PHP vs Ruby on Rails – Melyek a különbségek?

php vs ruby ​​a sínen


Amikor az emberek új informatikai projektet vagy karriert akarnak indítani, gyakran felmerülnek azon a véleményük, hogy vajon hogyan tudnák a jobb lábára állítani. Ennek egyik kulcsfontosságú lépése egy olyan technológia kiválasztása, amely kényelmesebbé válik, és amely elég hosszú ahhoz, hogy visszatérje a befektetett időt és energiát..

Ha Ön üzleti tulajdonos, akkor olyan technológiával szeretne együttműködni, amely a kezdeti szakasz után sokáig elviszi a projektet és az üzleti vállalkozást. Ha fejlesztő vagy, akkor olyan technológiára lesz szükséged, amely sok támogatást nyújt, és amely megkönnyíti az Ön munkáját.

Legtöbbünk támaszkodik főiskolainkra, barátainkra és különféle közösségeinkre, amikor ilyen döntést hozunk. A webes fejlesztéshez megfelelő programozási nyelv kiválasztása nagyon vitatott téma, sok vitával.

Ebben a cikkben arra törekszünk, hogy segítsen eldönteni, hogy az informatika területén a következő törekvésekor a Ruby on Rails vagy a PHP-t kell-e választania. Nagy hangsúlyt fektetünk annak megismerésére, hogy ez a két nyelv hogyan működik, és hogyan hasonlítják össze a sebesség, méretezhetőség, teljesítmény, költség, támogatás és egyebek szempontjából..

De ne feledje, hogy nem igazságos, és technikai szempontból sem megfelelő összehasonlítani a PHP-t a Ruby on Rails-szel, mivel a PHP egy szerveroldali szkriptnyelv, a Ruby on Rails pedig a Ruby szkriptnyelvén alapuló webes fejlesztési keret.

A tisztességes összehasonlítás a Ruby on Rails és a CakePHP, vagy más PHP alapú keretek között lenne. A Ruby on Rails az évek során nagyobb népszerűségre tett szert, mint bármely más PHP webes keret, és jó okokból. A Ruby on Rails leegyszerűsíti a tanulási folyamatot azáltal, hogy a konfigurációt meghaladó konvenciókat használja, így nincs sok gondolkodnia és döntenie a kidolgozott alkalmazás tárolása, szervezése és futtatása során..

Ennek ellenére a PHP továbbra is működteti az internetet, és továbbra is folytatja, de a Ruby-t egyidejűleg fejlesztették ki a Rails keretrendszerrel is. Ez egy olyan nyelv, amely nagy hangsúlyt fektet a termelékenységre, így kevesebb időt és erőforrásokat fordíthat az alkalmazás fejlesztésére.

Mindkét nyelvnek megvannak az erősségei és gyengeségei, amelyek elválasztják egymástól, de sok közös helyük van. Valójában rajtad múlik, hogy kitalálja, mi az Ön igényei, és mire szeretne együtt dolgozni.

A kettő megfelelő megkülönböztetése érdekében áttekintjük az összes döntő tényezőt, és segítünk választásában!

Mi a PHP??

A PHP az egyik legnépszerűbb szerveroldali szkriptnyelv, amelyet a webfejlesztésben használnak. Nyílt forráskódú, tehát sok fejlesztési környezettel együtt teljesen ingyenes. Objektum-orientált programozási nyelv, így a programozók kreatívabbak lehetnek a problémák megoldásában.

A nyelv 1995-ben jelent meg, a dinamikus weboldalak létrehozásának egyik módja, és azóta hihetetlenül népszerűvé vált. A PHP kódot egyszerűen be lehet ágyazni a HTML kódba, ami nagyon kényelmessé tette. A piaci részesedése 82%, és még olyan nagy cégek, mint a Facebook, a Yahoo! és a Google a webhelyeik nagy részét írta bele.

