PHP vs Python – Koje su razlike i sličnosti?

python vs php


PHP i Python dva su vrlo popularna jezika za kodiranje koji postoje već dugo vremena. PHP je jedan od najčešće korištenih programskih jezika za web razvoj, dok je Python moćan programski jezik opće namjene koji omogućuje testiranje prototipa kao bešavno programiranje. Oboje su otvorenog koda i može ih slobodno koristiti bilo tko. Oboje je lako naučiti zahvaljujući ogromnoj količini dostupne dokumentacije i ogromnoj zajednici.

Oba ova programska jezika razlikuju se u pogledu funkcionalnosti i značajki i široko se koriste u različite svrhe. Svaki od njih ima sjajne jezike za web razvoj, ovisno o tome kakvu web razvoj želite raditi. Ali ako želite raditi web razvoj putem Pythona, morat ćete koristiti dodatne module i okvire poput Django ili Flask.

Python je jezik koji se uvelike koristi u grafici, inženjerstvu i znanosti. Omogućuje brzo i nesmetano pisanje aplikacija i razvoj prototipa.

Ako želite proširiti svoje programiranje, naučiti svoj prvi programski jezik ili naučiti novi, ovdje možete saznati većinu stvari koje morate znati da biste krenuli desnom nogom i pomogli vam u odabiru jezika trebali biste naučiti. Ali najbolje bi bilo naučiti oboje, jer PHP je jednostavan i nevjerojatan alat za web razvoj, dok je Python samo koristan i zabavan!

Što je PHP?

PHP ili Hypertext Processor općenita je svrha i skriptni jezik na strani poslužitelja, koji se uglavnom koristi za izvršavanje web razvojnih zadataka, poput stvaranja dinamičnih web stranica. Budući da je programski jezik usmjeren prema objektima, programerima omogućuje lakše rukovanje kreativnim zadacima nego na ostalim jezicima. Dijeli sličnu sintaksu sa C i C ++. Možete razlikovati PHP datoteku od drugih tako što ćete pogledati .php ekstenziju. Također se može ugraditi u HTML web stranicu, što olakšava razvoj dinamičnih web stranica.

Budući da je skriptni jezik na strani poslužitelja, pokreće se na poslužitelju, umjesto na klijentovom računalu. Operacije se izvršavaju na poslužitelju i vraćaju krajnjem korisniku. Koristi se na Linux poslužiteljima u većini slučajeva. Može se integrirati s mnogim popularnim bazama podataka kao što su Oracle, MySQL, Postgre SQL, Sybase, Microsoft SQL Server i Informix. PHP trenutno ima 82% tržišnog udjela, što ga čini jednim od najpopularnijih skriptnih jezika na strani poslužitelja. Vrlo je jednostavan za sve pridošlice i nudi puno naprednih funkcija za iskusne programere. Iako se PHP uglavnom fokusira na skriptu na strani poslužitelja, s njim možete učiniti puno više.

Na primjer, PHP vam omogućuje da radite sljedeće stvari:

 • Jednostavno generiranje dinamičnih web stranica i datoteka.
 • Korisnicima slati e-poruke s obrasca. Korisnici mogu ispuniti obrazac na vašoj web stranici kao način da vas kontaktiraju i podijele sa vama svoje podatke. Možete im dati sve potrebne podatke u e-pošti koju im pošaljete.
 • Automatsko prikupljanje podataka s Interneta. Možete sakupljati stvari poput slika, različitog sadržaja, korisničkih podataka i brojeva kreditnih kartica i tako dalje.
 • Možete pratiti korisnike vaše web stranice. PHP vam omogućuje jednostavno slanje i primanje kolačića koji vam omogućavaju da pratite kako posjetitelji komuniciraju na vašoj web stranici.
 • Izradite prijavu za članstvo. PHP vam omogućuje stvaranje posebnog područja za članove vaše web stranice ako želite ugostiti plaćeni sadržaj ili samo želite imati registrirane korisnike.
 • Pišite aplikacije za radne površine. To nije najbolji jezik koji možete odabrati za razvoj desktop aplikacija s grafičkim korisničkim sučeljem, ali ako znate kako dobro koristiti PHP, lako možete to učiniti.
 • Napravite sat, kalendare i puno dinamičnih stvari. Možete dinamički obraditi sve željene informacije, tako da je nebo granica u načinu na koji koristite PHP za razvoj vaše web stranice.

