A közösségi média pozitív és negatív hatásai életünkre

pozitív negatív hatások a közösségi médiában


Mindannyian tanúi lehettünk a szociális média ötéves növekedési periódusának, és annak, hogy milyen gyorsan rabszolgákká válunk. Az emberek megosztják hétvégéjukat, ételeiket, ruháikat és bármi mást, a legfontosabb és a legnevetségesen legfontosabb dolgok között. Csak most megy a dolgok. A kultúránk jelenléte azt jelenti, hogy jelen vagyunk a közösségi médiában. Rabjaink lesznek a kedveléseknek és a közösségi média benyomásainak, mintha valójában valami jelentést jelentenek az életben.

Magának a platformnak nincs semmi baja. Egyetlen szociális média hálózat semmi rosszat nem tett, a probléma az, hogy sok ember használja, és milyen szerepet játszik az életükben. Mindannyian ismerünk egy olyan embert, aki állandóan úgy tűnik, hogy vadászatban van jóváhagyás céljából, és minden nap csinos képet küld magáról. A platform ilyen módon történő használata csak magányosnak érzi magát és nem kapcsolódik össze. A jó hír azonban az, hogy van kiút. Nagyon hatékonyan és ésszerűen használhatja a közösségi médiát anélkül, hogy csalóvá válna. Tegyük tehát félre az összes rendetlen érzést, amelyet a közösségi média felgyújt bennünk, mint például a féltékenység, a félelem és az állandó jóváhagyási igény.

Ma kritikai elemzést fogunk készíteni arról, hogy a szociális média hogyan befolyásol bennünket és hogyan járul hozzá társadalmunkhoz. Már bebizonyosodott, hogy súlyos hatással van mentális egészségünkre, ezért érdemes egy kicsit mélyebbre ásni. Megvizsgáljuk a dolgok pozitív és negatív oldalát is, és megpróbáljuk megérteni, hogyan tudjuk ésszerű módon használni a platformot. Tehát, minden további nélkül, menjünk rá!

A közösségi média mérgező gondolatai (a negatív)

A közösségi média nem tesz semmit az emberekkel, csak felfedi őket. Senki sem mondja, hogy öngyilkosnak kell lennie, ez egy személyes döntés. Számos mérgező módon használjuk a közösségi médiát anélkül, hogy észrevennénk azt. Bár az érzés mindenki számára megvan. Mindannyian eljutottunk egy olyan ponthoz, ahol már csak unottunk rá, és azt kérdeztük, „ki érdekli ezt még?” Legtöbbünk is undorodási ponthoz jutott, amikor látta az emberek önképét és a hamis személyeket, akiket maguknak akarnak kitalálni..

Hihetetlenül addiktív

Mindannyian rabja vagyunk a számítógépes képernyőkhöz úgy vagy úgy. Legyen szó játékról, kedvenc sorozatáról vagy közösségi médiáról. A legtöbb szakértő már megtette igazolt hogy az internet és a számítógépes függőség valódi dolog. Csak ki kell mennie az utcára, és meg kell néznie magad. Az embereket állandóan akasztják a telefonjukra, és elterelést keresnek. Mostanra előfordulhat még egy Facebook-függőség zavar, mert ez tökéletesen megfelel egy függőség kritériumainak.

Hadd magyarázzam. Amikor játékot játszik vagy valamilyen feladatot hajt végre, arra törekszik, hogy a lehető legjobban megcsinálja. Amint sikerrel jár, az agyad ad egy adagot dopamint és más boldogsághormonokat, ezzel boldoggá téve. Ugyanez a mechanizmus működik, ha képet postít Instagram vagy Facebook-ra. Miután a képernyőn megjelenik az összes kedvelésről és pozitív megjegyzésről szóló értesítés, tudatalatti módon regisztrálja azt jutalomként. De ez még nem minden, a közösségi média tele van hangulatmódosító élményekkel.

Önkép-problémák

Már régóta fennáll annak a gondolata, hogy a reklámok, magazinok és filmek befolyásolják a tizenévesek és még a felnőttek testét is. Ez érvényesíti a „vékony ideált”, a férfiasság ötletét, és befolyásolja az emberek elképzelését arról, hogy miként kell kinézniük.