A PHP nagyon dinamikus nyelv, és szinte bármilyen platformon használható, és minden tárhely-szolgáltató támogatja ezt. Nagyon sokféle adatbázist támogat, például PostgreSQL, MySQL, Informix, Sybase és Microsoft SQL. Ez egy hatalmas nyelv, amely nagy hangsúlyt fektet a szerveroldali szkriptekre, de felhasználható web-alkalmazások és asztali alkalmazások fejlesztésére is..

A PHP nagyon gyors és funkcionális, és webfejlesztésre irányul. Valóban hatalmas közösséggel és sok támogatással rendelkezik, amely folyamatosan fejleszti az új funkciókat és sok segítséget nyújt. A PHP-vel felmerülő problémák kb. 90% -át már valaki más megoldotta, így az információk nagyon könnyen megtalálhatók. A leggyakoribb dolgok, amelyeket a PHP lehetővé tesz:

 • Egyszerűen és könnyen létrehozhat dinamikus weboldalakat és fájlokat. Csak hozzáadhatja a PHP-kódját egy HTML-fájlhoz, és megváltoztathatja annak kiterjesztését .php-re, vagy létrehozhat külön fájlt.
 • Készítsen űrlapokat és gyűjtsön felhasználói információkat az űrlapok használatával. Automatikus szkripteket is írhat különféle információk gyűjtésére az interneten keresztül.
 • Automatikus e-maileket küldhet. Miután a felhasználók megadták az Ön adatait, automatikus e-maileket küldhet nekik.
 • Dinamikus funkciók hozzáadása. Készítsen órákat, naptárakat, számológépeket és egyéb hasznos funkciókat a webhelyén.
 • Építsen asztali alkalmazásokat. Bár a PHP nem a legjobb az asztali alkalmazások készítéséhez, vele együtt is létrehozhat.
 • Kövesse nyomon a felhasználókat sütikkel. Írhat szkripteket, hogy jobban megértse, hogyan működnek a felhasználók a webhelyeddel.

Vannak kiemelkedő tulajdonságai ezen a nyelven, amelyek annyira népszerűvé tették, de megvannak a saját gyengeségei is. Lássuk mi azok!

A PHP előnyei

 • Egyszerű és sekély tanulási görbe – A PHP-kód még az újoncok számára is könnyen érthető, és rendelkezik egy egyszerű szintaxissal is, amely megkönnyíti a kódolást.
 • Az interneten készült – A PHP a webre összpontosít, tehát rengeteg beépített funkcióval rendelkezik, amelyek sokkal könnyebben és egyszerűbben segítik a webes problémák megoldását..
 • Rengeteg erőforrás és támogatás – A PHP-nek sok dokumentációja, forrása, kerete és oktatóanyaga van, amelyeket ingyenesen használhat. Sok CMS-rendszer is létezik, mint például a Drupal, a Joomla! és a WordPress, amelyeket PHP-ben írtak. Használhatja őket ingyen!
 • Hihetetlenül könnyű telepíteni – Nincs gond, ha használni akarja az írt kódot. Csak át kell másolnia a .php fájlt egy FTP kiszolgálóra, és az el fog futni.
 • Nagy sebességű teljesítmény – A PHP sokkal gyorsabb, mint sok más szkriptnyelv.
 • Platformok közötti kompatibilitás – A PHP nagy gond nélkül használható a Linux, a Windows vagy a Mac operációs rendszereknél és a legtöbb adatbázisban is. Ezenkívül minden tárhely-szolgáltató támogatja!
 • Stabilitás – Mivel régen létezik és aktív közösséggel rendelkezik, a PHP a beépített fejlesztésnek köszönhetően stabil lett.

A PHP hátrányai

 • Biztonsági hibák – A PHP egy nyílt forráskódú nyelv, amely 1995 óta működik, és az emberek sok biztonsági rést fedeztek fel. Ha webhelye valamilyen érzékeny adatot kezel, akkor a legjobb, ha hozzáadott biztonsági modulokat használ.
 • Rengeteg hanyag kód – A PHP egyik legnagyobb erőssége a gyengeség is. Az egyszerűség gyakran arra készteti az embereket, hogy tarthatatlan, hanyag kódot fejlesszenek ki. Ez nem jellemző probléma, de megköveteli, hogy tartson be bizonyos kódolási szabványokat vagy kereteket, ha fenntartható kódot szeretne kifejleszteni.

