom 1.0. Vrlo je teško bilo nadograditi na verziju 1.5, ali uz ogromne napore bilo je moguće. Nakon izdanja 1.6 verzije u kolovozu, 2011. odustao sam od Joomle.

Prešli ste na WordPress i otkrili koliko je jednostavno graditi web stranice. Shvaćam da trči brže od Joomle, bilo je to jako dobro iskustvo i drago mi je što sam napravila ovaj korak. Radije koristim WordPress za svoje web stranice, jer je to prikladnije za moje potrebe.

Koji ti je najdraži?

Nakon ovog čitanja možda je prerano reći koji vam je omiljeni cms. Predlažem da izdvojite vrijeme i isprobate svaki softver i odlučite koji je najprikladniji za vaše potrebe i stil.

Ako planirate izgraditi jednostavnu web stranicu za sebe ili za svoju tvrtku, vjerojatno bi WordPress ili Joomla bio najbolji izbor. Ako planirate u budućnosti proširiti web mjesto dodatnim značajkama, Joomla bi mogao biti izbor. Ako ste geek i sanjate o svojoj web stranici, a posjedujete vještine ili resurse za daljnji razvoj u ogromnom projektu, Drupla je vaš prijatelj. Ali na kraju je to vaš izbor, jer ako niste zadovoljni softverom koji odaberete, moguće je premjestiti na drugi cms, no za to su potrebne dodatne tehničke i programske vještine.

Ako imate bilo kakvo pitanje ili želite podijeliti svoje mišljenje s nama, molimo ostavite komentar u nastavku.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map