Prednosti PHP-a

 • Kompatibilnost s više platformama – PHP radi na većini glavnih operativnih sustava kao što su Windows, Linux, Mac OS i gotovo svim vrstama baza podataka.
 • Brze performanse – Skripta napisana na PHP-u radi mnogo brže od one napisane na nekoliko drugih skriptnih jezika kao što su JavaScript ili ASP.Net.
 • Programski jezik temeljen na dubokom kodu – PHP se može koristiti za stvaranje vrlo složenih sustava za upravljanje sadržajem (CMS) poput WordPressa, Drupala, Joomle i Magento. Nema potrebe za procesorom koda ili kompajlerom.
 • Gotovo svaki pružatelj usluga hostinga podržava PHP – Jedan je od najpopularnijih programskih jezika i gotovo ga svaki pružatelj hostinga podržava, jer nema problema s kompatibilnošću kada se PHP aplikacija mora pokretati uživo.
 • Stabilna je – PHP ima podršku mnogih programera kao okosnice, pa ako postoje problematične greške, neko će biti na putu da to popravi, nakon što ga otkriju.

Nedostaci PHP-a

 • sigurnosti – Budući da je PHP programski jezik otvorenog koda, postoji prostor za svakoga tko može otkriti bilo koje prirođene greške ili rupe u petlji koje mogu iskoristiti..
 • Sporije od novih natjecatelja – PHP je brz, ali ne brži od novijih jezika skriptiranja na strani poslužitelja kao što je Node.js.
 • PHP je idealan za rješenja za e-trgovinu, ali nije tako dobar za veću primjenu – Bilo bi teško programirati veliku aplikaciju s PHP-om i bilo bi je teško održavati.

Što je Python?

Piton je programski jezik na visokoj razini, interpretiran i objektno orijentiran, koji se kombinira s dinamičkim vezanjem i dinamičkim tipkanjem. Može se koristiti za brzo razvijanje aplikacija, a može se koristiti i za povezivanje postojećih komponenti veće aplikacije. Ima vrlo jednostavnu sintaksu koju je lako naučiti, zbog čega se koristi u cijelom svijetu za podučavanje studenata programiranju. Oko 60% škola koristi Python kao uvodni jezik u programiranje. Uvlačenje Python-ovih izjava izvora znatno olakšava čitanje i razumijevanje svih zajedno.

Nema potrebe za sastavljanjem pythona koji nudi ogromnu količinu produktivnosti, čineći ciklus edit-test-debug mnogo bržim. Pomoću programa za uklanjanje pogrešaka Python programa vrlo je lako jer u slučaju lošeg unosa; bug će pokrenuti iznimku samo kad tumač otkrije pogrešku. Ako program ne uhvati izuzetak, ispisat će trag snopa.

Program za uklanjanje pogrešaka napisan je u samom Pythonu i svjedoči o izvanrednoj moć Pythona.

Prednosti Pythona

 • Programi se lako čitaju – Zahvaljujući elegantnoj sintaksi Pythona, mnogo je lakše čitati i pisati nego mnoštvo drugih jezika vani.
 • Jednostavan za korištenje – Početak rada programa je jednostavan i jasan, zbog čega se Python široko koristi za razvoj prototipa.
 • Lako za proširenje – Uvijek možete dodati nove module koji su implementirani i sastavljeni na jeziku poput C ili C++.
 • Podržava objektno orijentirane programiranje s višestrukim nasljeđivanjem i klasama.
 • Napredne značajke programiranja – Python ima popis shvaćanja, generatore i mnoge druge korisne značajke.
 • Ima mnogo specijaliziranih interesnih skupina – Python ima veliku zajednicu i mnogo različitih dijelova koji su svi usredotočeni na različite stvari, kao što su znanstvena nastojanja ili prototipiranje.

Nedostaci Pythona

 • Python je spor. Puno sporiji od C ++, PHP-a i puno drugih programskih jezika.
 • Python nije prikladan za rad sa više procesora / više jezgara.
 • Ima puno ograničenja s pristupom bazi podataka.
 • Nije dobar jezik za mobilni razvoj.
 • Ima mnoštvo ograničenja dizajna. Python je jezik koji se dinamički tipka, pa ima više pogrešaka koje se pojavljuju samo za vrijeme izvođenja, te stoga zahtijeva puno više ispitivanja.

PHP vs. PYTHON

Ova dva programska jezika međusobno se razlikuju po upotrebi, značajkama i funkcionalnosti, ali imaju i puno zajedničkih osnova. Programeri moraju to razumjeti kako bi znali koje jezike trebaju koristiti za bolje izvršavanje određenih zadataka.

Važno je napomenuti odmah da, iako PHP ima značajke za razvoj web ugrađene u svoju jezgru, Python se oslanja na dodatne module.