Mi a Ruby on Rails??

Amint megbeszéljük, ebben az érvben a Rubint és a Rails-t külön kell kezelni.

Rubin

Rubin egy nyílt forrású, általános célú programozási nyelv, amelyet a 90-es évek közepén fejlesztettek ki. Különféle programozási paradigmákat támogat, mint például objektum-orientált, funkcionális és imperatív. Automatikus memóriarendszerrel és dinamikus típusokkal is működik. Az egyszerű szintaxis megbízhatóvá teszi mindenki számára, aki ismeri a modern programozási nyelveket. A Ruby lehetővé teszi a projektek különböző nyelveken történő kidolgozását is, amennyiben azok jobban megfelelnek egy adott feladathoz.

A nyelvek középpontjában az egyszerűség és a termelékenység áll, amely lehetővé teszi a gyors kódolást és fejlesztést. Úgy tervezték, hogy egyszerű, hordozható, bővíthető és komplett legyen. A legtöbb platformon működik, mint például a Linux, UNIX, DOS, Mac OS és Windows.

sínek

A Rails egy nyílt forrású, szerver oldali webalkalmazási keret, amelyet a Ruby-ben fejlesztettek ki. Úgy hozták létre a programozókat, hogy sokkal könnyebbé teszik a webes alkalmazások fejlesztését. A Rails fejlesztése azon a feltételezésen alapult, hogy minden fejlesztőnek szüksége van egy projekt elindításához. Ennek használatával a fejlesztőknek sokkal kevesebb kódot kell írniuk, és többet tudnak elérni, mint más keretekkel vagy nyelvekkel, mivel a Ruby on Rail nagy hangsúlyt fektet a termelékenységre. Valószínűleg sok olyan népszerű alkalmazást használt, amelyeket a Ruby on Rails segítségével építettek. Az olyan alkalmazások, mint a SoundCloud, Zendesk, Hulu, Shopify, mind épültek.

Annak ellenére, hogy sok fejlesztő szereti, ez szintén erősen megbecsült szoftver, mivel állítása szerint „a legjobb módszer” a dolgok elvégzéséhez. Természetesen a Rails használata hihetetlenül növeli a termelékenységet, és sok fejlesztő azt is állítja, hogy ez a fejlesztést még szórakoztatóbbá teszi..

A kezdők számára sokkal könnyebb megtanulni programozni a Ruby on Rails programmal, mint szinte bármilyen más programozási nyelv vagy keret. Rugalmasabb és megbocsátóbb, sokkal kevesebb időt vesz igénybe, amikor hibakeresésre és fejének az asztalához ütközik, és több időt vesz igénybe a tanulással.

Mivel a Ruby on Rails nyílt forráskódú szoftver, ingyenesen használható. Csak a Ruby 2.2.2-es verzióját, a Fejlesztőkészletet (ha Windows operációs rendszeren van), a RubyGems csomagolási rendszert és az SQLLite3 Database-t telepítenie kell.

A Ruby On Rails előnyei

 • Érett keret – A Sínek használata lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy gyors színvonalú termékeket készítsenek. Az érettségének köszönhetően karbantarthatóbb is.
 • Kompakt – Ez egy élvezetes és elegáns módja az alkalmazások készítésének, egyszerű szintaxissal rendelkezik, amely a természetes nyelvhez közel áll.
 • Gyors és örömteli fejlődés – A Rails keretrendszerrel csak a legfontosabb fejlesztési feladatokra kell összpontosítania. A mentális feladatok nagy részét teljesen automatizálták, tehát csak az üzleti problémák megoldására kell összpontosítania, ahelyett, hogy újra és újra megtámadja a keretet. Mivel a Ruby a termelékenységre összpontosít, a gyors és zökkenőmentes fejlesztés az egyik legjobb tulajdonsága.
 • Nagyszerű a gyors alkalmazásfejlesztéshez (RAD) – Az alkalmazásban is nagyon könnyű változtatni.
 • Integrált tesztelő eszközökkel rendelkezik – A Rails nagyon hasznos tesztelési keretrendszerrel is rendelkezik, amely sokkal könnyebbé teszi a fejlesztési és tesztelési, hibakeresési ciklust.
 • A programozó boldogságához optimalizálva – Ruby azért kapta a nevét, hogy „egy nyelv ékszere”. Sok fejlesztő kedvence, egyszerűségének, egyszerű használatának és automatizált tulajdonságainak köszönhetően.
 • A Ruby kód nagyon jól olvasható – Ez az öndokumentálási funkciókkal együtt növeli a Ruby termelékenységét.