2016-ban a pszichológusok számos kultúrában rengeteg bizonyítékot találtak arra, hogy hogyan A közösségi média befolyásolja a testkép problémáit. A közösségi média oldalak olyan eszközöket kínálnak, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy mások jóváhagyását szerezzék megjelenésükhöz, és lehetőséget arra, hogy összehasonlítsák magukat másokkal. Az selfieholikusok és az emberek, akik idejük nagy részét a kiküldetéssel és a görgetéssel töltik, a legsebezhetőbbek. A legtöbb főiskolai lány, aki naponta legalább ötször használja a Facebook-ot, valószínűleg összekapcsolja önértékelését megjelenésével. Ez nem azt jelenti, hogy a fő probléma a közösségi média, hanem csak egy közeget jelent annak, amely tovább fokozza a problémát. Ez előmozdítja mások hasonló viselkedését.

Az összes fantasztikus közösségi média és az egyszerű képszerkesztő eszközöknek köszönhetően az összes szelfi képes megváltoztatni testét és cenzúrázni azt, amit nem szeret magukban. Fogadok, hogy azon a lányon kíváncsi, amelyet ma láttál, akik rendszeresen otthon töltsék fel az otthoni munkájukat, és magukról képet küldjenek a Facebookra vagy az Instagramba. Olyan ez, mint egy szépségverseny minden nap.

A kontroll illúziója

illúzió ellenőrzése

Ha tényleg megduplázza magát, és időt tölt egy tisztességes közösségi média profil készítésével, valószínűleg úgy tűnik, hogy összehozta a dolgát. Valójában elhitetheti azt, hogy ha dolgozik rajta, javíthatja, milyen szép vagy. Számos szempontot nem tudsz ellenőrizni, amikor néz ki, hogyan néz ki, és ez teljesen rendben van. De a szociális média segítségével választhat egy képet, amely vékonyabbnak tűnik, vagy legalábbis cenzúrázza a rossz részeket. Ezután csak leülhet, és élvezheti az összes jóváhagyást, amelyet megjelenése érdekében szereti a kedvelések és megjegyzések révén. Mindez az édes figyelem folyamatosan eláraszt, mert minden bizonytalan lánynak és fiúnak szüksége van adagjára. A lányok csodálatos sminkkészítést készíthetnek, megmutathatják a görbüket, míg a srácok az alfa-hímet játszhatják.

A múltban legalább egy filmet meg kellett néznie, vagy maga kezét kellett kapnia a kezedbe, hogy láthassa a vékony hírességek testét. De most az ilyen képek végtelen folyamán jelennek meg, ha csak a kezét veszi az okostelefonnal.

Magányosnak érzi magát

Valaha egy időben egyedül ült egy szobában, a közösségi médián görgetve és arra gondolva, hogy mennyire tökéletes magányosnak érezted magad? Az emberek szórakoznak, nyaralnak, férjhez mennek, miközben csak te vagy. Annyira böngészi a közösségi médián, és arra vár, hogy a telefon értesítést kapjon arról, hogy valaki üzenetet küldött neked.

Sok ember természetesen arra a következtetésre jutott, hogy bár a közösségi média még inkább összekapcsol minket, valójában elválaszt minket. Képzelje el, hogy sok embernek már komoly vágyakozik és vágyakozik a hozzászólásra és az összes ilyen kedves jóváhagyásra. Egy tanulmány kimutatta, hogy a közösségi médiában való közzététel és a közösségi médiában való részvétel hiánya negatív hatással volt a résztvevő jólétére. Talán megvonási tünetek?

Ezek a résztvevők azt mondták, hogy kirekesztetteknek érzik magukat a világban zajló eseményekből, és kevésbé fontosak. De a valóságban semmi sem változott meg, és elsősorban nem voltak fontosabbak.

