Statikus és dinamikus webhelyek – melyiket kell választania?

statikus vs dinamikus weboldalak


Manapság nem kérdés, hogy egy weboldal van-e nagyon fontos. De vannak kulcsfontosságú különbségek a webhelyek között, és az egyik az, ahogyan a látogatók tartalommal szolgálják ki a szolgáltatást. Alapvetően a tartalom mutatása statikus vagy dinamikus lehet, és ebben a cikkben elmagyarázzuk Önnek, mi ezek és melyiket válasszon.

Statikus webhelyek

Ahogy a neve is sugallja, a statikus webhelyeket statikus oldalakkal építik fel. Az elemeket rögzítik és korábban kódolják, és elhelyezik a webszerverre. Amint egy látogató meglátogatja az Ön webhelyét, kiszolgálóinak kiszolgálják a fájlokat, és minden látogató ugyanazt a tartalmat fogja kapni.

A statikus tartalom előnyei vannak:

 • Általában kevesebb erőfeszítést igényel a statikus helyek felépítése, ezek többnyire HTML-kódokat tartalmaznak a CSS stíluselemeivel együtt.
 • A kevesebb erőfeszítés miatt a statikus helyek olcsóbbak és gyorsabban megtehetők.
 • A statikus elemekhez nincs szükség fejlett webtárhely-megoldásokra, például a legfrissebb PHP környezetre, így az ingyenes tárhelyszolgáltatások tárolásra is felhasználhatók.
 • A statikus tartalom gyakran kevésbé összetett elemeket használ, ezért a webhelyet gyorsabban lehet betölteni a böngészőbe.

A hátrányokat is át kell néznünk:

 • A statikus weboldal oldalait gyakran független fájlokkódozzák, sőt ugyanazokat az elemeket használják, mint a lábléc vagy a menü. Ez azt jelenti, hogy ha valamit meg akar változtatni a menüben, akkor az összes aloldal fájlt egyenként kell szerkesztenie, ahelyett, hogy a menüt egy kollektív fájlban módosítaná.
 • A fejlett funkciók, az interaktivitás vagy más modern weboldal-szolgáltatások a legtöbb esetben nem állnak rendelkezésre statikus webelemek használatával.

Dinamikus webhelyek

Alapvető fontosságú megérteni, hogy a dinamikus webhelyek hogyan működnek. Míg a statikus webhelyek HTML fájljait a szerverről a webböngészőre másolja, a dinamikus webhelyek másképp teszik.

A PHP az egyik leggyakrabban használt programozási nyelv a dinamikus webhelyek felépítéséhez, és a .php fájlok olyan kóddarabok, amelyek valamit csinálnak, amikor egy látogató megnyitja a weboldalt. Mivel ez a programozás, szinte bármit megmutathatnak, amit a programozó kódba írt. Amint egy látogató megnyitja a weboldalt, a szerver futtatja a PHP-kódokat, és HTML fájlt hoz létre csak a látogató számára. Míg a statikus oldalak ugyanazokat a tárolt HTML fájlokat mutatják, a dinamikus oldalak vadonatúj HTML fájlokat generálnak minden látogató számára.

Például, ha van webhelyed, adhat hozzá PHP-kóddarabot a tetején a tényleges dátum és idő megjelenítéséhez. Könnyű megérteni, hogy miért ez jó, a látogatók dátuma és időpontja eltérő lehet, ezért ehhez a funkcióhoz dinamikus eszközöket kell használni. Nyilvánvaló, hogy a dinamikus elemek fejlettebb funkciókhoz használhatók, mint az időbélyegző megmutatása, ellenőrizzük majd a dinamikus webhelyek használatának előnyeit:

 • A dinamikus weboldal elemek függetlenül kezelhetők, és a látogatók számára kiszolgált webhely ezen elemek használatával menet közben felépíthető. A statikus webhelyekkel ellentétben a webhelyek olyan részei, mint a menü, egyetlen fájlban tárolhatók és ugyanazon aloldalakkal megoszthatók. Képzelje el, ahelyett, hogy az összes aloldalfájl menüjét módosította, csak egyetlen fájlban szerkesztheti azt. Magától értetődik, hogy ez a megoldás kényelmesebb, hibátlan és időigényes.
 • A dinamikus oldalak megoszthatják ugyanazt az adatbázist egymással, és az adatok valós időben szerkeszthetők és menthetők. Ez létfontosságú, ha adatokkal dolgozik. Az értékeket nem kell keményen kódolnia a webhely kódjába, és azokat manuálisan kell szerkesztenie az összes oldalon, csak meg kell kérnie az adatbázist, hogy szolgáltassa a legfrissebb adatverziót. A strukturált adatbázisok birtoklása a modern Internet kulcsa, és a dinamikusan létrehozott webhelyek egyik legnagyobb előnye.
 • A weboldal elemének típusa és száma, amelyet a webhelyén használhat, szinte korlátlan a dinamikus webes megjelenítésnél. Szüksége van egy programozóra, aki átadja ötleteit kódra, és a webhely megjeleníti azt a látogatók számára. A modern internetes webhelyek hasonló megoldásokat használnak, a Google-tól a YouTube-ig a Facebook-ig. Csak használja a képzeletét, és készítsen el egy csodálatos weboldalt!
 • A piacon vannak tartalomkezelő rendszerek (CMS), ezek közül sok ingyenes, mint például a WordPress. Ezek a CMS adatbázisokat és dinamikus tartalmat jelenítenek meg, így elképesztően megkönnyítve a weboldal tulajdonosának életét. Csak el kell telepítenie a CMS-t, vagy meg kell vásárolnia annak egy példányát, hogy elkezdhessen dolgozni a webhelyén. Ez megtehető egyetlen programozási nyelv ismerete nélkül, így valóban arra koncentrálhat, hogy ötleteit megosztja a nyilvánossággal.

Ha áttekintettük a dinamikus webhelyek előnyeit, akkor a hátrányokat is be kellene fednünk. Néhány említés:

 • A dinamikus webhelyek robusztusabbak és súlyosabbak, mint a statikus webhelyek. Ez nem csoda, mivel több funkcióhoz és eszközhöz több helyre és szerverre van szükség, ezért lassabban jeleníthetők meg. Ha számoljuk azt a tényt, hogy a webhelyek betöltési ideje kulcsfontosságú tényező a webhelyek rangsorolásában a Google-ban, akkor biztos lehet abban, hogy valóban szüksége van egy dinamikus webhelyre.
 • A speciális funkcióknak programozási ismeretekre van szükségük, tehát ha nem programozó, akkor nagy összeget fizethet a webhely felépítéséhez. Az összeg egyre nagyobb lesz, ha egyre több funkciót kezd hozzáadni.
 • A dinamikus kóddarabok gyakran kevésbé hibatűrőek, mint a statikusak. Például, ha valami rosszat ír a statikus HTML-ben, akkor a webhely továbbra is megjelenik a böngészőben. A legrosszabb esetben a látogató egy kóddarabot fog látni szövegként az oldalon. Ezzel szemben, ha valamit rosszul ír a PHP-ben, akkor a webhely megsérül, és a látogató csak egy hibaüzenetet fog látni. Jól látja, csak a PHP egyetlen hibája akadályozhatja meg teljesen a böngészőt abban, hogy weboldala megjelenjen a látogatók számára. Ez bosszantó lehet, ha nem veszi észre a hibát, és webhelye hosszú ideig nem működik.

Összegzés – melyiket kell választania?

Mostanra megértheti, hogy a statikus elemek használata ideális lehet kezdő webhelyek számára. Ha csak azt akarja, hogy valami legyen az interneten, és a közeljövőben nem fog megváltozni, akkor használja ezt a weboldalt. Csak gyorsan töltse fel az önéletrajzát vagy az áruház adatait, és néhány lépésben már elérhető az interneten.

Ezzel szemben, ha dinamikusan megváltozott tartalommal rendelkező webhelyet szeretne, vagy ha mögött lesz egy adatbázis, akkor dinamikus webhelyet kell választania. Ha ez drágább és kevésbé toleráns, egyes ötletek nem valósíthatók meg nélküle. Gondoljon csak arra, mire van szüksége pontosan, és válassza ki a megjeleníthető tartalmat!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map