Opće značajke PHP-a i Pythona

 • Oni se mogu koristiti za programiranje i skripti opće namjene.
 • Oba su jezika interpretirana, jezici visoke razine koji imaju dinamično tipkanje.
 • Oba su otvoreni izvorni jezici koje podržavaju velike zajednice programera.
 • Oboje je lako razumjeti i lako ih je naučiti.
 • Oba jezika imaju podršku za povezivanje metoda.
 • Obje se lako proširuju na Javi, C i C++.
 • Oboje imaju podršku za promjenjivi broj argumenata funkcije.
 • Imaju pojedinačne izjave za sve vrste podataka.

Razlike između PHP-a i Pythona

Konačno smo stigli do vrhunca naše usporedbe. Vrijeme je da pogledamo temeljne razlike između PHP-a i Pythona koji su ih razdvojili. Bez dodatnog divljanja, spustimo se na to!

Python ima čitljiviji i minimalistički kod – Python-ova filozofija dizajna naglašava čitljivost koda. To programerima olakšava pisanje organiziranog i čistog koda, bez obzira na veličinu projekta ili veličinu programa. Sastavljanje aplikacija s Pythonom za minimalno je vrijeme jednostavno.

paradigme – Oba jezika imaju sličnosti i imaju niz zajedničkih programskih paradigmi. Python ima podršku za aspektno orijentirane, objektno orijentirane, funkcionalne i dobro strukturirane stilove programiranja. PHP ima funkcionalan, objektno orijentiran, reflektivni, proceduralni stil programiranja.

Python je fleksibilniji, ali nije tako dobar za razvoj web-aplikacija – Može se koristiti za razvoj svih vrsta softvera i aplikacija. Također je savršeno pogodno za izradu znanstvenih aplikacija, izradu prototipa i aplikacija koje moraju obraditi ogromne količine podataka. Ima puno veću fleksibilnost od PHP-a, ali nije tako dobar za razvoj web-aplikacija.

PHP je bolji za razvoj web stranica – PHP dizajniran je na umu za web razvoj, pa dolazi s mnoštvom ugrađenih značajki za web razvoj. Pisanje web stranica lakše je pisati na PHP-u nego u Pythonu, jer je Python programski jezik opće namjene. Ali s pravim modulima treće strane, Python također može biti vrlo učinkovit alat za web-razvoj.

Python je sigurniji – Python se trenutno smatra jednim od najsigurnijih programskih jezika. Ima brojne sigurnosne značajke koje ga čine izvrsnim za brzo pisanje složenih aplikacija s određenim ciljevima i funkcijama na umu.

PHP aplikacije imaju puno sigurnosnih pitanja koja se mogu riješiti dodatnim alatima koji povećavaju njihovu sigurnost.

Zaključak

Odlučiti je li PHP ili Python je bolji težak je izazov, čak i kad imate potrebno znanje pri ruci. Na kraju, sve ovisi o zadaćama koje imate i osobnim potrebama.

PHP je glavni izbor za programere koji žele razviti moderne web stranice i internetske aplikacije. One imaju veliku stabilnost i mogu se brzo razvijati. Lako je pronaći i web hosting s podrškom za PHP nego Python. Iako gotovo svaka hosting kompanija podržava najnoviju verziju PHP-a, oni imaju razne Python opcije. PHP je ugrađen u web-poslužitelj. Aplikacije Python-a mogu biti ugrađene u web-poslužitelj ili se pokrenuti u zasebnom procesu, što bi ga na kraju moglo učiniti manje stabilnim i sporijim. To je zato što je to nepostojan proces, što znači da će se novi proces roditi na svaki zahtjev poslužitelja.

Python je s druge strane više fokusiran na programiranje opće namjene, prototipiranje i robustan kod. Programerima nudi mogućnost izrade skalabilnih softverskih aplikacija. Dobar je i za web-razvoj, iako zahtijeva niz dodatnih modula.

Dakle, prije nego što započnete s novim projektom, važno je da svaki programer procijeni značajke Pythona i PHP-a kako bi točno znao što će im najbolje odgovarati. Jednom kada saznate točne značajke i zahtjeve vašeg projekta postaje lakše pronaći programski jezik koji im odgovara.

3 najbolja pružatelja usluga PHP i Python hostinga

Bilo da programski jezik odaberete za pokretanje sljedećeg web projekta, trebat će vam pouzdana usluga. Sastavili smo listu najboljih hosting kompanija koje su sjajne i za PHP i Python.

Društvo
Promo cijena

1jeftin hosting za php i python3,49 dolara mjesečno
2najbolji hosting za php i python3,95 dolara mjesečno
3pouzdan hosting za python i php3,95 dolara mjesečno
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map