A pozitív oldalon azonban a Carnegie Mellon Egyetem kutatása kimutatta, hogy az emberek, akik rendszeresen használják a kommunikációs eszközöket, kevésbé magányosak. Valójában, amikor írnak üzenetet, kommentálják barátjuk fényképeit és megnyomják a „tetszik” gombot, kevésbé valószínű, hogy magányos érzéseik vannak..

Hiányzó félelem

A 2016-ban elvégzett tanulmányok kimutatták, hogy az emberek, különösen a tizenévesek és fiatal felnőttek, akik több mint két órát töltenek a közösségi média oldalain, sokkal valószínűbb pszichológiai szorongást mutatnak. A barátainak és még azoknak az embereknek a folyamatos látása, akiket még nem ismernek, életének ideje nagyon depressziós lehet. Ez arra készteti őket, hogy annyi dolgot veszítenek el, míg mások élvezik az életüket. Egyfajta „összehasonlítás és kétségbeesés” hozzáállást követnek.

Ez részben az, amiért az emberek elszigetelteknek érzik magukat a közösségi média használatakor. Folyamatosan összehasonlítják magukat másokkal, miközben görgetik a hírcsatornát. Nagyon egészségtelen dolog megítélni másoktól és maguktól, hogy hogyan állnak össze a tömegben. Folyamatosan arra törekszünk, hogy jobb vagy rosszabbak vagyunk-e, mint a barátaink, ami mindkét irányba rosszul érzi magát. Az ön-összehasonlítás önmagában nagyon romboló szokás. Más depresszív mentális tünetekkel is összefügg.

Több szomorúságot okoz, mint boldogságot

szociális média szomorú boldog

A Facebook folyamatos figyelmének elkerülése és a kapcsolat érzésének felépítése révén pontosan az ellenkezőjét érjük el. A 2013-ban fiatal felnőttekkel végzett tanulmány kimutatta, hogy a Facebook folyamatos használata kevesebb pillanatnyi pillanatra vezet boldogságot. Nagyon félelmetes az a tény, hogy az emberek azonnal csatlakozni tudnak, de a folyamatos használat során ez valójában társadalmi elszigeteltség érzetét kelti. Tehát a valóságban: minél több időt töltnek az emberek a közösségi média oldalain, annál nagyobb társadalmi elszigeteltséget tapasztalnak meg.

A hamisság, hogy ez megemeli az Ön hangulatát

Mivel ez addiktív, visszatérünk a közösségi médiába, és arra törekszünk, hogy egy extra dopamin adagot szerezzünk, és valóban jól érezzük magunkat. Hasonló függőség az alkoholtól vagy bármely más anyagtól. Úgy gondoljuk, hogy egy újabb találat segít nekünk, egy kicsit megtisztítja a gondolatainkat, és elindít minket a helyes útra. Míg a valóságban, csak hibát követtünk el a saját viselkedésünk és reakcióink előrejelzésében. Mostanra valószínűleg tudod, hogy a szociális média görgetése egy rossz nap után csak rosszabbodást okoz majd.

Az internetes zaklatás növekedése

a szociális média kiberi zaklatása

A számítógépes zaklatás egyre növekvő aggodalomra ad okot, mivel az utóbbi években a tizenévesekre nézve borzalmas hatásai voltak. A növekvő közösségi médiaplatformok révén bárki ki lehet téve sodródásnak és zaklatásnak. Mindenkinek volt legalább egy barátja, aki nemkívánatos képet tett róla. Néha ez nem áll meg, és az emberek órák alatt nevetési készleteket készítenek.

Csak meg kell nézni egy hozzászólás szakaszát, amely mindenféle konfliktust felgyújtott. Az emberek sokkal magabiztosabbak abban, hogy a sértéseket elkerüljék, mint a való életben.

A közösségi média fejlesztései (pozitív)

A közösségi média nemcsak a hamis identitások és az önkép kérdéseinek megállapításáról szól. Nagyon hasznos eszköz lehet mindenki számára, aki azt használja, ha ésszerűen használják. Az a lehetőség, hogy azonnal kapcsolatba léphessen azokkal, akik törődnek vele, sok pozitív változást hozott az emberek életében.