A Ruby On Rails hátrányai

 • Runtime Speed ​​- A legszélesebb körben említett probléma a Ruby-val. Nem olyan gyors, mint például a NodeJS, de elfogadható teljesítményt nyújt. Tehát ez nem jelentheti a vállalkozás problémáját.
 • Nem minden tárhely-szolgáltató támogatja – A Ruby on Rails több erőforrást igényel a futtatáshoz, tehát nem olyan széles körben támogatott, mint a PHP, amely sokkal kevesebbet fogyaszt. De nagyon sok Ruby-barát hosting szolgáltató van odakint, így nem kell aggódnia.
 • A tárhely gyakran drágább – A rendszeres megosztott tárhely-terv körülbelül 5 dollárba kerül, de a legtöbb Rubint támogató tárhely-szolgáltató körülbelül 40 dollárt számít fel szolgáltatásáért, mivel a Ruby sokkal több szerver erőforrást igényel.
 • Nem olyan népszerű, mint a többi szkriptnyelv – Még akkor is, ha egyre több fejlesztő vált át a Ruby-ra évente, nincs olyan sok írott kód a Javahoz vagy a PHP-hez képest..
 • A Ruby nem könnyű programozási nyelv – A Ruby egyes funkciói nem olyan egyszerűek az új belépők számára. Hihetetlenül erős nyelv, de annak egyes részeit valóban nehezebb megtanulni.

PHP vs Ruby on Rails

Még mindig nem könnyű feladat eldönteni, melyik nyelv jobb, vagy melyiket kell megtanulnia, és mindkettőnek megvan a saját erőssége és gyengesége, amely elválasztja őket. Számos fontos tényező van, amelyeket figyelembe kell vennünk a programozási nyelv elemzésekor. Ezek megkülönböztetik őket egymástól és segítenek fontos következtetések levonásában. Lássuk mi azok!

Könnyű használat és tanulási görbe

Mint már korábban mondtam, bár a Ruby on Rails nagyon kompakt és megbocsátó, a Ruby nem könnyű nyelvtanulni. A PHP sokkal átfogóbb az újonnan érkezők számára, és hajlamosabbak megtanulni azt.

A legtöbb ember, aki úgy dönt, hogy a Rubint használja, már rendelkezik tapasztalattal a programozásban és ismeri az alapokat. Sok PHP fejlesztő költözött a Ruby-ba. Miért? Ugyanezen okból választották, hogy Ön választana egy nyelvet. Személyes preferencia. A PHP sekély tanulási görbével rendelkezik, ami felhasználóbarátabbá teszi.

Továbbá, ha fejlesztõket keres vállalkozása számára, sokkal könnyebb megtalálni valakit, aki jártas a PHP-nél, mint a Ruby számára, tehát a PHP használata költséghatékonyabb lesz. Gondoljunk csak arra, hogy az öt fejlesztõ közül tudnánk hogyan kell alkalmazásokat fejleszteni a Ruby-val.

Sebesség és teljesítmény

Fontos megjegyeznünk, hogy bár a sebesség és a teljesítmény nagyon fontos tényező egy nyelven, a Ruby on Rails és a PHP sebességének összehasonlítása nem pontosan méltányos. Mindkettő a kezdetben kiválasztandó lassabb nyelvek közé tartozik. Nem is tudunk pontosan mérni a sebességet, mivel ez sok más tényezőtől is függ, például a gyorsítótárazási mechanizmusoktól, az adatbázis-rendszerektől és általában a host szolgáltatótól..

A Ruby on Rails szintén keret, ami azt jelenti, hogy a funkcionalitás és a könnyű használat kedvéért veszélyezteti a sebességet. Ez több szerver erőforrást igényel, mint a PHP.

Közösségi és támogatás

A PHP nyeri el ezt a játékot a denevér után, mivel hatalmas fejlesztői készletgel és számos online erőforrással rendelkezik. Körülbelül ötször annyi forrás van a PHP-n, mint a Ruby-n. Úgy tűnik, hogy az embereket sokkal jobban érdekli a Ruby on Rails, mint a Ruby, maga a nyelv.

Fontos megjegyezni, hogy bár rengeteg erőforrás van a PHP-hez és elegendő forrás a Ruby számára, mindkettőnek ugyanaz a problémája. Sok útmutatás és forrás elavult, mivel mindkét nyelv folyamatosan fejlődik. Ezért fontos, hogy elgondolkodj azon, ahonnan forrásait szerezted.

Például a phptherightway.com határozott útmutatásokat kínál, amelyek segítenek az újonnan érkezőknek egyenes úton tartani a programozási képességeik fejlesztését. Ha megnézed a White Ruby-t, akkor rájössz, hogy számos podcasttal és sok videotartalommal rendelkezik, amelyeket a szakemberek készítettek.

Skálázhatóság és karbantartás

A PHP-nek ismét sokkal több forrása van az interneten. Mindkét nyelv képes skálázni, de Ruby-val sokkal kevésbé kell dolgozni a PHP-hez képest. Az alkalmazás méretezésének lehetősége és képessége az alkalmazás tervezésének módjától is függ.

Akárhogy is, egy alkalmazás méretezéséhez a fejlesztőnek elegendő tapasztalattal kell rendelkeznie. Ha nem, akkor itt az ideje, hogy oktatóanyagokat és cikkeket keressen, amelyek segítik őket. Rengeteg információ áll rendelkezésre a PHP-alkalmazások és webhelyek méretezéséhez, ahol kevés információ áll rendelkezésre a Ruby-alkalmazások méretezéséhez.

Hiábavaló külön érvelést tenni a karbantartásról, mivel minden olyan alkalmazást, amelyet egy keret használatával készítettek, könnyebb karbantartani..

A PHP-nek számos olyan keretrendszere van, amelyet Ön is használhat, és sokuk a konkrét célokat figyelembe véve került kifejlesztésre.

Elérhető kódszerkesztők

Mind a PHP, mind a Ruby szerkesztők rendelkeznek a legtöbb hasznos funkcióval, amelyeket a munkájának megkönnyítésére használnának, de a PHP ebben a tekintetben még messze felülmúlja a Rubint. Ez egyszerűen azért van, mert szélesebb körben használják, így több eszköz van kifejlesztve a hibakeresésre, a benchmarkingra és így tovább. A PHP-nek csak több lehetősége van.

Következtetés

Tehát jobb az egyik nyelv, mint a másik? Nem. Mindkettőnek megvan a maga erőssége és gyengesége, tehát a cikk legfontosabb következtetése az, hogy mindkettő jó megoldás az alkalmazás létrehozásához.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy mivel a Ruby több szerver erőforrást igényel, a tárhely drágábbá válhat, mint a PHP esetében lenne.

A legfontosabb dolgok, amelyeket el kell távolítani a PHP-ről, a következők:

 • Ez költséghatékonyabb.
 • Több fejlesztő és erőforrás.
 • Az eszközök szélesebb választéka.
 • Könnyű megtanulni.

A Ruby legfontosabb elvihetők:

 • Sokkal gyorsabb fejlesztést kínál.
 • Igazán szenvedélyes közösséggel rendelkezik.
 • A Ruby fejlesztői igazán képzettek.

Hasznos cikkek:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map