Ez menthet Önnek vészhelyzet esetén

szociális média vészhelyzet

Alatt a tornádó szezon, a szociális média platformjainak összekapcsolódása nagy segítséget nyújthat. Ha az emberek látják, hogy rossz időjárás közeledik a láthatáron, akkor azonnal értesítik a Facebook-on vagy más platformon. Ez 2011-ben már több száz embert ment meg az Egyesült Államokban.

A közelgő tornádókkal kapcsolatos információk hamarabb lehetővé tették az emberek számára, hogy gyorsabban biztonságba kerüljenek, és több idejük volt felkészülni. Ugyanez vonatkozik minden más katasztrófa forgatókönyvre, ahol a gyors kommunikáció kulcsfontosságú lehet a károsodások vagy akár a túlélés elkerülése érdekében.

Továbbfejlesztett kapcsolat

A kommunikáció javítása és a közösségi médiára támaszkodás között nagyon vékony a vonal. Nem feltétlenül kell kitöltenie minket a való világból, hogy néhány hasznos eszközt biztosítson nekünk. Valójában határozottan meg tudja csinálni, amit tett. A másokkal fenntartott kapcsolatok ápolása és megerősítése érdekében, mert mi a jobb választás, ha naprakészen tartod a világ másik oldalán lévő barátokkal?

Vagy ha igazán rossz hangulatban érzi magát, akkor a közösségi média lehetőséget nyújt arra, hogy kapcsolatba lépjen egy barátjával, ami néha életmentő lehet.

Használható okként

Nagyon sok ember használja a közösségi médiát, hogy hangot teremtsen a hangtalanok számára. Ezek az emberek arra törekszenek, hogy felhívják a figyelmet bizonyos társadalmi kérdésekre. Segítenek a fogyatékossággal élő és kevésbé előnyös társadalmi háttérrel rendelkező emberek számára.

Ez a tartalom felfedezésének helye

A közösségi média végtelenül könnyedén megkönnyíti az érdeklődésének megfelelő tartalom megtalálását. Ezenkívül lehetőséget kínál a kreatív egyéneknek arra, hogy bemutassák munkájukat, vagy pedig termékként értékesítsék. Ez arra készteti az embereket, hogy a dobozon kívül gondolkodjanak, és lehetővé teszik számukra, hogy olyan tartalommal álljanak elő, amely értékes információkat oszt meg. A Facebook remek hely lehet a különféle témákkal kapcsolatos csodálatos oktatási anyagok felfedezéséhez. Segíthet az embereknek a való világban szükséges készségek felfedezésében. Csak először át kell vetnie az összes haszontalan kommentárt.

Segít a súgóban

Megoszthatja kérdéseit és érdeklődési körét, vagy kapcsolatba léphet egy csoporttal, amely megosztja őket veled. Könnyű feltenni kérdéseket az egyes problémákkal kapcsolatban, és segítségre van szüksége valakivel. Soha nem volt ilyen könnyű megszerezni a hasznos információkat, ezért a lehető legjobban kihasználjuk azt.

Félelmetes marketing eszközt kínálközösségi média marketing eszközök

A közösségi média vadonatúj fázist hozott létre a marketingben, mivel kölcsönhatást biztosít. Manapság a marketing nemcsak az információk sugárzásáról szól, hanem a potenciális ügyfelekkel folytatott beszélgetésről is. A vállalkozások a Facebook-ot és a Twitter-et használják hírnév, erősebb online jelenlét kialakításához és márkájuk felépítéséhez.

Következtetés

A közösségi média nem változtat senkit egoista önelégéssé, csak felfedi őket. Noha túl sok személyes műsorszórás zajlik ezeken a webhelyeken, nem erről szól. Mindkettő valóban összeköthet bennünket és segíthet hatékonyabban kommunikálni, vagy csak táplálhatja egóinkat és mások jóváhagyásának szükségességét. Végül, hogy hogyan használjuk, az minden egyes döntéstől függ.

Remélem, tetszett, mikor elolvasta ezt a cikket, és hogy segítettünk új perspektíva kialakításában abban a csodában, amelyet szociális médianak hívunk!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map